Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση – Στην Αθήνα ο πρίγκιπας Κάρολος

 Πέμπτη, 25η Μαρτίου, 2021

Σε εορταστικό κλίμα για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, βρίσκεται η  χώρα, καθώς από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει οι  διήμερες  εορταστικές εκδηλώσεις με υψηλές παρουσίες της 25ης Μαρτίου, οι οποίες αναμένεται να κορυφωθούν αύριο με τη στρατιωτική παρέλαση.

Μάλιστα, σε ελληνικό έδαφος βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα Πάρκερ Μποόυλς . Το ζεύγος υποδέχθηκε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ το παρών έδωσε και η Βρετανίδα πρέσβης στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ.

Την ίδια ώρα, οι γαλανόλευκες σημαίες κυματίζουν από άκρη σε άκρη, ωστόσο ο εορτασμος για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 είναι κάπως διαφορετικός εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, που δεν θα επιτρέψει στους Έλληνες να χαρούν μεταξύ άλλων και την μεγαλειώδη αυριανή παρέλαση.


Οι γαλανόλευκες κυματίζουν στο Άργος

argos__1_

Παρόλα αυτά στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδειχτούν οι υψηλοί συμβολισμοί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Έτσι, ο φετινός εορτασμός θα γίνει με την μεγαλοπρέπεια που απαιτεί η περίσταση τιμώντας του ήρωες του 1821 και παράλληλα, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας σε όλο τον Ελληνισμό, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο οποίος στρέφει τα μάτια του στη χώρα μας.

Ο Δήμος Πειραιά τιμά τα 200 χρόνια με μία τεράστια γαλανόλευκη σημαία στη θάλασσα

peiraias__3_

Οι διακόσιες σημαίες που στήθηκαν σε ειδική εξέδρα στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από το «παρτέρι» όπου υπάρχουν οι δυο χρονιές του «1821 και 2021» προκαλούν τον θαυμασμό των περαστικών.


25martiou__13__2

Η εξέδρα όπου θα φιλοξενήσει τους υψηλούς προσκεκλημένους έχει στηθεί μπροστά από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, για να παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση η οποία θα μεταδοθεί μέσω του τηλεοπτικού δέκτη σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε οι απανταχού Έλληνες να την απολαύσουν. Για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 η Προεδρία της Δημοκρατίας έκανε δώρο στα απόδημα Ελληνόπουλα ψηφιακή ξενάγηση στην Προεδρική Φρουρά. Μάλιστα στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «Φέτος είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται. Συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821, που μας έδωσε την ελευθερία μας και μας έκανε ένα κράτος περήφανο και ανεξάρτητο. Γι’ αυτό και φέτος, η παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς βαραίνει διπλά. Κρατούν ζωντανή τη μνήμη όλων των Ελλήνων. Μας θυμίζουν, κάθε ώρα και κάθε στιγμή, τις αξίες για τις οποίες πολεμήσαμε και τις οποίες υπερασπιζόμαστε σε κάθε φάση της εθνικής μας διαδρομής: τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής μας κυριαρχίας».

Η κυρία Σακελλαροπούλου απευθυνόμενη στα Ελληνόπουλα, που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, επισήμανε ότι κρατούν ζωντανή τη γλώσσα, τις συνήθειες, τις παραδόσεις μας στους ξένους τόπους, μεταφέρουν το ελληνικό πνεύμα στις νέες τους πατρίδες και σημειώνει ότι είναι σαν να γράφτηκε γι΄αυτούς η φράση του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού«Κλείσε στην ψυχή σου την Ελλάδα και θα νιώσεις να λαχταρίζει μέσα σου κάθε είδος μεγαλείου – και θα’ σαι ευτυχισμένος».

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε σήμερα με συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Αναστασιάδης έφθασε χθες αργά το απόγευμα στη χώρα μας συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη νωρίτερα σήμερα.

Στις 14.00 έφτασε ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Εκεί τον υποδέχθηκε  τιμητικό άγημα, και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στις 14.30 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις 18.15 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη θα υποδεχθούν τους προσκεκλημένους στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Θα ακολουθήσουν σύντομες ομιλίες από τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Θα παρευρίσκονται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον κ. Παύλο Κοτσώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Patrick Maisonnave, η Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Kate Smith, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο και ο Πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού θα είναι επίσης παρόντες ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει ξενάγηση των προσκεκλημένων στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Στις 19.05 αναμένεται η άφιξη της υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Florence Parly στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ενώ στις 20.30 έχει προγραμματιστεί το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το μενού στο Επίσημο Δείπνο

Τo ψάρι θα κυριαρχήσει στο γεύμα που θα παραθέσει η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων που θα βρεθούν στην Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.

proedriko-megaro-apokatastasi-dimokratias

Το μενού που θα επιμεληθεί ο πρώτος Έλληνας σεφ που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin, Λευτέρης Λαζάρου θα περιλαμβάνει ως πρώτο πιάτο ένα μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού. Θα ακολουθήσει η σούπα, που θα είναι κακαβιά με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας.

Το δεύτερο πιάτο θα είναι ένας κιμάς γαρίδας σε ζωμό και φύλλο λάχανο με κρόκο Κοζάνης. Θα ακολουθήσει φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης, ενώ το επιδόρπιο περιλαμβάνει λευκή σοκολάτα και μαστίχα Χίου με φιστίκια Αιγίνης. Τέλος τα κρασιά θα είναι λευκά, από τον ελληνικό αμπελώνα, και το δείπνο θα κλείσει με γλυκό κόκκινο «Αποσπερίτη» από την Οινοποιητική Λειψών. Μάλιστα ο «Αποσπερίτης» είναι ένα δυσεύρετο κρασί καθώς προέρχεται από την ποικιλία «Φωκιανό».

Η μεγάλη παρέλαση

Ανήμερα την 25η Μαρτίου το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα ξεκινήσει από τις 8 το πρωί με την τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Τον εθνικό ύμνο θα ψάλλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή. Στις 08.30 θα ακολουθήσει δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, ενώ στις 09.20 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Επίσης θα γίνει ανάκρουση Εθνικών Ύμνων και επιθεώρηση τιμητικού αγήματος. Στις 10.00 έχει προγραμματιστεί η έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης. Πολίτες δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά την μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο η παρέλαση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Ο Νίκος Αλιάγας και η αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας, Σοφία Κορμά, θα παρουσιάσουν την τηλεοπτική μετάδοση της παρέλασης. Η Σοφία Κορμά υπηρετεί στη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας, με καταγωγή από την Καλαμάτα και σπουδές στην ΑΣΟΕΕ, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια την εκπομπή «Αρετή και Τόλμη» στην κρατική τηλεόραση.

Ο ελληνικός ουρανός θα γεμίσει με πολεμικά αεροπλάνα: αμερικανικά F-16, γαλλικά Rafale, ελληνικά F-16 και Mirage. Όλα τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα απογειωθούν σχεδόν ταυτόχρονα από τις βάσεις τους και θα πετάξουν τιμητικά πάνω από όλες τις ελληνικές πόλεις. Θα παρελάσουν ιππείς, με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων. Συνολικά θα παρελάσουν 15 ιππείς φορώντας στολές του 1821, των βαλκανικών πολέμων και στολές από τον πρώτο και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και σύγχρονες στολές. Θα κρατούν ιστορικές σημαίες από τους αγώνες του έθνους.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, μέσα από τα τμήματα και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) που θα παρελάσουν θα εκπεμφθεί μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ε.Δ.

Ενδεικτικά στην παρέλαση θα λάβουν μέρος:

-Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων.
-Παιδιά με παραδοσιακές στολές.
-Ιστορικές σημαίες (Φιλικής Εταιρείας, Ιερού Λόχου, Λάβαρο Αγίας Λαύρας κ.α.)
-Έφιππο τμήμα.
-Τμήμα ανδρών με παραδοσιακές στολές Ναύτη.
-Μηχανοκίνητo τμήμα του Στρατού Ξηράς, όπου μεταξύ άλλων θα παρελάσει επετειακό Άρμα Μάχης και συστήματα Μη επανδρωμένων -Αεροχημάτων (SPERWER).
-Μηχανοκίνητο τμήμα της Πολεμικής Αεροπορίας με αντιαεροπορικά συστήματα «PATRIOT» και «ΒΕΛΟΣ».
-Μηχανοκίνητο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας.
-Μηχανοκίνητο τμήμα του Λιμενικού Σώματος.
-Μηχανοκίνητο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος.
-Φάλαγγα πεζοπόρων τμημάτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των Σωμάτων Ασφαλείας.
-Διελεύσεις Αεροπορικών Μέσων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων όπου μεταξύ άλλων θα διέλθουν Ε/Π NH-90 και KIOWA -ARRIOR, Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B, ενώ μαζί με τα Μαχητικά Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα εκτελέσουν διέλευση σχηματισμοί F-16 USAF (ΑΜΕΡΙΚΗ), RAFALE (ΓΑΛΛΙΑ) και VOYAGER (ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ).

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου, θα πραγματοποιηθούν πτήσεις αεροσκαφών και Ελικοπτέρων καθώς και ελλιμενισμός Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού σε όλη την Επικράτεια.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης και κατά τις 11.30 αναμένεται η αναχώρηση του πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Mikhail Mishustin από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Θεσσαλονίκη. Στις 12.15 έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στις 14.45, θα αναχωρήσει ο πρίγκιπας Κάρολος. Στις 15.30 θα αναχωρήσει η υπουργός Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας Florence Parly. Την Παρασκευή στις 20.30 θα φύγει από το Ελευθέριος Βενιζέλος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Φρούριο» η Αθήνα για τις εορταστικές εκδηλώσεις

Τουλάχιστον 4.000 αστυνομικοί θα είναι διασκορπισμένοι στα μήκη και πλάτη της Αθήνας εκεί όπου θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Ελεύθεροι σκοπευτές, 6 drones, δύο ελικόπτερα, jammers (σύστηματα επενεργοποίησης κινητών), το σύνολο των δυνάμεων της ΕΚΑΜ και της Αντιτρομοκρατικής και φυσικά η συμβολή της ΕΥΠ σε επίπεδο πληροφοριών, αποτελούν το παζλ ασφαλείας που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με την αποχώρηση και του τελευταίου επίσημου προσκεκλημένου. Ήδη από σήμερα τα ξημερώματα στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησε να δημιουργείται η «φούσκα» ασφαλείας με την πρώτη φάση να ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα στα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης και την ξενάγηση που θα κάνει ο πρωθυπουργός στους υψηλούς προσκεκλημένους. Μόνο για αυτό το σκηνικό θα χρησιμοποιηθούν περισσότεροι από 500 αστυνομικοί, με την απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων να ξεκινάει από τις 6 τα ξημερώματα.

Σε ό, τι έχει να κάνει με τη μεγάλη παρέλαση το πρωί της Πέμπτης, οι κεντρικοί δρόμοι όπως λεωφόρος Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας, Σταδίου, θα είναι κλειστοί και τα μέτρα της Αστυνομίας θα περιλαμβάνουν τέσσερις ομόκεντρους κύκλους.

Ο πρώτος θα ξεκινά τουλάχιστον πέντε δρόμους πριν το σημείο της παρέλασης και θα περιλαμβάνει προληπτικούς ελέγχους όλων όσων κινούνται στο σημείο και ο τελευταίος θα είναι στους δρόμους που θα γίνεται η παρέλαση, οι έλεγχοι θα είναι αυστηρότατοι και θα απαγορεύεται η παρουσία οποιουδήποτε πολίτη.

Στις εξέδρες όπου θα υπάρχουν οι επίσημοι, ο χώρος θα φρουρείται και κανείς χωρίς ειδική άδεια δεν θα μπορεί να πλησιάσει. Φυσικά, γύρω από τα ξενοδοχεία που θα φιλοξενηθούν οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές ενώ τα drones και τα ελικόπτερα θα δίνουν On line εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου