Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Δίκη Φλόιντ: Οι ενοχές του ταμία και οι τελευταίες στιγμές πριν από το βασανισμό του

 Πέμπτη, 1 Απριλίου, 2021

diki-floint-oi-enoches-toy-tamia-kai-oi-teleytaies-stigmes-prin-apo-to-vasanismo-toy

«Αν είχα πάρει το χαρτονόμισμα, όλα αυτά θα είχαν αποφευχθεί»: ένας νεαρός, που κατέθεσε στη δίκη για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, είπε ότι αισθάνεται ενοχές επειδή τον κατηγόρησε ότι τον πλήρωσε με ένα πλαστό εικοσαδόλαρο και στάθηκε αφορμή για την επέμβαση της αστυνομίας.

Ο 19χρονος Κρίστοφερ Μάρτιν κατέθεσε ως μάρτυρας στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, του λευκού αστυνομικού που γονάτισε επί σχεδόν εννέα λεπτά στον λαιμό του Φλόιντ, στις 25 Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη. Εκείνη την ημέρα ο Μάρτιν, που είναι επίσης Αφροαμερικανός, δούλευε στο ταμείο του παντοπωλείου Cup Foods, κάτω από το διαμέρισμά του, όταν παρατήρησε τον Τζορτζ Φλόιντ «επειδή ήταν τεράστιος» (είχε ύψος σχεδόν δύο μέτρα). Αντάλλαξε μερικές κουβέντες μαζί του και τον βρήκε «συμπαθητικό». Παραδέχτηκε όμως ότι ο 40χρονος μιλούσε κάπως αργά και σκέφτηκε ότι ίσως «ήταν υπό την επήρεια» ναρκωτικών ή αλκοόλ. Όμως ήταν κάτι το συνηθισμένο για πολλούς ανθρώπους εκείνη την ημέρα, που ήταν αργία.

Διαβάστε ακόμη: «Εκλιπαρούσε για τη ζωή του»: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες στη δίκη Φλόιντ

Έπειτα από αρκετά λεπτά, ο Τζορτζ Φλόιντ αγόρασε ένα πακέτο τσιγάρα με ένα χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. «Είδα μια μπλε μπογιά (…) το θεώρησα παράξενο και σκέφτηκα ότι ήταν πλαστό», είπε ο 19χρονος, που έδειχνε εμφανώς νευρικός στο έδρανο του μάρτυρα.

Στο κατάστημα, αν ο ταμίας δεχτεί ένα πλαστό χαρτονόμισμα, το ποσό αφαιρείται από τον μισθό του. Ο Μάρτιν το πήρε, αλλά «αφού το σκέφθηκε» μίλησε με τον υπεύθυνο του παντοπωλείου που τον διέταξε να ζητήσει από τον Φλόιντ να επιστρέψει στο κατάστημα.

Ο 40χρονος βρισκόταν σε ένα σταθμευμένο όχημα, μπροστά στο κατάστημα, μαζί με φίλους του και ο νεαρός υπάλληλος, μαζί με συναδέλφους του, βγήκαν για να του μιλήσουν. Δεν κατάφεραν όμως να τον πείσουν και ένας από τους άλλους υπαλλήλους κάλεσε τελικά την αστυνομία.

Η συνέχεια είναι γνωστή: ο Αφροαμερικανός βρέθηκε δεμένος με χειροπέδες, πεσμένος στο έδαφος, με τον αστυνομικό γονατισμένο στον λαιμό μου. Παρά τις εκκλήσεις του και το παράπονό του ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, ο Σόβιν τον κράτησε εκεί μέχρι που έφτασε το ασθενοφόρο. Αλλά ήταν πολύ αργά.

Ο Κρίστοφερ Μάρτιν παρακολούθησε το μαρτύριό του, μάλιστα βιντεοσκόπησε ορισμένες στιγμές αλλά τις έσβησε το ίδιο βράδυ επειδή «δεν ήθελε να τις δείξει σε κανέναν». Σε ένα βίντεο από κάμερες ασφαλείας, που προβλήθηκε στους ενόρκους της δίκης, ο 19χρονος δείχνει σαστισμένος, να βάζει τα χέρια στο κεφάλι του. Στον εισαγγελέα, που τον ρώτησε πώς αισθανόταν εκείνη τη στιγμή, απάντησε: «δεν μπορούσα να το πιστέψω… ενοχή».

Έκτοτε, ο Μάρτιν μετακόμισε και δεν ξαναπάτησε ποτέ το πόδι του στο Cup Foods.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου