Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Πρόβες επιστροφής στην (νέα) κανονικότητα

Τρίτη, 30 Μαρτίου, 2021

Δημήτρης Μπούρας

«Πειραματικές» συναυλίες, ποδοσφαιρικοί αγώνες και διακοπές ανοίγουν τον δρόμο για εκδηλώσεις με κόσμο το καλοκαίρι.

SOPA IMAGES SOPA IMAGES/LIGHTROCKET VIA GETT

Σαν μουσική στα αυτιά ηχεί η είδηση ότι ο ένας απ’ τους δύο ημιτελικούς του Κυπέλλου Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ» μέσα στον Απρίλιο, θα «χρησιμοποιηθεί» ως test event για την ασφαλή επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα.

Αν και δεν θα περιλαμβάνει οπαδούς από καμία απ’ τις δύο πλευρές, μόνο το άκουσμα της παρουσίας κόσμου σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός δημιουργεί προσδοκίες για επιστροφή στην κανονικότητα πολύ πιο σύντομα από όσο θα περίμεναν ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι.

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο διεξαγωγής ποδοσφαιρικών αγώνων μπροστά σε άδειες εξέδρες, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε πηγή της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στο Reuters, ο ένας ημιτελικός θα έχει περίπου 4.000 θεατές στις εξέδρες, οι οποίοι θα είναι κυρίως εργαζόμενοι του υγειονομικού τομέα, αλλά και κάτοικοι της γύρω περιοχής.

Και οι δύο ημιτελικοί του Κυπέλλου θα διεξαχθούν στο εμβληματικό «Γουέμπλεϊ», με την Τσέλσι να αντιμετωπίζει στις 17 Απριλίου τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Λέστερ τη Σαουθάμπτον μία μέρα μετά. Νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτισμού, Ολιβερ Ντάουντεν τόνισε στο BBC πως «...έχει προγραμματιστεί μια σειρά δοκιμαστικών εκδηλώσεων, στις οποίες θα επιτραπεί η είσοδος σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους».

Ο τελικός του Λιγκ Καπ, που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Τότεναμ, θα έχει αντίστοιχα χαρακτήρα test event με την είσοδο 8.000 θεατών, στους οποίους θα περιλαμβάνονται και οπαδοί των δύο ομάδων.

Η Αγγλία προσπαθεί σταδιακά να περιορίσει τα μέτρα απαγόρευσης, ανοίγοντας τα γήπεδα και η πλέον καθοριστική ημέρα θα είναι η 17η Μαΐου, όπου σχεδιάζεται να επιτραπούν εκδηλώσεις με την παρουσία έως και 10.000 ανθρώπων.

Από την πλευρά της η Premier League, σχεδιάζει να επαναφέρει κόσμο στις εξέδρες στις δύο τελευταίες αγωνιστικές της εφετινής σεζόν, που θα διεξαχθούν στις 18-20 Μαΐου και στις 23 Μαΐου.

Λίγο νωρίτερα, εξάλλου, και η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, σε ποσοστό έως και 40% της χωρητικότητας, από τις 17 Μάϊου, με την προϋπόθεση να έχουν εμβολιαστεί. 

«Πειραματικές» συναυλίες και διακοπές

Οι προσπάθειες επιστροφής των πολιτών στα θεάματα και τις εκδηλώσεις δεν περιορίζεται μόνο στα αθλητικά γεγονότα.

Την περασμένη εβδομάδα, στην Ολλανδία διεξήχθη πειραματικά ένα μουσικό φεστιβάλ, με τη συμμετοχή 1.500 ατόμων που είχαν προηγουμένως προσκομίσει αρνητικό τεστ Covid.

Το ίδιο παράδειγμα ακολούθησε η Βαρκελώνη με την διοργάνωση συναυλίας στην οποία παραβρέθηκαν 5.000 άνθρωποι. Υπήρχαν βέβαια δύο όροι: να έχουν κάνει rapid test (με αρνητικό αποτέλεσμα φυσικά) και να φορούν μάσκα.

Πριν από μερικά 24ωρα, εξάλλου, η ολλανδική ταξιδιωτική εταιρεία Sunweb ανακοίνωσε τα σχέδιά της (σε συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας) για την αποστολή 200 περίπου 200 τουριστών στη Ρόδο προκειμένου να πραγματοποιήσουν «δοκιμαστικές» διακοπές στην Ελλάδα.

Αυτοί που θα επιλεγούν θα πληρώσουν 399 ευρώ για οκταήμερες διακοπές all-inclusive σε θέρετρο του νησιού (σ.σ. άτομα ηλικίας 18-70 ετών, στις 12 Απριλίου), από το οποίο δεν θα επιτρέπεται να βγουν. 

Οι ταξιδιώτες θα κάνουν τεστ τόσο πριν όσο και μετά το ταξίδι, ενώ επιστρέφοντας θα μπουν σε καραντίνα 10 ημερών. Αν κάποιος μολυνθεί από κορονοϊό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα μπει σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την αποκλειστική χρήση του ξενοδοχείου στο οποίο θα καταλύσουν, καθώς πέρα από τους ίδιους εκεί θα βρίσκεται μόνο το προσωπικό, ενώ δεν θα μπορούν να βγουν από αυτό. Θα έχουν στη διάθεσή τους τις πισίνες και τα εστιατόρια του ξενοδοχείου, αλλά δεν θα επιτρέπεται να βγουν στην παραλία.

Αν το πείραμα στεφθεί με επιτυχία, θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, έστω και υπό αυστηρές προϋποθέσεις με απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων που επιτάσσει ακόμη η πανδημία.

«Διαβατήριο» το εμβόλιο

Ακόμη πιο «προνομιούχοι» θα πρέπει να αισθάνονται όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο (και τις 2 δόσεις), οι οποίοι προβλέπεται να έχουν πολύ μεγαλύτερη ελευθερία μετακινήσεων μέσα στο προσεχές καλοκαίρι.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ταξιδιωτικές εταιρείας επιμένουν τόσο πολύ στη θέσπιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο επί της ουσίας θα λειτουργεί ως «διαβατήριο κορονοϊού».

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ανακοίνωσε στο επιβατικό κοινό την νέα notam που αφορά όλους τους εμβολιασμένους Ισραηλινούς επιβάτες οι οποίοι θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς 7ήμερη καραντίνα.

Αντίστοιχα, η Μαδέιρα - ένα από τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά τουριστικά θέρετρα της Πορτογαλίας - ήδη υποδέχεται τουρίστες η οποία μπορούν να αποδείξουν με επίσημο τρόπο ότι έχουν ανοσία στον ιό (είτε επειδή έχουν εμβολιαστεί, είτε αν έχουν νοσήσει και αναρρώσει εντός των προηγούμενων 90 ημερών).

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, Guardian, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου