Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Διώρυγα Σουέζ: Πώς «ξεκόλλησε» το γιγάντιο Ever Given

Τρίτη, 30 Μαρτίου, 2021

Διώρυγα Σουέζ: Πώς «ξεκόλλησε» το γιγάντιο Ever Given

Μετά από σχεδόν μια εβδομάδα, το γιγάντιο «Ever Given» απελευθερώθηκε από τη Διώρυγα του Σουέζ τη Δευτέρα, προσφέροντας μια βαθιά ανάσα στην παγκόσμια οικονομία, που για ημέρες έβλεπε το κόστος από την πρωτοφανή αυτή περιπέτεια να μεγαλώνει. 

Πώς όμως φτάσαμε στην ευτυχή έκβαση;

Ένας στόλος από ρυμουλκά, χρησιμοποιώντας καλώδια και δουλεύοντας ακριβώς δίπλα στο πλοίο, εργαζόταν για μέρες προκειμένου να το αποκολλήσει. 

dioryga-soyez-pos-xekollise-to-gigantio-ever-given0

dioryga-soyez-pos-xekollise-to-gigantio-ever-given1

Ταυτόχρονα με τη δύσκολη «μάχη» των ρυμουλκών, βυθοκόροι επιστρατεύθηκαν για να σκάψουν τη λάσπη και την άμμο κάτω από το την πρύμνη του πλοίου.

dioryga-soyez-pos-xekollise-to-gigantio-ever-given2

Πρόκειται για «εργαλεία» που δεν αποτελούν σπάνιο θέαμα στο Κανάλι του Σουέζ, όπως λέει ο ειδικός σε ναυτιλιακά θέματα Σαλ Μερκολιάνο, και χρησιμοποιούνται συχνά για να κρατούν την πλωτή οδό ανοιχτή. 

«Τα μηχανήματα αυτά κολλούν στον βυθό και κυρίως καθαρίζουν χώμα από τον πυθμένα, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύεται στην ακτή», εξηγεί ο ίδιος στο BBC. 

Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης του πλοίου, μάλιστα, μια επιπλέον ειδική «βυθοκόρος αναρρόφησης» επιστρατεύτηκε, ικανή να μεταφέρει 2.000 κυβικά μέτρα (440.000 γαλόνια) υλικού κάθε ώρα.

Ο συνδυασμός ρυμουλκών και βυθοκόρων ξεκόλλησε το πλοίο. Αν το συγκεκριμένο εγχείρημα είχε αποτύχει, τότε θα εφαρμοζόταν ένα εναλλακτικό σχέδιο: η απομάκρυνση μέρους του φορτίου και αφαίρεση καυσίμων από τη δεξαμενή του. Επιλογή που, ωστόσο θα απαιτούσε μια ευαίσθητη και χρονοβόρα επιχείρηση. 

Όπως εκτιμάται, η αποστράγγιση καυσίμων από τις δεξαμενές μπορεί να βοηθούσε, αλλά ήταν απίθανο να είναι αρκετή, χωρίς άλλα περαιτέρω μέτρα ελαφρύνσεως του φορτίου.

Ένα πλοίο μεγέθους του Ever Given μπορεί να μεταφέρει έως και 20.000 εμπορευματοκιβώτια είκοσι ποδιών και μια επιχείρηση μετακίνησής τους με γερανό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει το BBC, πέρα από τη δυσκολία του να βρεθούν οι κατάλληλοι γερανοί σε επαρκώς κοντινή απόσταση από το πλοίο, η όλη διαδικασία θα μπορούσε να του προκαλέσει ζημιές, ή ακόμη και να προκαλέσει κλίση του. 

Ευθύνες στον καπετάνιο από την Αίγυπτο – Θα ζητήσει αποζημιώσεις

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές, βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, το Κάιρο θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

«Θα απαιτήσουμε αποζημιώσεις για όλες τις συνέπειες από την ακινητοποίηση του πλοίου, για την χρήση όλων των ρυμουλκών, θα απαιτήσουμε το πλήρες κόστος», τόνισε ο βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου σε θέματα ανάπτυξης λιμένων και της Διώρυγας του Σουέζ.

Παράλληλα επέρριψε την ευθύνη του περιστατικού στον καπετάνιο του πλοίου. «Αυτό που συνέβη ήταν ευθύνη του καπετάνιου, το κανάλι μας είναι ασφαλές», σημείωσε.

Ο Αιγύπτιος ναύαρχος τόνισε πως η Αίγυπτος δεν πρόκειται να κάνει κατασκευαστικές αλλαγές στην Διώρυγα. «Το κανάλι είναι απολύτως ασφαλές, όλα τα πλοία το διασχίζουν χωρίς προβλήματα, αν κάτι συμβεί, είναι πολύ σπάνιο», συμπλήρωσε.

Πηγές: BBC, Sputnik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου