Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Διώρυγα Σουέζ : Γιατί προσάραξε το «Ever Given» – Ολονύκτια μάχη για την αποκόλλησή του

Κυριακή, 28 Μαρτίου, 2021

Το πλοίο -μήκους 400 μέτρων- έχει «σφηνωθεί» σε νότιο τμήμα του καναλιού, κυρίως λόγω ισχυρών ανέμων, από την Τρίτη, φρακάροντας μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς του κόσμου

Διώρυγα Σουέζ : Γιατί προσάραξε το «Ever Given» – Ολονύκτια μάχη για την αποκόλλησή του | tovima.gr

Ηεπιχείρηση αποκόλλησης του τεραστίων διαστάσεων φορτηγού πλοίου «Ever Given» που έχει μπλοκάρει για πέντε ημέρες τη Διώρυγα του Σουέζ, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα, έδωσε τη δυνατότητα στην πρύμνη του να κινηθεί, ωστόσο παραμένει ασαφές πότε θα μπορέσει να επανέλθει σε κανονική θέση.

Το πλοίο -μήκους 400 μέτρων- έχει «σφηνωθεί» σε νότιο τμήμα του καναλιού, κυρίως λόγω ισχυρών ανέμων, από την Τρίτη, φρακάροντας μια από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς του κόσμου. Περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κυκλοφορίας διέρχεται από τη Διώρυγα και εκατοντάδες πλοία περιμένουν να περάσουν αφότου γίνει η ρυμούλκηση του «Ever Given».

Ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Οσάμα Ραμπία, εκτίμησε πως δεν είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν κάποια από τα 18.300 εμπορευματοκιβώτια για να ελαφρύνει το φορτίο του πλοίου, ωστόσο οι ισχυρές παλίρροιες και οι άνεμοι περιπλέκουν τις προσπάθειες για την απελευθέρωσή του. 

Άκαρπες οι προσπάθειες

«Η πρύμνη του πλοίου άρχισε να κινείται προς το Σουέζ και αυτό ήταν θετικό σημάδι τη νύχτα, αλλά η παλίρροια έπεσε σημαντικά και σταματήσαμε» δήλωσε ο Ράμπι σε δημοσιογράφους στο Σουέζ.

«Περιμένουμε ότι ανά πάσα στιγμή το πλοίο θα μπορούσε να γλιστρήσει και να κινηθεί από το σημείο στο οποίο βρίσκεται» πρόσθεσε.

Μια ολλανδική εταιρεία που εργάζεται για να απελευθερώσει το πλοίο είπε ότι θα μπορούσε να ελευθερωθεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εάν βαρύτερα ρυμουλκά, βυθοκόρηση και υψηλή παλίρροια καταφέρνουν να το εκτοπίσουν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, oι προσπάθειες ρυμούλκησης άρχισαν εκ νέου το απόγευμα του Σαββάτου και προγραμματίστηκαν περαιτέρω προσπάθειες το βράδυ της ίδιας ημέρας και το πρωί της Κυριακής, ανέφεραν τρεις πηγές με γνώση των λειτουργιών του καναλιού, αν και πρόσθεσαν ότι μπορεί να είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί περισσότερη άμμος από το σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο για να αποκολληθεί.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Εν τω μεταξύ, οι αιγυπτιακές αρχές αναγνώρισαν δημοσίως για πρώτη φορά ότι η αρχική έρευνα που διαπίστωσε ότι το πλοίο προσάραξε λόγω ισχυρών ανέμων μπορεί να μην είναι απολύτως ακριβής.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Οσάμα Ραμπία επεσήμανε ότι ένα τέτοιο «σημαντικό συμβάν» έχει συνήθως πολλές αιτίες.

«Ο καιρός ήταν ένας λόγος, αλλά ίσως υπήρχε τεχνικό σφάλμα ή ανθρώπινο λάθος» είπε, προσθέτοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Πώς «κόλλησε» το πλοίο

Αξιοποιώντας την τεχνολογία δορυφορικού εντοπισμού θέσης πλοίων, ένα βίντεο του Vessel Finder προσομοιώνει την πορεία του «MV Ever Given».

Οι δημιουργοί του βίντεο χρησιμοποίησαν το στίγμα από τον πομπό του τεράστιου φορτηγού πλοίου μέσα στη Διώρυγα του Σουέζ μέχρι τη στιγμή που ο καπετάνιος χάνει τον έλεγχο λόγω ισχυρών ανέμων και το μήκους 400 μ. σκάφος φρακάρει στην Διώρυγα του Σουέζ προκαλώντας «έμφραγμα» σε μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες εμπορικές αρτηρίες του πλανήτη. 

Ανάλογο βίντεο που καταγράφει τα τελευταία 90 λεπτά της πορείας του πλοίου στη διώρυγα του Σουέζ δημιούργησε και η FleetMon βάσει των δεδομένων AIS από τη θέση του. 

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου