Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Φτωχότερη η Βοστώνη με την εκδημία του καθηγητή Φίλιππου Σεραφείμ


Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου Πολιτιστκού Κέντρο καθηγητής Φίλιππος Σεραφείμ. Φωτογραφία: Μαλιώτειο Κέντρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ομογένεια της Βοστώνης κατέστη φτωχότερη από ακαδημαϊκής, μορφωτικής, πολιτιστικής και εθνικής πλευράς με την αιφνίδια εκδημία του πανεπιστημιακού καθηγητή Φίλιππου Σεραφείμ, ο οποίος επί σειρά ετών ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου.

Οπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυξ», ο αείμνηστος Φίλιππος Σεραφείμ μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο έλυσαν την αντιπαλότητα που υπήρχε επί πολλά έτη μεταξύ Ελληνικού Κολεγίου - Θεολογικής Σχολής - Αρχιεπισκοπής και Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου και σταμάτησαν τη δικαστική διαμάχη η οποία είχε στοιχίσει εκατέρωθεν εκατομμύρια δολάρια. Σε συνεντεύξεις του στον «Ε.Κ.» είχε αναφερθεί λεπτομερώς στο πρόβλημα, αλλά και στην επίλυσή του.

Ο αείμνηστος Φίλιππος Σεραφείμ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937 εκ γονέων Ευαγγέλου και Αμαλίας Σεραφείμ, οι οποίοι κατάγονταν αμφότεροι από τη Χίο. Σπούδασε στη Βαρβάκειο Σχολή, ενώ έλαβε μέρος σε διαγωνισμό Μαθηματικών στον οποίον αρίστευσε. Συνέχισε στο Πολυτεχνείο Αθηνών όπου σπούδασε Μηχανολόγος – Ηλεκτρολόγος. Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» στις 16 Νοεμβρίου του 2012, ανάμεσα στα άλλα είχε πει, πως «στην αρχή ήθελα να γίνω ναυπηγός επειδή μου άρεσαν τα πλοία και στο Πολυτεχνείο αυτό είχα δηλώσει αρχικά. Πήγα ένα καλοκαίρι σ’ ένα ναυπηγείο στο Αμστερνταμ για πρακτική εξάσκηση και το μόνο που μου άρεσε στα πλοία ήταν τα ηλεκτρονικά τους, κι έτσι αποφάσισα να πάνω στην ηλεκτρολογία».

Ελαβε την υποτροφία Fulbright και ήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1959, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, γνωστό ως ΜΙΤ, από το οποίο έλαβε με άριστα το διδακτορικό του δίπλωμα στην Ηλεκτρολογία το 1963.

Δίδαξε επί δώδεκα χρόνια στο τότε Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Μπρούκλιν, το οποίο σήμερα έχει ενωθεί με το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Το 1977 τον κάλεσαν να διδάξει στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα όπου έμεινε επτά χρόνια και στη συνέχεια επέστρεψε στην Αμερική με μία υποτροφία που έλαβε από την Αμερικανική Εταιρεία Επιστημών και έκτοτε παρέμεινε ως τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νορθίστερν (Northeastern) της Βοστώνης, αλλά εξακολούθησε και είχε στενούς δεσμούς και συνεργασία με την Ελλάδα καθότι ήταν πρόεδρος της Επιτροπής «Αριστεία».

Είχε εξηγήσει στη συνέντευξή του ότι η επιτροπή αυτή «είναι οργανωμένη από την Ευρώπη και επιλέγει τις εργασίες των καθηγητών πανεπιστημίου στην Ελλάδα για χρηματοδότηση. Υποβάλλουν αιτήσεις, έχουμε μία ομάδα από 12 καθηγητές, παίρνουμε πολλές αιτήσεις και χρησιμοποιούμε πάρα πολλούς καθηγητές στην Αμερική, στην Ασία και σ’ όλο τον Κόσμο για να τις κρίνουν». Είχε πει πως «είναι πολλή δουλειά, αλλά ευχάριστη». Η θέση του ως προέδρου της Επιτροπής «Αριστεία» είναι άμισθη.

Στο Νορθίστερν δίδασκε εφαρμογές της ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας, όπως είχε εξηγήσει «μικροκύματα, λέιζερ, δύο ειδών μαθήματα για τα προπτυχιακά και για τα μεταπτυχιακά». Είχε αναφέρει πως «η έρευνα είναι πολύ ευχάριστη και μ’ αρέσει διότι συνέχεια γίνεται κάποια πρόοδος και αλλάζω και θέμα. Οταν πρωτοξεκίνησα έκανα έρευνα στον κλάδο που λέγεται Φυσική του Πλάσματος που προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει αυτό που λέμε θερμοπυρηνικές συντήξεις για να δημιουργήσει ενέργεια, δηλαδή προσπαθούμε να φτιάχνουμε ενέργεια από τα σκουπίδια. Μετά άρχισα να κάνω έρευνα σ’ έναν κλάδο που λέγεται Τηλεανίχνευση, δηλαδή προσπαθούμε από δορυφόρους να δούμε στη θάλασσα πού υπάρχουν πολλά ψάρια ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Εδώ στην Αμερική ενδιαφέρονται πάρα πολύ πόσο είναι το χιόνι στα Βραχώδη όρη χωρίς να στείλουν ανθρώπους να το μετρήσουν, κι αυτό διότι θέλουν να δουν όταν λιώνει το χιόνι πόσο νερό παράγεται διότι αν είναι περισσότερο από ό,τι πρέπει μπορεί να δημιουργήσει πλημμύρες».

Επίσης, είχε κάνει έρευνα στο θέμα που ονομάζεται Μη Οπτική Γραμμική. Είχε εξηγήσει, λέγοντας πως «όλοι γνωρίζουμε πως το λέιζερ στέλνει μία συγκεντρωμένη δέσμη φωτός που μπορεί να φτάσει μέχρι το φεγγάρι και πιο πέρα, αλλά όταν το λέιζερ γίνει πάρα πολύ ισχυρό αυτή η δέσμη διασπάται και σκορπίζεται».

Είχε διευκρινίσει «όπως ξέρετε την ασύρματη επικοινωνία στέλνουμε μηνύματα χωρίς σύρματα, αλλά δεν μπορούμε να στείλουμε ενέργεια χωρίς σύρματα» και πως «εάν χρησιμοποιήσουμε μία δέσμη λέιζερ να στείλουμε ενέργεια η ακτίνα αυτή θα έχει τόση μεγάλη ενέργεια που θα διασπάσει τον αέρα και μόλις τον διασπάσει σκορπίζεται, δεν προχωρά κι σ’ αυτό ασχολούμαι τώρα το οποίο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα διότι μπορεί κανείς να παίρνει ενέργεια από τα κύματα της θάλασσας και χωρίς σύρματα να την στέλνει στη στεριά, μιλούμε για μετατροπή σε ηλεκτρική ενέργεια».

Παράλληλα με την πανεπιστημιακή καθηγεσία και επιστημονική έρευνα ο καθηγητής Φίλιππος Σεραφείμ προσέφερε και πολύτιμες υπηρεσίες στα ομογενειακά πολιτιστικά πράγματα της Βοστώνης όντας ο πρόεδρος του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρο από το 2009.

Καταλείπει τη σύζυγό του Λέτα, διακεκριμένη λογοτέχνιδα, τις θυγατέρες του Αννι και τον σύζυγό της Ιωάννη Βαλτόπουλο, την Αμαλία και τον σύζυγό της Ντέιβιντ Χάρτναγκελ και έξι εγγόνια. Η Εξόδιος Ακολουθία του θα τελεστεί το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου σε στενό κύκλο λόγω της πανδημίας.

Εθνικός Κήρυξ

----------------------

Visitation will be held at the George F. Doherty & Sons Funeral Home, 477 Washington St. (Rt 16), WELLESLEY on Friday, February 12, from 4-7pm. Relatives and friends kindly invited. A private Funeral Service will take place at St. Demetrios Greek Orthodox Church, 57 Brown St., Weston on Saturday, February 13. The service can be live streamed at stdemetriosweston.org/live-streaming at 10am on Saturday, Feb. 13. Interment in Mt. Pleasant Cemetery, Sudbury. For directions and guestbook, gfdoherty.com. In lieu of flowers, donations in Philip's memory may be made to St. Jude Children's Research Hospital. George F. Doherty & Sons Wellesley 781 235 4100

BOSTON GLOBE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου