Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

«Η αδυναμία της νοήμονος ζωής είναι η αυτοκαταστροφή»: Οι (πιθανοί) πολιτισμοί του Γαλαξία μας- και η μοίρα τους

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου, 21
KODACHROME25 VIA GETTY IMAGES

Το σενάριο της ύπαρξης άλλων πολιτισμών στο σύμπαν αποτελούσε ανέκαθεν έναν από τους βασικούς πυλώνες της επιστημονικής φαντασίας και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της επιστήμης. Δεδομένου ότι δεν έχουμε έρθει ακόμα σε επαφή με τους «άλλους», έχουν επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις σε θεωρητικό επίπεδο: Η Εξίσωση του Ντρέηκ, το Παράδοξο του Φέρμι και πολλά άλλα «εργαλεία» έχουν επιχειρήσει να «λύσουν το πρόβλημα» της ύπαρξης (ή όχι) άλλων πολιτισμών ανά τις δεκαετίες, μα η «Μεγάλη Σιωπή» παραμένει εκκωφαντική, δυστυχώς ή ευτυχώς (ανάλογα την πλευρά από την οποία το κοιτά κανείς). Η επιστημονική έρευνα σχετικά με την αναζήτηση ιχνών ζωής είναι σε πλήρη εξέλιξη- ενδεικτική περίπτωση είναι η αποστολή του Perseverance της NASA στον Άρη, η οποία έχει έντονο αστροβιολογικό χαρακτήρα-  ωστόσο στο πιο πολύπλοκο ερώτημα της ύπαρξης ξένων πολιτισμών, οι ερμηνείες και θεωρίες δίνουν και παίρνουν, και μπορεί να προέρχονται από επιστήμονες, από σεναριογράφους/ συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, από συνωμοσιολόγους και γενικότερα από κάθε λογής ενδιαφερόμενο, με κάθε λογής μέσα ή επιχειρήματα. 

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις στο θέμα που υπήρξαν τον τελευταίο καιρό προήλθε από ερευνητές στις ΗΠΑ- και αποτέλεσε μια πολύ ισχυρή αμφισβήτηση σε πολλές «παγιωμένες« αντιλήψεις ως προς το θέμα της ύπαρξης ή όχι εξωγήινων πολιτισμών, καθώς, με βάση στατιστικά στοιχεία και μοντέλα, κατέληγε σε μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, «ενημερώνοντας» την Εξίσωση του Ντρέηκ, ορίζοντας μια συγκεκριμένη «ζώνη» στον Γαλαξία όπου θεωρείται πως «ανθίζουν» πολιτισμοί, αλλά και μια χρονική περίοδο που εκτιμάται πως αποτέλεσε το «ζενίθ» του φαινομένου του γαλαξιακού πολιτισμού. Επίσης, εισάγει τον παράγοντα της αυτοκαταστροφής ως βασική παράμετρο της όλης εξίσωσης, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο τη «Μεγάλη Σιωπή». 

huffpostgr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου