Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Οι 1.001 εκλέκτορες της Ευρώπης

 Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Οι 1.001 σύνεδροι του CDU, του μεγαλύτερου γερμανικού κόμματος, θα εκλέξουν τον νέο ηγέτη τους. Η επιλογή θα δείξει εάν το κόμμα της Αγκελα Μέρκελ θα συνεχίσει την κεντρώα πορεία, που αυτή χάραξε στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα τελευταία 16 χρόνια, ή εάν θα επιχειρήσει μια στροφή προς τα δεξιά και μια πιο «γερμανοκεντρική» σχέση με την Ε.Ε. Είναι πιθανό (αλλά όχι σίγουρο) ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι υποψήφιος για τη θέση της Μέρκελ στην καγκελαρία στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν θα λήξει η θητεία της. Δεδομένης της κυρίαρχης θέσης της Γερμανίας στην Ε.Ε., οι εκλέκτορες του CDU πιθανώς θα κρίνουν την πορεία της Ευρώπης και, συνεπώς, κάθε χώρας-μέλους.

Τρεις άνδρες διεκδικούν την προεδρία του κόμματος. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται (με 29%) ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην στέλεχος του CDU, που αποσύρθηκε από την πολιτική το 2009-2018, εκμεταλλευόμενος τον χρόνο για να βγάλει εκατομμύρια ως στέλεχος της BlackRock. Ο τραχύς, «θατσερικός» Μερτς προτείνει μεταρρυθμίσεις για «την ανανέωση της Γερμανίας και της Ε.Ε.». Ακολουθούν ο Αρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, και ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών της Βουλής (και οι δύο με 25%). Ενώ ο Μερτς θεωρείται «διχαστικός» για την Ε.Ε., οι Λάσετ και Ρέτγκεν αναμένεται να συνεχίσουν την πολιτική της Μέρκελ. Χθεσινή δημοσκόπηση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, όμως, μεταξύ 517 κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων, της πολιτικής και της διοίκησης βρήκε ότι τα περισσότερα μέλη της οικονομικής ελίτ πιστεύουν ότι ο Μάρκους Ζέντερ, αρχηγός του CSU (βαυαρικού αδελφού κόμματος του CDU), είναι ισχυρότερος αντίπαλος του υποψήφιου καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών Ολαφ Σολτς. Την άνοιξη θα αποφασίσει το CDU για τον δικό του υποψήφιο. Πιθανότατα έως τότε να προταθεί και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Και ο Ζέντερ και ο Σπαν θεωρούνται επιτυχημένοι και πραγματιστές.

Οποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος του CDU θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην Ευρώπη, είτε ο ίδιος διαδεχθεί τη Μέρκελ είτε κάποιος άλλος του κόμματός του. Τα 1.001 στελέχη του CDU, δηλαδή, αποφασίζουν όχι μόνο για τη χώρα τους, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και για εμάς. Αυτό είναι ένα από τα παράδοξα μιας ένωσης δημοκρατιών – ψήφοι που μπορεί να αλλάξουν την πορεία της Ε.Ε. κάποιες στιγμές κρίνονται από ελάχιστους ανθρώπους. Είτε αυτό αφορά δημοψηφίσματα είτε εθνικές ή και κομματικές εκλογές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου