Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Η ΕΕ προειδοποιεί για μπλοκαρίσματα εξαγωγών εμβολίου και απειλεί φαρμακοβιομηχανίες με νομικά μέσα

Κώστας Μαυραγάνης

Εντείνεται η αντιπαράθεση για τις προμήθειες εμβολίων.

REUTERS
.

Η μάχη της Ευρώπης για την εξασφάλιση προμηθειών εμβολίου για την Covid-19 εντάθηκε την Πέμπτη, όταν η ΕΕ προειδοποίησε φαρμακοβιομηχανίες όπως η AstraZeneca πως θα χρησιμοποιούσε όλα τα νομικά μέσα, ή ακόμα και ότι θα μπλόκαρε τις εξαγωγές, εκτός και αν συμφωνούσαν να παρέχουν αυτά που υποσχέθηκαν.

Η ΕΕ, τα κράτη- μέλη της οποίας είναι πίσω από το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ στους εμβολιασμούς, προσπαθεί να εξασφαλίσει προμήθειες ενώ οι μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης επιβραδύνουν τις παραδόσεις στην Ένωση εξαιτίας προβλημάτων παραγωγής.

Με κέντρα εμβολιασμών σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία να ματαιώνουν ή να καθυστερούν τα ραντεβού, η ΕΕ επέκρινε δημόσια την αγγλο-σουηδική AstraZeneca για αποτυχία στην παράδοση, ζητώντας ακόμα και εκτροπή προμηθειών από τη Βρετανία.

Ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε σε επιστολή του σε τέσσερις ηγέτες της ΕΕ πως η Ένωση θα έπρεπε να διερευνήσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει προμήθειες εμβολίων για τα οποία είχε υπογράψει συμβόλαια, εάν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τις καθυστερήσεις παραδόσεων είναι ανεπιτυχείς.

«Εάν δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι θα έπρεπε να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα και τα μέσα επιβολής που είναι στη διάθεσή μας στο πλαίσιο των συνθηκών» ανέφερε ο Μισέλ στην επιστολή του.

Οι κανόνες της ΕΕ ως προς την παρακολούθηση και την αδειοδότηση για εξαγωγές εμβολίων για την Covid-19 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μπλοκάρισμα εξαγωγών εάν παραβιάζονται υπάρχοντα συμβόλαια μεταξύ του κατασκευαστή και της ΕΕ, είπε αξιωματούχος της Ένωσης. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα κριτήρια με βάση τα οποία θα αξιολογούνται τέτοιες εξαγωγές την Παρασκευή.

Υπό τα «πυρά» της ΕΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, είπε ότι η ΕΕ καθυστέρησε να κλείσει συμβόλαιο, οπότε η εταιρεία δεν είχε αρκετό χρόνο για να λύσει τα προβλήματα παραγωγής σε ένα εργοστάσιο εμβολίων από συνεργάτη στο Βέλγιο. Η Βρετανία, τόνισε πως οι παραδόσεις στην ίδια πρέπει να τηρηθούν. «Νομίζω πως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι προμήθειες εμβολίου που έχουν αγοραστεί και πληρωθεί, που έχουν αποκτηθεί για αυτούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να παραδοθούν» είπε ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ερωτηθείς αν η βρετανική κυβέρνηση θα εμπόδιζε την AstraZeneca να εκτρέψει προμήθειες εμβολίου από τη Βρετανία στην ΕΕ, ο Γκόουβ είπε ότι το κρίσιμο είναι η Βρετανία να λάβει τις παραγγελίες της όπως είχε σχεδιαστεί και εγκαίρως.

Το ταχύτερο πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών στην ιστορία δημιουργεί εντάσεις ανά τον κόσμο, καθώς μεγάλες δυνάμεις αγοράζουν μαζικά δόσεις και φτωχότερες χώρες προσπαθούν να κινηθούν σε ένα οικονομικό και διπλωματικό «ναρκοπέδιο» για να συγκεντρώσουν οποιεσδήποτε προμήθειες απομένουν.

Στο μεταξύ, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προωθείται από τα κράτη μέλη της ΕΕ το θέμα της έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού στο πλαίσιο της πρότασης που έχει καταθέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κράτη μέλη με την υποστήριξη της ίδιας ενέκριναν τις κατευθυντήριες γραμμές που αφορούν στην έκδοση αποδεικτικών εμβολιασμού για ιατρικούς σκοπούς.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα ως προς την υλοποίηση της ελληνικής πρότασης  όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη πως «Τα κράτη- μέλη, με την υποστήριξη της Κομισιόν, συμφώνησαν στις κατευθυντήριες γραμμές για την έκδοση τυποποιημένων κοινών ευρωπαϊκών πιστοποιητικών για ιατρικούς λόγους. Πρόκειται για μια σημαντική αρχή. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η διεύρυνση της χρήσης τους ώστε να διευκολύνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες στα ταξίδια τους, όταν σημαντικό ποσοστό θα έχει εμβολιαστεί»

Στο θέμα αναφέρθηκε και η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου σημειώνοντας πως «τα διαλειτουργικά πιστοποιητικά εμβολιασμού θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για τους πολίτες, τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και όταν θα την έχουμε ξεπεράσει».

HuffPost Gr (με πληροφορίες από Reuters, ΕΡΤ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου