Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Αφανίζει σχολεία η υπογεννητικότητα στην Ηλεία- 1.400 λιγότεροι μαθητές φέτος

  Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Σε μια πενταετία 1400 λιγότεροι μαθητές και 31 σχολεία έβαλαν λουκέτο     

Aνησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας το οποίο ολοένα και επιδεινώνεται. Εκτός όμως από τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια που έχουν εγγεγραμμένες τις γεννήσεις και τους δημότες και γνωρίζουν από την πηγή του το πρόβλημα, για τον απλό πολίτη η κατάσταση γίνεται συνήθως αντιληπτή όταν κλείνει το σχολείο της γειτονιάς ή του χωριού του, από έλλειψη παιδιών.

Όσο για το σύνολο της χώρας το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ορατό όταν η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού.

Μέσα από την έρευνα που κάναμε και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παραχώρησαν στην εφημ. Πατρίς οι διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα σχολικά έτη 2015-2016 και 2020-2021, διαπιστώσαμε ότι ο σχολικός πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 14 εκατοντάδες και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2015 στα σχολεία της Ηλείας ήταν 19.310 μαθητές, ενώ το Σεπτέμβριο του 2020 οι μαθητές όλων των σχολείων της Ηλείας ήταν 17.910, δηλαδή 1.400 μαθητές λιγότεροι φέτος.

Σύμφωνα με τις γεννήσεις των τελευταίων χρόνων, τα πληθυσμιακά στοιχεία είναι μάλλον αποθαρρυντικά, κρούοντας για τα καλά τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνήσεις για να λάβουν μέριμνα από χθες και να δοθούν κίνητρα στα ζευγάρια, μιας και το ζήτημα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις πολιτικές που ακολουθούνται.

Νίκος Κλάδης: 176 δημοτικά και νηπιαγωγεία λειτουργούν           

Η υπογεννητικότητα για κάποιους μπορεί να μην είναι και τόσο αντιληπτή, και ίσως να μοιάζει για ακόμη μία υπερβολή των δημοσιογράφων, γι’ αυτό θα μιλήσουμε με αριθμούς και θα συγκρίνουμε τα στοιχεία των σχολικών μονάδων που λειτουργούσαν το 2015 και τον αριθμό των μαθητών τότε και τώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία προκύπτει ότι το σχολικό έτος 2015-2016 στην Ηλεία λειτουργούσαν 99 Δημοτικά Σχολεία, 3 ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και 104 δημόσια Νηπιαγωγεία, σύνολο 206 σχολεία που φιλοξενούσαν 10.972 μαθητές. Πέντε χρόνια αργότερα διαπιστώσαμε ότι τα Δημοτικά έγιναν 85, τα ιδιωτικά Νηπιαγωγεία έγιναν 4 και τα δημόσια Νηπιαγωγεία μόλις 83 από 104. Έτσι οι μαθητές που φοιτούν αυτή τη χρονική στιγμή στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία του νομού  ανέρχονται σε 9.894, μειωμένοι κατά 1.078 σε μια πενταετία, όπως μας είπε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  Ηλείας κ. Νίκ. Κλάδης.

Γιώργος Φωτεινόπουλος: 475 τμήματα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια       

Συνεχίζοντας την έρευνα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ηλείας τα σχολικά έτη 2015-2016 και 2020-2021 διαπιστώσαμε και εδώ μείωση των τμημάτων και των μαθητών. Όσο για κατάργηση, η μόνη Σχολική Μονάδα που έπαψε να λειτουργεί το 2013 είναι το Γυμνάσιο Μυρτιάς λόγω έλλειψης μαθητών. Έτσι τα σχολεία που συνεχίζουν να λειτουργούν στην Ηλεία παραμένουν 66 στον αριθμό, επισημαίνει ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Ηλείας Γιώργος Φωτεινόπουλος. Αναλυτικά από την έρευνά μας προκύπτει ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε συνολικά 512 τμήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια με 8.338 μαθητές να φοιτούν, ενώ την τρέχουσα χρονιά τα τμήματα συρρικνώθηκαν σε 475, μειώθηκαν κατά 37. Όσο για τους μαθητές που φοιτούν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Ηλείας  φέτος είναι 8.016, μειωμένοι κατά 322.

20 σχολεία σε αναστολή λειτουργίας 

Ήδη από το 2015 στην Ηλεία ήταν σε αναστολή λειτουργίας 4 Δημοτικά και 13 Νηπιαγωγεία με αιτία αναστολής την έλλειψη μαθητών. Αποτέλεσμα ήταν τα λιγοστά παιδιά που διοικητικά ανήκουν σε αυτά τα σχολεία να απορροφηθούν στις πλησιέστερες σχολικές μονάδες. Τα 17 σχολεία του 2015, το 2020 αυξήθηκαν σε 20, που σημαίνει ότι ακόμη 3 σχολεία δεν είχαν παιδιά για να λειτουργήσουν. Αν κάθε πέντε χρόνια αναστέλλεται η λειτουργία τριών σχολείων, φανταστείτε που θα οδηγηθεί ο νομός τα επόμενα 20 χρόνια.

Το εφιαλτικό σενάριο μείωσης του πληθυσμού                                                                                                                            Η υπογεννητικότητα που παρατηρείται στην Ελληνική κοινωνία, έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και ήδη τα σημάδια για την εξέλιξη μοιάζουν εφιαλτικά, όπως διαμορφώνονται και μέσα από μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτές το 2050 ο Ελληνικός Πληθυσμός θα έχει μειωθεί σημαντικά και θα βρεθεί ίσως κάτω των 8 εκατομμυρίων έναντι 11 εκατ.  που είναι σήμερα. Αιτία αυτής της εξέλιξης καταγράφεται η εξαιρετικά χαμηλή γεννητικότητα η οποία είναι δυσανάλογη σε σχέση με τους θανάτους. Στα αίτια υπογεννητικότητας πρέπει ακόμη να προστεθούν οι οικονομικές συνθήκες, οι οποίες αποθαρρύνουν τα νέα ζευγάρια, να κάνουν περισσότερα από ένα παιδί, καθώς το οικονομικό κόστος διαβίωσης  είναι δυσβάστακτο. Παράλληλα η οικονομική κρίση δημιούργησε και μεγάλο κύμα φυγής στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων νέων κυρίως επιστημόνων, οι οποίοι είναι άγνωστο αν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και αν θα κάνουν οικογένεια.

Ακραίο σενάριο για το 2100

                                                                                                         Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet αναφέρει ότι το 2100 ο πληθυσμός της Ελλάδος, από 10,4 εκατομμύρια που ήταν το 2017, θα περιοριστεί στο μισό. Δηλαδή σε 5,4 εκατομ. μιλώντας ακόμη και για άλλες 23 χώρες που θα έχουν μείωση πληθυσμού ανάμεσα τους  η Ιαπωνία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κίνα. Αύξηση πληθυσμού σύμφωνα με την ίδια πηγή, εκτιμάται στις υποσαχάριες χώρες της Αφρικής.

Ήξερες ότι…                                                                          

Η λέξη σχολείο, παραδόξως, προέρχεται από το «σχόλη» που ουσιαστικά σημαίνει αργία, ημέρα ανάπαυσης. Ο όρος «σχόλη» λόγω της ροπής των Ελλήνων και Ρωμαίων να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους συζητώντας και φιλοσοφώντας, έμελλε να καθιερωθεί ως «συζήτηση». Η σύγχρονη έννοια του σχολείου προέκυψε όταν το «σχόλη» έλαβε τη σημασία του χώρου όπου πραγματοποιούνται οι συζητήσεις.  

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου