Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Executive orders - Εκτελεστικές εντολές

 Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Του Βασίλη Καυκά*

Την ημέρα που ορκίστηκε και τις ημέρες που ακολούθησαν της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, νέου Πρόεδρου των ΗΠΑ, υπέγραψε Executive orders - Εκτελεστικές εντολές, δηλαδή νόμους που δεν ψήφισε το Κογκρέσο (legislation)! Οι Executive orders - Εκτελεστικές εντολές μπορεί να παύσουν από τον ίδιο τον Πρόεδρο ή τον επόμενο Πρόεδρο. Το ίδιο έγινε από τον προηγούμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και πριν από αυτόν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, οι οποίοι υπέγραψαν πάρα πολλές εκτελεστικές εντολές (Executive Οrders). 

Στην πραγματικότητα παρέκαμψαν τη διαδικασία στο Κογκρέσο για κάτι που οι ίδιοι θεώρησαν νόμιμο και έπρεπε να γίνει αμέσως ή σύντομα. Τις πρώτες 48 ώρες στην Προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε 30 Executive Οrders!

 Η πρώτη Εκτελεστική Εντολή υπεγράφη από τον Τζορτζ Ουάσιγκτον (George Washington) στις 22 Απριλίου του 1793 με την οποία έδωσε εντολή στις Ομοσπονδιακές υπηρεσίες να συλλαμβάνουν και να τιμωρούν όσους Αμερικανούς πολίτες συμμετείχαν στον Αγγλο-Γαλλικό πόλεμο! Ο λόγος που το έκανε αυτό ο πρώτος πρόεδρος ήταν γιατί το Κογκρέσο δεν ήταν σε λειτουργία. Και ενώ αυτό σύμφωνα με τους νομικούς δεν είναι παράνομο, τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ συχνά, ιδιαίτερα από τους τελευταίους προέδρους αλλά και τους Κυβερνήτες των Πολιτειών (States). 

Ο δικηγορικός σύλλογος (American Bar Association) αναφέρει: «Μια εκτελεστική εντολή είναι μια υπογεγραμμένη, γραπτή και δημοσιευμένη οδηγία από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών που διαχειρίζεται τις λειτουργίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αριθμούνται διαδοχικά, επομένως οι εκτελεστικές εντολές μπορούν να αναφέρονται από τον αριθμό που τους έχει εκχωρηθεί ή το θέμα τους. Αλλα προεδρικά έγγραφα είναι μερικές φορές παρόμοια με τις εκτελεστικές εντολές στη μορφή, την επισημότητα και την έκδοσή τους, αλλά έχουν διαφορετικούς σκοπούς…». 

Το ερώτημά μου είναι: Μήπως, οι Πρόεδροι και οι Κυβερνήτες, ανοίγουν μία «κερκόπορτα» στο Αμερικανικό σύστημα και στον τρόπο διακυβέρνησης της Xώρας ή Πολιτείας μετατοπίζοντας την εξουσία από το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο στον Πρόεδρο ή Κυβερνήτη; Τι κίνδυνο ή κινδύνους εγκυμονεί; 

*Ο Βασίλης Καυκάς είναι πτυχιούχος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας (Βοστώνης).

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου