Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Αρνητικό ρεκόρ 74 ετών με συρρίκνωση της Οικονομίας των ΗΠΑ κατά 3,5% το 2020

 Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2021

Αssociated Press

Καταναλωτής στις 8 Ιανουαρίου μπροστά από το κατάστημα Marc’s που έχει πινακίδα πρόσληψης υπαλλήλων, στο Μέιφιλντ Οχάιο. (AP Photo/Tony Dejak, file)     

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΑΡ»). Εγκλωβισμένη στην ιογενή πανδημία, η αμερικανική οικονομία αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 4% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020, αλλά μειώθηκε σε ετήσιο ποσοστό κατά 3,5% κατά το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ 74 ετών, ενώ εξασθένησαν και οι προοπτικές ανάκαμψης για την τρέχουσα χρονιά.

Η οικονομική ζημία ακολούθησε την έκρηξη της πανδημίας πριν από 10 μήνες και τη βαθιά ύφεση που προκάλεσε, με δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς να μένουν άνεργοι. 

Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά παρέμεινε σε ιστορικά υψηλό 847.000, ένα σημάδι ότι οι απολύσεις συνεχίζονται καθώς η πανδημία κορωνοϊού συνεχίζει να μαίνεται.

Η έκθεση της Πέμπτης από το υπουργείο Εμπορίου υπολόγισε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας -η συνολική παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών- επιβραδύνθηκε απότομα το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου από την απότομη αύξηση ρεκόρ 33,4% του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Αυτό το κέρδος ακολούθησε μια καταστροφική ετήσια πτώση 33,4% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, όταν η Οικονομία είχε βυθιστεί σε ελεύθερη πτώση.

Το χτύπημα της πανδημίας στην Οικονομία στις αρχές της περασμένης άνοιξης έδωσε τέλος στη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ - σχεδόν επί 11 χρόνια.

Η ζημιά από τον ιό προκάλεσε συρρίκνωση του ΑΕΠ με ετήσιο ρυθμό 5% το περσινό τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Εκτοτε, χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει, σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτός εργασίας και περισσότεροι από 400.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από τον ιό.

Η εκτιμώμενη πτώση του ΑΕΠ για το 2020 ήταν η πρώτη τέτοιου επιπέδου πτώση μετά από 2,5% πτώση το 2009, κατά τη διάρκεια της ύφεσης που ακολούθησε την οικονομική κρίση του 2008. Αυτή ήταν η βαθύτερη ετήσια οπισθοδρόμηση από τότε που η Οικονομία συρρικνώθηκε 11,6% το 1946, όταν η Οικονομία «αποστρατεύτηκε» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πιο καταστροφική ετήσια συρρίκνωση στα αρχεία, που χρονολογείται από το 1930, ήταν η συρρίκνωση 12,9% το 1932 κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης.

Η έκθεση της κυβέρνησης, την Πέμπτη, ήταν η πρώτη από τις τρεις εκτιμήσεις ανάπτυξης για το προηγούμενο τρίμηνο. Ο αριθμός θα αναθεωρηθεί δύο φορές τις επόμενες εβδομάδες.

Οι προοπτικές για την Οικονομία του 2021 παραμένουν θολές. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια διαρκής ανάκαμψη πιθανότατα θα καθυστερήσει έως ότου διανεμηθούν και χορηγηθούν εμβόλια σε εθνικό επίπεδο και η κυβερνητική βοήθεια εξαπλωθεί μέσω της οικονομίας - μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει μήνες.

Συνεχίζεται η ανεργία

Στο μεταξύ, ο αριθμός όσων υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας μειώθηκε ελαφρά στα 847.000 άτομα την περασμένη εβδομάδα από τις 914.000 της εβδομάδας πριν από αυτήν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Πριν την πανδημία ποτέ ο αριθμός των αιτούντων επίδομα ανεργίας δεν είχε ξεπεράσει τις 700.000.

Συνολικά, σχεδόν 4,8 εκατομμύρια Αμερικανοί συνεχίζουν να λαμβάνουν παραδοσιακά πολιτειακά επιδόματα ανεργίας. Αυτό μειώθηκε από σχεδόν 5 εκατομμύρια την εβδομάδα πριν και από μια συγκλονιστική κορυφή σχεδόν 25 εκατομμυρίων τον Μάιο, όταν ο ιός -και η καραντίνα και άλλα μέτρα για τον περιορισμό του- σταμάτησαν σχεδόν τελείως την οικονομική δραστηριότητα. Η πτώση υποδηλώνει ότι ορισμένοι άνεργοι βρίσκουν νέες θέσεις εργασίας και ότι άλλοι έχουν εξαντλήσει τις κρατικές παροχές.

Η αγορά εργασίας παραμένει υπό πίεση παρ’ όλο που η εξάπλωση των εμβολίων Covid-19 προσφέρει ελπίδα για τερματισμό της κρίσης στην Υγεία και επιστροφή στην κανονική οικονομική ζωή.

Εθνικός Κήρυξ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου