Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Τα πάνω – κάτω στην αγορά αθλητικών ειδών, φέρνει η νέα πολιτική ανάπτυξης της εταιρείας Nike

 Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, 2021

Τα πάνω – κάτω στην αγορά αθλητικών ειδών, φέρνει η νέα πολιτική ανάπτυξης της εταιρείας Nike, η οποία εδώ και ένα χρόνο ασκείται στην ελληνική αγορά, μέσω θυγατρικής.

Έτσι, πολλά από τα συμβόλαια συνεργασίας που είχαν υπογραφεί με λιανεμπορικά καταστήματα από τη Folli Follie όταν αυτή αποτελούσε τον επίσημο αντιπρόσωπο της Nike, τώρα «οδεύουν» στην λήξη τους κι εφόσον δεν ανανεωθούν, κάποιοι καταστηματάρχες θα σταματήσουν να εμπορεύονται προϊόντα με τη φίρμα.

Κάποια εμπορικά καταστήματα, για το οποία έχει λήξει το συμβόλαιο συνεργασίας, έχουν ήδη χάσει το δικαίωμα εμπορίας προϊόντων που φέρουν το σήμα Nike, ενώ οι τελευταίες συμβάσεις λήγουν περί τα τέλη Μαΐου του 2022. Nike και τα εμπορικά καταστήματα

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η Nike ετοιμάζεται να κάνει ένα γερό «ξεκαθάρισμα» στο πελατολόγιο της, με σκοπό να ελέγχει το προϊόν σε όλη τη διαδρομή, μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η διακοπή της συνεργασίας με αρκετούς καταστηματάρχες. To πρόβλημα προς το παρόν, αφορά 91 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις λιανικής, που εμπορεύονται αθλητικά είδη, στις οποίες μάλιστα, η Nike European Operation Netherlands, έστειλε επιστολή, διευκρινίζοντας ότι η στρατηγική τους δεν συνάδει με τη στρατηγική ανάπτυξης της πολυεθνικής ως εκ τούτου προχωρά σε «λύση» της συνεργασίας τους. Από την πλευρά τους οι Έλληνες έμποροι δεν είναι διατεθειμένοι να το δεχθούν γι’ αυτό κι ετοιμάζονται να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και η πολιτική ηγεσία.

Κι όλα αυτά όταν ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα λόγω των συνεπειών που προκαλεί η υγειονομική κρίση, κινδυνεύοντας με απώλειες τζίρου ή ακόμα και με λουκέτο.

Οι «αμαρτίες» του παρελθόντος

Υπενθυμίζεται, ότι η Folli Follie διατηρούσε από το 2007 και για πολλά χρόνια συνεργασία με τη Nike, μέσω ενός διευρυμένου δικτύου, χονδρικής και λιανικής. Όταν ξέσπασε το οικονομικό σκάνδαλο για την εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου, η Folli Follie έχασε πολλές από τις φίρμες της, ανάμεσά τους και τη Nike. H πολυεθνική εταιρεία ωστόσο, επέλεξε να διατηρήσει τη συνεργασία της με τo FF Group, μέχρι την λήξη του συμβολαίου. Με αυτή την επιλογή απέφυγε να καταβάλλει αποζημίωση για «λύση» της συμφωνίας σε νωρίτερο χρόνο, ενώ παράλληλα είχε και τον απαραίτητο χρόνο να εξετάσει τον τρόπο που θα συνεχίσει να έχει παρουσία στην Ελλάδα . Σημειώνεται, ότι τα προϊόντα της Nike στην Ελλάδα πωλούνται μέσω της χονδρικής, μέσω της λιανικής και των καταστημάτων franchise και μέσω των outlet.

Ο Ιταλός που αντιπροσωπεύει την Nike στην Ελλάδα

Όπως είχε γράψει το newsit.gr στις 14.12.19 για τον έλεγχο του περιφερειακού hub της αθλητικής φίρμας συμβόλαιο είχε υπογράψει πριν από ενάμιση περίπου χρόνο ο Ιταλός επιχειρηματίας, αντιπρόσωπος της Nike στην Ιταλία και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Atalanta BC, Αντόνιο Περκάσσι. Στην ομπρέλα του ομίλου Percassi με τους 9.000 υπαλλήλους, βρίσκονται εταιρείες από όλο το φάσμα του εμπορίου, την ένδυση, τα καλλυντικά, τα υποδήματα και την εστίαση. Εκτός από την Nike, έχει αντιπροσωπεύσει και τις φίρμες του ομίλου Inditex – Zara στην ιταλική αγορά, καθώς και τη Gucci, τη Victoria’s Secret, τη φίρμα παιχνιδιών Lego και την ιστορική φίρμα υποδημάτων Vergelio, την οποία απέκτησε το 2015. Από τον τομέα της εστίασης, στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, βρίσκονται τα σήματα Wagamama και Starbucks, ενώ δημιουργήματα του ομίλου Percassi, αποτελούν οι αλυσίδες λιανικής τροφίμων Da30Polenta, Caio και Casa Maioli, που εμπορεύονται και σερβίρουν παραδοσιακά ιταλικά προϊόντα. Σημαντικά έσοδα, έρχονται στον όμιλο από την δραστηριότητά που αναπτύσσει και στον τομέα των καλλυντικών, καθώς έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο δημοφιλείς φίρμες στην ιταλική αγορά, όπως KIKO Milano, WOMO και BULLFROG, που λειτουργούν κάτω από τη θυγατρική του ομίλου Odissea Srl. Άνθρωποι της αγοράς λένε, ότι η «αγάπη» του για τον αθλητισμό, αλλά και η ικανοποιητική πορεία που σημειώνει η Nike στην Ιταλία, αποτελούν τους βασικούς λόγους που πυροδότησαν το επενδυτικό του ενδιαφέρον για την αντιπροσώπευση της αθλητικής φίρμας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου