Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Ρωσία : Ελλάδα και Τουρκία να συζητήσουν για ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας

Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, 2021

Κάλεσμα σε Ελλάδα και Τουρκία για διάλογο «όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» απευθύνει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, ο Α. Γκρουσκό.

Ρωσία : Ελλάδα και Τουρκία να συζητήσουν για ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας | tovima.gr

Μετά την ικανοποίηση που είχε εκφράσει πριν από δύο εβδομάδες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας μια νέα παρέμβαση έρχεται από τον ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Χωρικά ύδατα και ΑΟΖ σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας

Αυτή τη φορά μέσω δήλωσης του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Γκρουσκό, η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό στο twitter της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, το Κρεμλίνο καλεί σε ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά θέτει και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο βάση του οποίου στηρίζει το διάλογο Αθήνας και Άγκυρας.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Α. Γκρουσκό κάνει λόγο για διάλογο σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ενώ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του Κρεμλίνου για το δικαίωμα κάθε χώρας στην επέκταση των χωρικών της υδάτων.

«Ο ΥΦΥΠΕΞ της Ρωσίας Α.Γκρουσκό: Καλούμε τα μέρη (Ελλάδα & Τουρκία) σε διάλογο μεταξύ τους, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Βασιζόμαστε στο ότι οι χώρες δικαιούνται να καθορίζουν τα χωρικά ύδατα και ΑΟΖ τους σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης» γράφεται χαρακτηριστικά στον επίσημο λογαριασμό στο twitter της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Αιχμές

Η δήλωση αυτή του Αλεξάντερ Γκρουσκό έρχεται ένα 24ωρο μετά τη δήλωσή του που αναγνώρισε ως διμερές θέμα της Ελλάδας την ανάπτυξη στρατιωτικών συνεργασιών με άλλες χώρες αλλά άφησε και αιχμές λέγοντας ότι πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος μιας φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι ανάσχεσης της Ρωσίας.

Στον απόηχο της απουσίας Πούτιν

Ταυτόχρονα η παρέμβαση του Αλεξάντερ Γκρουσκό για ελληνοτουρκικό διάλογο στη βάση του δικαίου της θάλασσας και το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων μιας χώρας γίνεται και στον απόηχο της ρωσικού όχι για την παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, άλλωστε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμιτρι Πεσκόφ γνωστοποίησε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν παραβρεθεί στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο, με αφορμή της συμπλήρωση 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

Επαναλαμβάνει το μήνυμα Λαβρόφ από την Αθήνα

Σε κάθε περίπτωση πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή ρωσική παρέμβαση μέσω του Αλεξάντερ Γκρούσκο σε μια επί της αρχής τοποθέτηση για διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου, ουσιαστικά επαναλαμβάνει τη θέση που είχε εκφράσει και ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την παρουσία του στην Αθήνα τους προηγούμενους και αυτή τη θέση μάλιστα είχε χαιρετίσει και την είχε αξιοποιήσει επικοινωνιακά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κάνοντας λόγο για μια ξεκάθαρη δήλωση υπέρ του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, θέμα το οποίο για την Τουρκία είναι casus belli.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου