Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Στο εδώλιο της Κομισιόν η AstraZeneca

 Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της AstraZeneca και της Ε.Ε. Στην πολύωρη συνάντηση της καθοδηγητικής επιτροπής (στην οποία εκπροσωπούνται τα 27 κράτη-μέλη) με στελέχη της εταιρείας, μετά την αιφνιδιαστική αποκάλυψη της Παρασκευής για σημαντικά μειωμένες δόσεις στο α΄ τρίμηνο, οι απαντήσεις τους κρίθηκαν «μη ικανοποιητικές» από την Ε.Ε., όπως δήλωσε η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. Οπως είπε η κ. Κυριακίδου, θα λάμβανε χώρα δεύτερη συνάντηση χθες το βράδυ.

Η μείωση στις παραδόσεις κατά το α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με διαρροές στον διεθνή Τύπο, φθάνει το 60% – μόλις 31 εκατ. δόσεις αντί για 80 εκατ., που αναμένονταν.

Προχθές, η επίτροπος Υγείας έστειλε επιστολή στην εταιρεία θέτοντας «σημαντικά και σοβαρά ερωτήματα» σχετικά με το τι παρήγαγε και πού πωλήθηκαν αυτές οι ποσότητες. «Θέλουμε η επένδυσή μας να έχει απόδοση», είπε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση της «Κ» κατά την τακτική ενημέρωση, ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στέφαν ντε Κεερσμάκερ απάντησε ότι «δεν είναι τώρα η ώρα» για συζήτηση περί πιθανών νομικών ενεργειών.

Χθες, εν τω μεταξύ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε τηλεφωνική συνομιλία για το ζήτημα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Ερίκ Μαμέρ, η πρόεδρος της Κομισιόν «ξεκαθάρισε τι περιμένουμε από την εταιρεία» και του θύμισε ότι «η Ε.Ε. έδωσε ένα μεγάλο ποσό χρημάτων (στην εταιρεία) ώστε να αυξήσει την παραγωγή της πριν από την έγκριση του εμβολίου».

Σύμφωνα με το Reuters, το ποσό που επένδυσε η Ε.Ε. στο πλαίσιο της σύμβασης προ-αγοράς ήταν 336 εκατ. ευρώ. Το εμβόλιο της αγγλο-σουηδικής εταιρείας, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αυτή την Παρασκευή (29.1).

Παράλληλα, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε συστάσεις αναφορικά με άτομα που επισκέπτονται την Ε.Ε. για ζωτικούς λόγους: να υποχρεώνονται να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για COVID-19 που θα έχει διενεργηθεί εντός 72 ωρών από την αναχώρησή τους. Επιπλέον, προσέθεσε την κατηγορία του «βαθέος κόκκινου» για περιοχές εντός της Ε.Ε. με περισσότερα από 500 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε βάθος 14 ημερών, συστήνοντας για αυτές ακόμα πιο αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου