Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021

Η Ε.Ε. ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca

 Σάββατο, 30 Ιανουαρίου, 2021

«Πράσινο φως» από τον Ευρπωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνέστησε την Παρασκευή την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρώπης εγκρίνει τη χρήση του πολυσυζητημένου τις τελευταίους ημέρες - για άλλους λόγους βέβαια - εμβολίου για άτομα άνω των 18 ετών.

Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως περισσότερες εμβόλια για να επιταχύνει το πρόγραμμα εμβολιασμού της, με προμηθευτές όπως η AstraZeneca και η Pfizer να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παράδοση των ποσοτήτων που έχουν υποσχεθεί για τους πρώτους μήνες του έτους.

Το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 64 ετών, λόγω της έλλειψης δεδομένων σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό είναι σε ηλικιωμένους, δήλωσε η επιτροπή εμβολίων της Γερμανίας την Πέμπτη. 

Πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο που παίρνει το πράσινο φως για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από εκείνα των Pfizer/BioNTech στις 21 Δεκεμβρίου και της Moderna στις 6 Ιανουαρίου.

Το εμβόλιο της AstraZeneca επέδειξε αποτελεσματικότητα περίπου 60% στις κλινικές δοκιμές, στις οποίες βασίστηκε για την απόφασή του, επισημαίνει ο ΕΜΑ σε μια ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή αποτελέσματα για ανθρώπους άνω των 55 ετών προκειμένου να υπολογιστεί πόσο καλά το εμβόλιο θα λειτουργούσε για αυτήν την ομάδα, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Εντούτοις, επισημαίνει πως αναμένει πως θα παρέχει προστασία και ότι το εμβόλιο μπορεί να δοθεί σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους.

«Καθώς υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλειά» τους στους άνω των 55 ετών, «οι επιστήμονες του ΕΜΑ εκτιμούν πως το εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στους ηλικιωμένους» επισημαίνει ο ευρωπαϊκός οργανισμός.

«Με αυτήν την τρίτη θετική γνώμη, διευρύναμε περαιτέρω το οπλοστάσιο των εμβολίων που είναι διαθέσιμα στην ΕΕ… προκειμένου να πολεμήσουμε την πανδημία και να προστατεύσουμε τους πολίτες», δήλωσε η Έμερ Κουκ, η εκτελεστική διευθύντρια του EMA.

Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις, η δεύτερη μεταξύ 4 και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη.

Οι χώρες της ΕΕ είχαν στραμμένα τα βλέμματά τους στην απόφαση του EMA, διερωτώμενες εάν θα ακολουθήσει ή όχι το παράδειγμα της επιτροπής εμβολιασμών της Γερμανίας, που δεν συνέστησε χθες το εμβόλιο αυτό για τους άνω των 65 ετών, κάνοντας λόγο για «ανεπαρκή» δεδομένα.

Η AstraZeneca υπόσχεται «ευρεία και δίκαιη πρόσβαση»

Ο φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca, από την πλευρά του, χαιρέτισε αυτή την εξέλιξη και διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί για «μια ευρεία και δίκαιη πρόσβαση» στο προϊόν, μεσούσης της έντασης με την ΕΕ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων.

«Η σύσταση (του ΕΜΑ) υπογραμμίζει την αξία του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, που δεν είναι μονάχα ασφαλές και καλά ανεκτό αλλά επίσης εύκολο στο να χορηγηθεί και, είναι σημαντικό, προστατεύει πλήρως από τις σοβαρές μορφές της ασθένειας και τις νοσηλείες», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Πασκάλ Σοριό, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε ο όμιλος.

Το εργαστήριο επισημαίνει πως εργάζεται «με τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τους συνεργάτες σε ολόκληρο τον κόσμο για να διασφαλίσει μια ευρεία και δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο, χωρίς κέρδος την εποχή της πανδημίας».

Huffpost Gr  (με πληροφορίες από Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου