Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Πάτρα: Αίτηση αποφυλάκισης από τον Νίκο Παλαιοκώστα

Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου, 2021

O 61χρονος πλέον Νίκος Παλαιοκώστας από το 2006 οπότε συνελήφθη, βρίσκεται στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πατρών. Μετά από 17 χρόνια εγκλεισμού πληροί τους τυπικούς όρους αποφυλάκισης και έχει ήδη υποβάλλει αίτηση για την υφ’ όρον απόλυσή του.

Ολο αυτό το διάστημα δεν του χορηγήθηκε, ούτε μια ημέρα άδειας. Για πρώτη φορά το 2018 και μετά από 28 αιτήσεις για παροχή άδειας, εγκρίνεται η αίτηση του από το Συμβούλιο των φυλακών, «κόβεται» όμως κατόπιν έφεσης του εισαγγελέα Εφετών Πατρών και στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών, αναφέρεται, «ότι ο κρατούμενος δεν παρέχει τα εχέγγυα καλής χρήσης άδειας».

Απόφαση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τότε έκθεση του Συμβουλίου των φυλακών στην οποία ο Νίκος Παλαιοκώστας χαρακτηρίζεται ως «υπόδειγμα κρατουμένου και θεωρείται αδικαιολόγητο να μην λαμβάνει άδεια, γιατί είχε αποδράσει στο παρελθόν και υπό τον φόβο ότι θα δραπετεύσει με τη βοήθεια του καταζητούμενου αδελφού του».

Η pelop.gr εξασφάλισε το έγγραφο-ντοκουμέντο και για πρώτη φορά δημοσιεύει το περιεχόμενο της έκθεσης, που ούτε λίγο, ούτε πολύ αποδεικνύει ότι ο Παλαιοκώστας, από την ημέρα της σύλληψής του μέχρι και τώρα αποδέχθηκε πλήρως τη μοίρα του.

«Πρόκειται για έναν κρατούμενο που κρατείται μέχρι σήμερα στη φυλακή επί δώδεκα συναπτά έτη, χωρίς καμία διακοπή έχοντας επιδείξει άριστη διαγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του, άψογη συνεργασία με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τη διεύθυνση του καταστήματος, καθώς και υπακοή και πειθαρχία σε όλους απαρέγκλιτα τους κανόνες λειτουργίας του καταστήματος. Είναι εργατικός, φιλήσυχος, ήρεμος, συνεσταλμένος και πολύ ευγενικός.

Αρνείται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε ομάδα ή κλίκα εντός της φυλακής, αρνείται να συμμετέχει σε οποιοδήποτε επεισόδιο ή καυγά, αλλά δεν επιτρέπει να τον προσεγγίσουν ταραχοποιά στοιχεία μη επιθυμώντας ταύτιση με οτιδήποτε παραβατικό μέσα στη φυλακή.

Γεγονότα που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχει κληθεί ποτέ ενώπιων του Συμβουλίου της φυλακής, έστω για σύσταση λόγω κάποιας πειθαρχικής παράβασης ή ανάρμοστης συμπεριφοράς επί 12 συνεχόμενα χρόνια.

Αξιολογείται απ’ όλους, όσοι έχουν καθημερινή επαφή μαζί του ως υπόδειγμα κρατουμένου, παρά του ότι έχει υποβάλει πάνω από 12 αιτήσεις για χορήγηση τακτικής άδειας, άπασες έχουν απορριφθεί, ο κρατούμενος αντιμετωπίζει στωικά την κατάσταση και σέβεται την κρίση των εκάστοτε Πειθαρχικών Συμβουλίων της φυλακής και των Συμβουλίων Πλημμελειοδικών, χωρίς ποτέ να επαναστατήσει, να εκραγεί, να μιλήσει άσχημα, να απειλήσει ή να μεταβάλει την άριστη συμπεριφορά του μέσα στην φυλακή.

Σημειωτέον, ότι η απόρριψη των αιτήσεων του, στηρίζεται στο γεγονός ότι ήταν δραπέτης επί 16 χρόνια (1990 -2006), έχοντας μάλιστα αποδράσει μαζί με τον αδελφό του με ελικόπτερο, χωρίς ο τελευταίος να έχει συλληφθεί, κατά συνέπεια έχει κριθεί επανειλημμένα από τα εκάστοτε Συμβούλια, ότι εξ’ αυτού δεν παρέχει τα εχέγγυα καλής χρήσης της άδειας, αφού πιθανολογείται, ότι ο δράστης αδελφός του θα τον φυγαδεύσει σε άγνωστο τόπο εάν βγει από τις φυλακές.

Παρά ταύτα δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός, ότι ο κρατούμενος έχει τιμωρηθεί επαρκώς για την κακή διαγωγή που επέδειξε δια της αποδράσεώς του, αφού έχει στερηθεί επί τετραετίας και πλέον το δικαίωμα τακτικής άδειας και επιπλέον δεν είναι δικαιοπολιτικά ορθό να συνεχίζει να τιμωρείται επειδή ο αδελφός του, με τον οποίο δεν προκύπτει καμία επικοινωνία και άρα δεν υπάρχου καν ενδείξεις, ότι θα τον βοηθήσει να αποδράσει, δεν έχει συλληφθεί.

Επιπλέον δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι ο κρατούμενος έχει τελέσει μόνο αδικήματα ληστειών σε τράπεζες, χωρίς να έχει τραυματίσει ποτέ άνθρωπο, γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν είχε ποτέ το ποινικό προφίλ του σκληρού βίαιου και ανάλγητου κακοποιού, ο οποίος να κρίνεται επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο, την ώρα που κρατούμενοι με πολύ βαριά εγκλήματα (ανθρωποκτονίες, τρομοκρατία, ομαδικοί βιασμοί κλπ) απολαμβάνουν το ευεργέτημα της τακτικής άδειας που παρέχει ο νόμος.

Από τη συνεχή προσωπική επικοινωνία της Προέδρου του Συμβουλίου αυτού με τον κρατούμενο και τις ενδελεχείς συνεντεύξεις και ακροάσεις διαμόρφωσε την προσωπική γνώμη, ότι πρόκειται για έναν άριστο κρατούμενο με σεβασμό προς τους θεσμούς, συνειδητοποιημένο, μεταμελημένο και πλήρως σωφρονισμένο, ο οποίος στα 58 του χρόνια, το μόνο που ονειρεύεται είναι να του δοθεί η ευκαιρία για να ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του ήρεμος και όχι κυνηγημένος, έχοντας εκτίσει την ποινή που του επέβαλε η Πολιτεία…

Επειδή λοιπόν πρέπει η Πολιτεία ν’ αναγνωρίσει την τεράστια προσπάθεια του κρατουμένου να σωφρονιστεί έχοντας αντιμετωπίσει τις αντίξοες συνθήκες της φυλακής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επειδή δεν είναι δυνατόν να τιμωρείται επ’ αόριστον είτε επειδή δραπέτευσε, είτε επειδή υπάρχουν υποψίες χωρίς καν ένδειξη ότι έχει την οποιαδήποτε πρόθεση ή σχέδιο να διαφύγει με τον αδελφό του, η δε συνεχιζόμενη παραμονή του πλέον της 12ετίας εντός του Σωφρονιστικού Καταστήματος, μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει τόσο για τη μελλοντική προσπάθεια επανένταξης του στην κοινωνία, όσο και για τη διατήρηση της ψυχικής του υγείας. Επειδή τέλος η ωφελεία που θα έχει η χορηγηθείσα άδεια για την προσωπικότητα του καταδίκου και τη μελλοντική του εξέλιξη, αλλά και τη σταδιακή επανόδου του σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας, είναι μετά βεβαιότητας μεγάλη, κρίνουμε ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση του και να του χορηγηθεί τακτική άδεια έξι ημερών με καθημερινή παρουσία στο ΑΤ κατοικίας του».

via

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου