Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Αντιδράσεις για τη χρήση μάσκας στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 5 Μαΐου, 2020
 RICK ROJAS
Nεοϋορκέζες, φορώντας μάσκα, απλώνουν τις κουβέρτες τους στο πάρκο Πρόσπεκτ του Μπρούκλιν.
Καθώς τα μέτρα καραντίνας αίρονται σταδιακά σε όλες τις ΗΠΑ και οι πολίτες ανακαταλαμβάνουν τον δημόσιο χώρο παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, η χρήση –ή μη– προστατευτικής μάσκας έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα των ημερών.
Στο Φλιντ του Μίσιγκαν, υπάλληλος ασφαλείας σε εμπορικό κατάστημα δολοφονήθηκε την Παρασκευή από πελάτη, ο οποίος αρνήθηκε να φορέσει μάσκα, όπως προβλέπει ο νόμος της Πολιτείας. Στο Στιλουότερ της Οκλαχόμα, δημοτικός κανονισμός για τη χρήση μάσκας έγινε δεκτός με τόσο έντονες και απειλητικές αντιδράσεις, που ο δήμος ανέκρουσε πρύμναν μέσα σε λίγες μόλις ώρες.


Για πολλούς, η απόφαση να μη φορούν μάσκα αποτελεί προσπάθεια αντίστασης στον περιορισμό των ατομικών τους ελευθεριών. Για πολλούς άλλους, η απόφαση ελήφθη για λόγους ευκολίας, ενώ το κίνητρο άλλων ήταν ο ναρκισσισμός ή ακόμη και η δυσκολία κατανόησης του πότε πρέπει να φοριέται η μάσκα. Ορισμένοι πολίτες επιμένουν ότι η μάσκα τούς προκαλεί δύσπνοια, ενώ άλλοι αναρωτιούνται εάν η χρήση της προστατεύει πραγματικά. «Τη μισώ», λέει ο 27χρονος Αμιέλ Ρίτσαρντς, που έχει εκδιωχθεί ήδη δύο φορές από λεωφορεία στη Νέα Υόρκη, αρνούμενος να καλύψει το πρόσωπό του.
Οι λοιμωξιολόγοι αντιδρούν, όμως, με φρίκη βλέποντας πολίτες χωρίς μάσκες σε δημόσιους χώρους, όπως τους διαδηλωτές σε Μίσιγκαν και Καλιφόρνια, που απαιτούσαν την άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τη χρήση μάσκας ένδειξη σεβασμού στους συμπολίτες μας, με στόχο την προστασία των άλλων και όχι τόσο του φέροντος.
Καθώς πολλές Πολιτείες εγκαινιάζουν τη σταδιακή άρση των μέτρων προφύλαξης, περίπλοκο μωσαϊκό ενίοτε αντικρουόμενων οδηγιών διαγράφεται στη χώρα. Την ίδια ώρα, οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών υποστηρίζει τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας, που περιλαμβάνουν το κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων. Επιδημιολόγοι από τη μεριά τους προειδοποιούν για κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας σε περίπτωση πρόωρης αναστολής των μέτρων.
Ο 43χρονος Ραφαέλ Πάλμα δεν φοράει μάσκα, ενώ κυκλοφορεί σε δημόσιους χώρους και εκκλησιάζεται κάθε Κυριακή με τη σύζυγό του. Το ζευγάρι συμμετείχε στη διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνιας, Σακραμέντο, το Σαββατοκύριακο με αίτημα την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο Πάλμα λέει ότι τα μέτρα είναι συγκεχυμένα και αντικρουόμενα, αναφέροντας ως παράδειγμα την αρχική οδηγία, που ήθελε τις μάσκες να χρησιμοποιούνται μόνο από το υγειονομικό προσωπικό, η οποία τροποποιήθηκε αργότερα έτσι ώστε να αφορά όλους τους πολίτες.
Την Κυριακή στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, οι περισσότεροι επισκέπτες του Πρόσπεκτ Παρκ φορούσαν μάσκες. Αλλοι τις είχαν δεμένες στο λαιμό, έτοιμοι να τις φορέσουν εάν εντόπιζαν αστυνομική περίπολο. Στην πόλη της Ατλάντας στην Τζόρτζια, ο ποδηλάτης Ντέιβιτ Τζόνσον, που φορούσε πολύχρωμη μάσκα, παρατήρησε ότι οι περισσότεροι περιπατητές είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. «Ο κόσμος σε κοιτάει αυστηρά εάν δεν φοράς μάσκα», είπε ο Τζόνσον, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν έμοιαζε να ενοχλεί πολλούς συμπολίτες του, που κυκλοφορούσαν χωρίς κάλυμμα προσώπου.
THE NEW YORK TIMES

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου