Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Το ΥΠΕΞ «αναβαθμίζει» την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού

Να δούμε αυτό είναι απάντηση μετά το «κράξιμο» ή πραγματικό ενδιαφέρον.
paneliakos.com



Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Γιάννης Παναγόπουλος.
   



ΑΘΗΝΑ.  Σε «αναβάθμιση» της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) ισχυρίζεται ότι προχωρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τις αλλαγές που προωθεί στο οργανόγραμμα του υπουργείου και τις οποίες παρουσίασε χθες το πρωί κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Βάσει των αλλαγών αυτών δημιουργείται ένας νέος Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών με σκοπό «τη μεταρρύθμιση των δομών και της λειτουργίας του».
Βέβαια δεν δόθηκαν διευκρινίσεις για το πώς ακριβώς «αναβαθμίζεται» η ΓΓΑΕ.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι πηγές του υπουργείου των Εξωτερικών μιλώντας στον «Ε.Κ.» έκαναν ουσιαστικά λόγο για «υποβάθμιση» και όχι για «αναβάθμιση» του ρόλου της ΓΓΑΕ.
Ωστόσο, πηγές, του ΥΠΕΞ εστιάζουν στην αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, «καθώς η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους Ελληνες της Διασποράς είναι εκπεφρασμένη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, όπως έχει εξάλλου αποτυπωθεί και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού».
Και προσθέτουν: «Η ελληνική Ομογένεια αποτελεί, εξάλλου, σημαντικό -ανεκμετάλλευτο ώς σήμερα- συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Η νέα, ισχυρή, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού φιλοδοξεί, μέσα από μια συνεκτική πολιτική, να ενισχύσει τους δεσμούς των Ελλήνων της Διασποράς με τη χώρα, να επιλύσει χρόνιες γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, αλλά και να υλοποιήσει με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο δράσεις και πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Ομογένειας, ιδίως σε θέματα μορφωτικών και πολιτιστικών υποθέσεων».
Να σημειωθεί βέβαια σε αυτό το σημείο ότι το ΥΠΕΞ δεν διευκρινίζει για ποιο λόγο η Ομογένεια αποτελεί, ακόμα και σήμερα, 10 μήνες σχεδόν μετά τις εκλογές, «ανεκμετάλλευτο» συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.
Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, ο νέος Οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης και αναμένεται να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Οπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, «πρόκειται για έναν Οργανισμό που φιλοδοξούμε να δώσει εφόδια και φτερά στην ελληνική διπλωματία».
Στη βάση τριών αξόνων -Διεθνείς Σχέσεις - Οικονομικές Σχέσεις και Εξωστρέφεια - Απόδημος Ελληνισμός, Επικοινωνία, Θρησκευτικές και Μορφωτικές Υποθέσεις- ο νέος Οργανισμός συνενώνει σε ένα ενιαίο, σύγχρονο σχήμα διάσπαρτες κατά το παρελθόν υπηρεσίες του ελληνικού κράτους και δημιουργεί το πλαίσιο της νέας, διευρυμένης αποστολής του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο καθίσταται πλέον ο κεντρικός φορέας όχι μόνο άσκησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και της προώθησης των θέσεων, των συμφερόντων, των διεθνών οικονομικών σχέσεων και της εικόνας της χώρας διεθνώς.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου