Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Μητσοτάκης: Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020

Απέκλεισε τα σενάρια ανασχηματισμού και εκλογών ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής τουγια επαναλειτουργία των Δημοτικών σχολείων λέγοντας ότι η κυβέρνηση άκουσε τις εισηγήσεις των ειδικών. Οσον αφορά στο πρόσφατο περιστατικό στον Εβρο, εκτίμησε ότι η δημιουργία του φράχτη, την οποία χαρακτήρισε αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, προκαλεί «νευρικότητα» στην Τουρκία.       
«Αφήσαμε τα δύσκολα πίσω μας» ανάφερε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τηλεοπτική του συνέντευξη και ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες για τις προσπάθειες που έχουν μέχρι στιγμής καταβάλει.


«Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών.
Άλλαξαν τις συμπεριφορές τους, άλλαξαν τις ζωές τους» είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την εθνική επιτυχία εάν δεν είχαμε δουλέψει όλες και όλοι μαζί, και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη χώρα».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, o πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην αρχή της επιδημίας υπήρχε ένα δίλημμα μεταξύ προστασίας της υγείας και οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα» καθώς «όσο πιο γρήγορα προστατευθεί η δημόσια υγεία τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η ανάκαμψη», όπως είπε.
Η απόφαση για το lockdown
O πρωθυπουργός εκμυστηρεύθηκε ότι αμφιταλαντεύθηκε «για μία ημέρα» για το lockdown.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν το lockdown γινόταν δύο εβδομάδες αργότερα, θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι σήμερα υπάρχει η ικανοποίηση ότι άξιζε τον κόπο, σώθηκαν ζωές από αυτήν την υπόθεση».
Εκτίμησε μάλιστα ότι «το δεύτερο κύμα, εφόσον έρθει, θα είναι διαφορετικό, γιατί οι πολίτες είναι πολύ πιο εκπαιδευμένοι, γιατί το σύστημα υγείας είναι πιο έτοιμο, γιατί θα έχουμε καλύτερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα και γιατί η πολιτεία θα μπορεί να παρεμβαίνει πιο 'έξυπνα' και στοχευμένα.
Όσον αφορά στην απόφαση για άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση επειδή αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών.
«Αν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα έπρεπε να ανοίξω τα δημοτικά. Θεωρώ όμως ότι θα ήταν λάθος αν το έκανα» είπε και επεσήμανε ότι τώρα είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.
«Πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα, έχουμε ανοίξει γυμνάσια και λύκεια και πήγε πολύ καλά το άνοιγμα αυτό» σημείωσε και πρόσθεσε. «Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα των έξι μηνών από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο κυρίως για τα παιδιά του δημοτικού, να μείνουν μακριά από το σχολείο».
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι μία περαιτέρω αναβολή στην επαναλειτουργία θα ενέτεινε τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται τα παιδιά που δεν προέρχονται από εύπορα νοικοκυριά.
Αναφερόμενος στην κρίση του προηγουμένου Μαρτίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε ακαριαίες αποφάσεις και διαβεβαίωσε: «Δεν πρόκειται να δεχθούμε την πολιτική μαζικών εισροών. Η προστασία των συνόρων μας και των ευρωπαϊκών συνόρων είναι ένα κεκτημένο».
Σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η ύφεση θα κυμανθεί «μεταξύ 5% και 10%».
Αρκετές ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού στον Σωτήρη Τσιόδρα για τον οποίο μεταξύ άλλων είπε: «Δεν έχει πλέον νόημα να βγαίνει καθημερινά και να κάνει ενημερώσεις. Αλλά  θα παραμείνει σύμβουλός μου και μάλιστα στενότατος».
Ερωτηθείς για το τι συνέβη στην κοίτη του Έβρου απάντησε:
«Δεν εκτιμώ ότι συνέβη κάτι αξιοσημείωτο», μίλησε δε για τεχνικά ζητήματα που πάντα λύνονταν σε τεχνικό επίπεδο.
«Δεν υπάρχει συνοριακή διαφορά», πρόσθεσε αλλά εξήγησε ότι «υπάρχει νευρικότητα της Τουρκίας με αφορμή τη δημιουργία του φράχτη. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε και θα το κάνουμε».
Για τις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι δεν είναι στο επίπεδο το οποίο θα ήθελε «και όχι με ευθύνη της Ελλάδας».
Ερωτηθείς αν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ερντογάν ανέφερε ότι αυτοί είναι διπλωματικοί.
Για τις εκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε, τέλος, κάθε σενάριο για ανασχηματισμό και εκλογές, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να σπαταλήσει το πολιτικό κεφάλαιο που έχει σωρεύσει η κυβέρνηση και ότι δεν συνιστά ζητούμενο να ακυρωθεί ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής.
Είπε συγκεκριμένα: «Μα, αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα; Η ελληνική κοινωνία πιστεύω ότι περιβάλλει την Κυβέρνηση και εμένα προσωπικά με αρκετή εμπιστοσύνη. Και το κάνει επειδή πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. Ότι το μέλημά μου είναι να κυβερνήσω όσο πιο καλά μπορώ τη χώρα και να τιμήσω την εντολή την οποία πήρα. Πήρα μία εντολή τετραετίας. Μας προέκυψε μια πολύ μεγάλη κρίση τον πρώτο χρόνο. Αλλά, όπως σας είπα, ο πυρήνας της πολιτικής μας παραμένει ο ίδιος. Έχουμε 158 βουλευτές. Μια μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία. Είμαστε πιο ισχυροί σήμερα πολιτικά από ότι ήμασταν στις 7 Ιουλίου όταν κέρδισα στις εκλογές. Δεν έχουμε συμπληρώσει καν χρόνο. Είμαστε κυβέρνηση 10 μηνών και γίνεται συζήτηση για πρόωρες εκλογές; Τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση. Ούτε ανασχηματισμό βλέπω λόγο να κάνω αυτή τη στιγμή».(...)  Δεν είναι του παρόντος ο ανασχηματισμός, γιατί θεωρώ ότι βασικά η κυβέρνηση έχει βρει το βηματισμό της και δουλεύει καλά. Και υπάρχει κάποια λογική. Όλοι, όλα τα πολιτικά στελέχη να δοκιμάζονται και να έχουν κάποιο χρόνο να μπορούν να αποδείξουν ότι αξίζουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο οποίος και τους επέλεξε, αλλά όχι βιαστικές κινήσεις και κυρίως όχι κινήσεις που πηγαίνουν κόντρα στη λογική των πραγμάτων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου