Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Η οργή δεν υποχωρεί στις ΗΠΑ: Κλιμάκωση συγκρούσεων σε 48 πόλεις Παρά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Δευτέρα, 1η Ιουνίου, 2020


MICHAEL CIAGLO VIA GETTY IMAGES

Επεισόδια και δακρυγόνα στο Ντένβερ.

Κατερίνα Πρίφτη
Οι διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ, που άρχισαν πριν από πέντε μέρες στη Μινεάπολη της Μινεσότα, εξαπλώθηκαν από άκρη σε άκρη των των ΗΠΑ και κλιμακώνονται βίαια σε 48 πόλεις, με αποτέλεσμα την εφαρμογή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις.
Στη Μινεάπολη επιστρατεύτηκε και η Εθνοφρουρά, στη Νάσβιλ του Τενεσί οι διαδηλωτές πυρπόλησαν το Δημαρχείο, ενώ στη Ν. Υόρκη δύο οχήματα της Αστυνομίας βιντεοσκοπήθηκαν να κινούνται εναντίον διαδηλωτών στο Μπρούκλιν.
Από την μια στην άλλη άκρη της χώρας σείονται από τα συνθήματα των διαδηλωτών και κάποιες βυθίζονται στη βία.



  / 
Στη Μινεάπολη, όπου οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για πέμπτη συνεχή μέρα, μόλις άρχισε η απαγόρευση κυκλοφορίας στις 8 το βράδυ του Σαββάτου (στις 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος), οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να συλλαμβάνουν κόσμο και να κάνουν χρήση δακρυγόνων και χημικών, ενώ η Εθνοφρουρά χρησιμοποίησε ένα ελικόπτερο για να σβήσει ένα φλεγόμενο όχημα.
Ηταν η ισχυρότερη αντίδραση των αρχών της πόλης, που προσπαθούν να σταματήσουν τις καταστροφές που συνόδευσαν τις διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του μαύρου Τζόρτζ Φλόιντ, το βράδυ της 25ης Μαΐου, όταν ένας λευκός αστυνομικός, ο Ντέρεκ Σοβίν, τον ακινητοποίησε πιέζοντας τον λαιμό του με το γόνατο επί οκτώ λεπτά, ενώ εκείνος φώναζε ”Δεν μπορώ να αναπνεύσω.” 
Ο Σοβίν συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορία για δολοφονία τρίτου βαθμού, αλλά αυτό δεν φαίνεται να πτοεί τους διαδηλωτές. Κι ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να τους περιορίσουν στη Μινεάπολη, τα επεισόδια κλιμακώθηκαν σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, παρά την επιβολή απαγορεύσεων κυκλοφορίας. 

Φωτιές παντού

Στη Νάσβιλ του Τενεσί, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά το κτίριο στο οποίο στεγάζονται το Δημαρχείο και το Ποινικό Δικαστήριο της πόλης και γκρέμισαν το άγαλμα ενός πρώην γερουσιαστή και εκδότη εφημερίδας, ο οποίος είχε στραφεί εναντίον μίας μαύρης δημοσιογράφου, το 1890.
Στη Ν. Υόρκη οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχή μέρα και δύο αστυνομικά οχήματα βιντεοσκοπήθηκαν ενώ κινήθηκαν για να σπάσουν μία αλυσίδα διαδηλωτών που επιχείρησαν να σταματήσουν την κυκλοφορία στο Μπρούκλιν.




Στη Φιλαδέλφεια, τουλάχιστον 13 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές.
Στο Σικάγο, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία το απόγευμα του Σαββάτου, έκαψαν τουλάχιστον μία σημαία και συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο της εταιρείας του Τραμπ. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, περίπου 3.000 άτομα έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις, κατά τις οποίες καταστράφηκαν περιπολικά και προκλήθηκαν βανδαλισμοί σε πολλά κτίρια της πόλης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταδικάσει τα επεισόδια με σκληρές δηλώσεις και ο Γενικός Εισαγγελέας, Γουίλιαμ Μπαρ, προειδοποίησε το Σάββατο ότι οι δράστες των καταστροφών θα αντιμετωπίσουν τα Ομοσπονδιακά Δικαστήρια.
Ο κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Γουόλτζ, δήλωσε ότι όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Μινεάπολη και προκαλούν τις αστυνομικές δυνάμεις, δεν διαδηλώνουν εναντίον της αστυνομικής βίας, αλλά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον θάνατο του Φλόιντ για πολιτικούς λόγους.
huffpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου