Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Κυριακή, 24 Μαΐου 2020

Μεσογειακή διατροφή κατά του ιού


Δευτέρα, 25  Μαΐου, 2020
ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

«Καταλήγουμε ότι το χιλιοειπωμένο “υγιεινή διατροφή και άσκηση” έχει εφαρμογή και στον ιό αυτό, αφού η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων από COVID-19 είχαν ΜΜΑ», τονίζουν οι ερευνητές.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τον ρόλο της διατροφής στην πανδημία του κορωνοϊού αναδεικνύει έρευνα την οποία συνυπογράφουν δύο Ελληνες επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Λίμερικ της Ιρλανδίας και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients. Πρόκειται για τους Γιάννη Ζαμπετάκη, πρόεδρο του τμήματος Βιολογικών Επιστημών και τον Αλέξανδρο Τσούπρα, λέκτορα στο ίδιο τμήμα. «Η ερευνητική μας ομάδα, έχοντας εικοσαετή συνεργασία με τον ομότιμο καθηγητή Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Α. Δημόπουλο, πρωτοπόρο στην Ελλάδα σε αυτή την έρευνα, μελετά τη σχέση φλεγμονής και Μη Μεταδοτικών Ασθενειών και συγκεκριμένα πώς τα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τη χρόνια φλεγμονή», λέει στην «Κ» ο κ. Ζαμπετάκης. Οπως εξηγεί ο ίδιος, στις 23 Μαρτίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τη σχέση Μη Μεταδοτικών Ασθενειών (ΜΜΑ – διαβήτης, καρδιαγγειακά, χρόνια πνευμονοπάθεια, παχυσαρκία κ.λπ.) και COVID-19 και εκείνες τις ημέρες αποκρυσταλλώθηκε ο τρόπος με τον οποίο «σκοτώνει» ο ιός. «Οι πιο πολλοί νεκροί από τον ιό έπασχαν από κάποια ΜΜΑ. Οι ΜΜΑ προκαλούνται από χρόνια φλεγμονή, ενώ και ο ιός προκαλεί οξεία φλεγμονή. Βλέπουμε δηλαδή ότι η φλεγμονή είναι ο κοινός παρονομαστής των ΜΜΑ και της δράσης του ιού. Την ίδια στιγμή γνωρίζουμε ότι τα πολικά λιποειδή –του ψαριού, του ελαιολάδου και άλλων τροφίμων της μεσογειακής διατροφής– αναστέλλουν τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και τα αρχικά στάδια της φλεγμονής».
Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να περιορίσει τη χρόνια φλεγμονή στα μη μεταδοτικά νοσήματα και πιθανότατα να μειώσει τον κίνδυνο λοίμωξης. «Βρήκαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές της δράσης του ιού και του τρόπου που νοσούμε από ΜΜΑ. Βρήκαμε τρόφιμα και συστατικά τροφίμων που αναστέλλουν τη φλεγμονή και εν δυνάμει μπορούν να προστατεύσουν από τον ιό. Διατροφή πλούσια σε αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και άσκηση με μέτρο μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή και άρα τα ΜΜΑ αλλά και τη θνησιμότητα από COVID-19. Μια τέτοια διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψάρια και γαλακτοκομικά, όπως περιγράφει η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Καταλήγουμε δηλαδή ότι το χιλιοειπωμένο “υγιεινή διατροφή και άσκηση” έχει εφαρμογή και στον ιό αυτό, αφού η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων από COVID-19 είχαν ΜΜΑ».
Παρότι τα σκοτεινά σημεία της COVID-19 παραμένουν πολλά, οι ερευνητές τονίζουν ότι η καλύτερη τακτική για την πρόληψη της νόσησης από τον ιό είναι το να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών φορέων και να διατηρούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. «Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες της Μεσογείου έχουν σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή. Το lockdown μάς έκανε να μάθουμε να μαγειρεύουμε, καιρός να βγούμε έξω και να ασκηθούμε», καταλήγει ο κ. Ζαμπετάκης.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου