Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Τζορτζ Φλόιντ: Η ζωή και το χρονικό της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού


Σάββατο, 30 Μαΐου, 2020

Μετακόμισε στην Μινεάπολη για να ξεκινήσει μια νέα ζωή αφήνοντας πίσω μια 6χρονη κόρη. Όλα όσα εξελίχθηκαν την ημέρα του θανάτου του.



ASSOCIATED PRESS

Εκατοντάδες διαδηλωτές χύθηκαν στους δρόμους της Μινεάπολης ζητώντας δικαιοσύνη για τον θάνατο του άοπλου Αφροαμερικανούς, ο οποίος έχασε την ζωή του κατά την βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.
Ποιός ήταν όμως ο Τζορτζ Φλόιντ και πως ξεκίνησαν όλα;
Ο 46χρονος αφροαμερικανός, που στις 25 Μαϊου είχε πάει σε ένα παντοπωλείο να αγοράσει κάποια πράγματα και στην έξοδό του από το μαγαζί τον περίμενε η αστυνομία. Όπως φαίνεται η υπάλληλος του παντοπωλείου είχε καλέσει τις αρχές για «έναν πελάτη που πλήρωσε με πλαστό χαρτονόμισμα».
Λίγα λεπτά αργότερα, πέθανε από έναν αστυνομικό που του πίεζε τον λαιμό με το γόνατό του. Οι τελευταίες λέξεις του 46χρόνου ήταν «δεν μπορώ να αναπνεύσω».
Ο Φλόιντ είχε χάσει την δουλειά του εξαιτίας της πανδημίας που έπληξε και τις Ηνωμένες Πολιτείες και μετακόμισε στην Μινεάπολη το 2014 για να κάνει μια νέα αρχή εκεί. Μεγάλωσε στο Χιούστον, σε μια από τις «μαύρες» γειτονιές της πόλης.
Ο Φλοίντ ήταν μαθητής του λυκείου Jack Yates και θεωρούνταν ένα από τα αστέρια του σχολείου. Ο Ντόνελ Κούπερ, ένας από τους πρώην συμμαθητές του Φλόιντ, είπε ότι ο Φλόιντ ήταν πολύ ψηλός και του έχουν δώσει το παρατσούκλι «ευγενής γίγαντας».  
«Ήσυχη προσωπικότητα αλλά ένα όμορφο πνεύμα», είπε ο Κούπερ. 
Ο 46χρόνος αφροαμερικανός είχε και στο παρελθόν προβλήματα με την δικαιοσύνη. Το 2007 κατηγορήθηκε για ένοπλη ληστεία κατά την διάρκεια εισβολής σε σπίτι στο Χιούστον και το 2009 καταδικάστηκε με ποινή φυλάκισης πέντε ετών, σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου.
Ο Φλόιντ δεν ήταν μόνος σε αυτήν την ζωή. Άφησε πίσω του μια 6χρονη κόρη η οποία ζούσε με την μητέρα της, Ρόξι Γουάσιγκτον στο Χιούστον.
Ο 46χρονος ήταν φίλος με τον πρώην αστέρι του NBA, Στέφεν Τζάκσον, τον οποίο συνάντησε στο λύκειο.
«Ήταν πολύ καλός στο ποδόσφαιρο και στο μπέιζμπολ» δήλωσε ο πρώην αθλητής μιλώντας για τον θάνατο του Φλόιντ στο The Breakfast Club. Όμως το πάθος του ήταν η μουσική.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ο Φλόιντ ήταν αρκετά ταλαντούχος για να πάρει υποτροφία στο μπάσκετ στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Ωστόσο δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του εκεί και επέστρεψε στο Χιούστον για να κυνηγήσει καριέρα ως μουσικός. Κατά την δεκαετία του ’90 συνεργάστηκε με πολλούς καλλιτέχνες του hip-hop και την γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα «Big Floyd».
Σύμφωνα με τον Τζάκσον, ο 46χρονος μετακόμισε στη Μινεάπολη για δουλειά μετά από τα συνεχόμενα προβλήματα με τον νόμο και τον χρόνο που πέρασε στην φυλακή. Σε γενικές γραμμές ήταν καλά στην Μινεάπολη και είχε βρει μια νέα κοινότητα που τον υποδέχτηκε.
Το Star Tribune αναφέρει ότι για χρόνια ο Φλόιντ δούλευε ως security στο Conga Latin Bistro και κυκλοφορούσε η φήμη πως έδινε ναρκωτικά στους τακτικούς πελάτες. 
Στις 25 Μαρτίου το απόγευμα ήταν η τελευταία μέρα που ήταν ζωντανός. Η αστυνομία έφτασε στο παντοπωλείο λίγο μετά τις 8 μ..μ (τοπική ώρα) και βρήκαν τον Φλόιντ μαζί με άλλα δύο άτομα μέσα σε ένα μαύρο μίνιβαν.
Δύο αστυνομικοί πλησιάζουν το αυτοκίνητο, με τον έναν από τους δύο να ζητά από τον Φλόιντ να βγει έξω. Μετά από μια μικρή διένεξη ο 46χρονος βγαίνει από το μίνιβαν και ο αστυνομικός του περνάει χειροπέδες. Στο μεταξύ ο συνοδηγός και μια γυναίκα που καθόταν στο πίσω κάθισμα βγήκαν από το αυτοκίνητο.

Ο αστυνόμος τον οδήγησε αρχικά σε μια γωνία ενός κτιρίου και σε κάποια βίντεο φαίνεται ο Φλόιντ να μιλάει στους δύο αστυνομικούς, αλλά να μην αντιστέκεται. Στο ενδιάμεσο ένα άλλο περιπολικό φτάνει στο σημείο και οι αστυνομικοί οδηγούν τον 46χρόνο στο αυτοκίνητο.
Σύμφωνα με πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος ο Φλοίντ φαίνεται να σκοντάφτει και να πέφτει στο έδαφος. Το τι ακριβώς συνέβη μετά είναι ακόμα ακαθόριστο.
Η επόμενη φορά που βλέπουμε ξανά τον 46χρονο είναι στο βίντεο που τράβηξε η Νταρνέλα Φράζιερ, και έγινε viral και τον δείχνει ακόμα στο έδαφος με τον αστυνομικό, Ντέρεκ Σόβιν, να πιέζει το λαιμό του με το γόνατό του. 
Μέσα στα επόμενα 4 λεπτά ο Φλόιντ ακούγεται να λέει επανειλημμένες φορές στον Σόβιν ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και να του ζητά να βγάλει στο πόδι του. Αυτόπτες μάρτυρες αλλά και η υπάλληλος του παντοπωλείου που κάλεσε την αστυνομία, ζητούν από τον αστυνομικό να τον αφήσει να σηκωθεί στα πόδια του.
«Σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω», ακούγεται να λέει ενώ την ίδια στιγμή ένας άλλος αστυνομικός του λέει να σηκωθεί και να μπει στο περιπολικό.
«Θα σηκωθώ αλλά δεν μπορώ να κουνηθώ» είπε και κάποια δευτερόλεπτα αργότερα σταμάτησε να κινείται εντελώς.
Η αστυνομία κάλεσε ασθενοφόρο το οποίο έφτασε στο σημείο γύρω στις 8:30 μ.μ (τοπική ώρα) και βρίσκει τον Φλόιντ χωρίς τις αισθήσεις του. Ο 46χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών επί μία ώρα τελικά ανακηρύχθηκε νεκρός στις 9:30 μ.μ.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους ζητώντας δικαιοσύνη και φυλάκιση των εμπλεκόμενων αστυνομικών «για δολοφονία». Στο twitter χιλιάδες χρήστες κατέκριναν την αδικαιολόγητη βία των αστυνομικών και χρησιμοποιώντας το hashtag #BlackLivesMatter  και #JusticeForGeorgeFloyd εξέφρασαν την οργή τους αλλά και την συμπαράσταση τους στην οικογένεια του θύματος. 
Τώρα οι ΗΠΑ φλέγονται, με διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, φωνάζοντας το σύνθημα Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»). Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη, η Αλμπουκέρκ και το Κολόμπους του Οχάιο.
πηγή:huffpost.gr nypostchicagotribunenprdailymail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου