Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Επανεκκίνηση τουρισμού: Ποιες χώρες βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της Ελλάδας

Παράλληλα με τα μέτρα για τους τουρίστες από το εξωτερικό, το υπουργείο Τουρισμού έχει καθορίσει τρεις ζώνες στη χώρα, βάσει δύο σημαντικών κριτηρίων: την προσβασιμότητα σε υποδομές υγείας και την δυνατότητα ελέγχων για τον κοροναϊό.

Επανεκκίνηση τουρισμού: Ποιες χώρες βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της Ελλάδας | tovima.gr
Πρεμιέρα με το yachting κάνει σήμερα, Δευτέρα 25 Μαϊου, ο τουρισμός με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στις 15 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου, όταν η Αθήνα θα αρχίσει να υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες και θα απελευθερωθούν πλήρως οι πτήσεις σε όλη την Ελλάδα αντίστοιχα.
Η πανδημία του κοροναϊού δημιουργεί ένα νέο τοπίο στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, με αρκετούς επιχειρηματίες και εργαζομένους του κλάδου να δηλώνουν τον προβληματισμό τους και να κάνουν λόγο για σαφώς μειωμένο τζίρο.

Νέες τάσεις, όπως ο εναλλακτικός τουρισμός και το glamping, αλλά και μια διαφορετική, αποστειρωμένη (κυριολεκτικά και μεταφορικά) πραγματικότητα σε ξενοδοχεία, καταλύματα και εστίαση στους τουριστικούς προορισμούς αναμένεται να καθορίσουν το φετινό καλοκαίρι, «ροκανίζοντας» έτσι την ανεμελιά των διακοπών.
Πάντως, έχοντας και την ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών ΜΜΕ, η Ελλάδα ελπίζει ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο στη αναγκαστικά μικρότερα «πίτα» του τουρισμού.
Η χώρα μας πλασάρεται ως ασφαλής προορισμός, απαλλαγμένος από τον κοροναϊό, ενώ τα μέτρα σε πλοία και αεροδρόμια είναι αυστηρά.

Ποιες χώρες είναι στη «μαύρη λίστα» και ποιες στη «λευκή» για την Ελλάδα

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), επίσημο όργανο της ΕΕ, δημοσιοποίησε τη «μαύρη λίστα» των αεροδρομίων που βρίσκονται σε 34 χώρες υψηλής μετάδοσης του κοροναϊού.
Στη «μαύρη» λίστα είναι οι εξής χώρες:
  • Βραζιλία, Δομινικανή Δημοκρατία,, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ισημερινός, Καναδάς, Κατάρ, Κολομβία, Κουβέιτ, Λευκορωσία,  Μεξικό, Μπαγκλαντές, Ουκρανία, Πακιστάν, Περού, Ρωσία, Σαουδική Αραβία,Σινγκαπούρη, Τουρκία, Χιλή
Αν και δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο του EASA, δύσκολα επίσης θα δεχτεί η Ελλάδα τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ολλανδία.
Αντίθετα, με βάση ρεπορτάζ του MEGA, η «λευκή λίστα» της κυβέρνησης περιλαμβάνει περίπου 20 χώρες: Κύπρος, Ισραήλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία. 
Αρχικά θα επιτραπεί η είσοδος -μόνο στο «Ελ. Βενιζέλος»- επισκεπτών από χώρες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ενώ από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει απελευθέρωση της εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες, όπως και των πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Ωστόσο, αν κριθεί απαραίτητο, και τότε θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

Χωρίζεται σε ζώνες επικινδυνότητας η χώρα

Παράλληλα με τα μέτρα για τους τουρίστες από το εξωτερικό, το υπουργείο Τουρισμού έχει καθορίσει τρεις ζώνες στη χώρα, βάσει δύο σημαντικών κριτηρίων: την προσβασιμότητα σε υποδομές υγείας και την δυνατότητα ελέγχων για τον κοροναϊό.
Έτσι, διαμορφώνονται οι παρακάτω ζώνες:
Ζώνη Α’ (επίπεδο επικινδυνότητας 3 – «χαμηλού κινδύνου»): Στη ζώνη αυτή εντάσσεται η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κρήτη που διαθέτει επαρκές σύστημα Υγείας, και όσοι προορισμοί βρίσκονται σε απόσταση δύο ωρών (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές Υγείας, όπως δηλαδή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια. 
Ζώνη Β’ (επίπεδο επικινδυνότητας 2 – «μετρίου κινδύνου»): Στην κατηγορία «μέτριου κινδύνου» εντάσσονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν κλίνες Covid-19. Μερικά από τα νησιά αυτά είναι η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος, καθώς και τα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου.
Ζώνη Γ’ (επίπεδο επικινδυνότητας 1 – «υψηλού κινδύνου»): Στην κατώτερη κατηγορία βρίσκονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν απλές υποδομές υγείας (όχι covid-19), καθώς και όσοι δεν έχουν καθόλου υποδομές υγείας (πχ ακριτικά νησιά).
Όπως φαίνεται η Κρήτη, λόγω της μεγάλης της έκτασης και των δυνατοτήτων που έχει στον τομέα της Υγείας, θα πάρει τη μερίδα του λέοντος από τον αριθμό των τουριστών που θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Ειδικό σχέδιο του ΕΚΑΒ για την επιχειρησιακή ετοιμότητά των νησιών

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων του υπουργείου Υγείας θα έχει το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ), το οποίο θα υλοποιήσει από μεθαύριο και για τρεις εβδομάδες πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και άσκησης στα νησιά, τόσο στους υγειονομικούς όσο και στους λιμενικούς για τη διαχείριση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού και τη διακομιδή του, πλωτή ή αεροδιακομιδή – το πρόγραμμα ΕΚΑΒ be SAFE (Stay Alert Fully Educated).
Κλιμάκια διασωστών και γιατρών θα ταξιδέψουν από μεθαύριο στα νησιά των Κυκλάδων για να υλοποιήσουν το σημαντικό αυτό πρόγραμμα.
«Θα ελέγχουμε και θα καταγράφουμε την εύρυθμη λειτουργία των υγειονομικών σχηματισμών για την πανδημία COVID-19 κατ’ αναλογία της αξιολόγησης που γίνεται όταν υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας στα νοσοκομεία. Θα εκπαιδεύσουμε τους εργαζόμενους σχετικά με την τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά και στην παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) κατά το χρονικό στάδιο πριν από τη διακομιδή ενός ύποπτου ή και επιβεβαιωμένου περιστατικού SARS-CoV-2 σε κάποιο Νοσοκομείο Αναφοράς COVID-19. Επίσης, θα αξιολογήσουμε τις πραγματικές δυνατότητες διακομιδής κρούσματος με πλωτά ή αεροπορικά μέσα», εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.
TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου