Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

Σας ευχόμαστε το Νέο Έτος να είναι γεμάτο από Χαρά, Υγεία, Προκοπή και ΕΙΡΗΝΗ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019

Υδροπλάνα και στο Κατάκολο!
Γράφει η Γιούλη Ηλιοπούλου


Σε φάση ολοκλήρωσης ο φάκελος για το Υδατοδρόμιο στο Κατάκολο – Τάσος Γκόβας, Πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια»: «τα οφέλη για την τοπική κοινωνία θα είναι πολλαπλά»
Πρόκειται για μία νέα μορφή αερομεταφορών η οποία λειτουργεί με έναν εντελώς διαφορετικό συμπληρωματικό ρόλο προς τις υπάρχουσες μεταφορές, δεδομένου του γεωφυσικού ανάγλυφου της χώρας, αλλά και των προβλημάτων στην προσβασιμότητα.
Ο λόγος για το υδροπλάνο που αποτελεί έναν άλλο τύπου αεροσκάφους, του οποίου ειδική ικανότητα είναι να πλέει και να κινείται στην επιφάνεια της θάλασσας. Η πτήση ξεκινά από υδάτινη επιφάνεια, ενώ συγχρόνως προσγειώνεται ξανά σε αντίστοιχη περιοχή/επιφάνεια.
Η ιδέα και οι προσπάθειες δημιουργίας υδατοδρομίων στην Ελλάδα συνθέτουν μια ιστορία 15 χρόνων. Τα τελευταία νέα από τους αρμόδιους φορείς δείχνουν πως επιτέλους η χρονοβόρα αυτή προσπάθεια φτάνει στο τέλος της με επιτυχή αποτελέσματα.
Σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές, η αδειοδότηση για τη δημιουργία υδατοδρομίων θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα. Η δημοσίευση της απόφασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο diavgeia.gr κάνει λόγο για τη σύσταση μίας ομάδας εργασίας που θα ασχοληθεί με το θέμα.
Σε ότι αφορά το νομό μας η διαδικασία σε εξέλιξη καθώς έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με την εταιρία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» για την δημιουργία υδατοδρομίου στο Κατάκολο. Ο σχετικός φάκελος είναι σε φάση ολοκλήρωσης και σύντομα θα υποβληθεί για έγκριση στα συναρμόδια υπουργεία. Είναι σημαντικό ότι το Λιμενικό Ταμείο πέτυχε η υποχρέωση αδειοδότησης να αναληφθεί εξ ολοκλήρου από την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», αλλά και το κυριότερο η αδειοδότηση , που θα δοθεί , να αποτελεί ιδιοκτησία του Λιμενικού Ταμείου και όχι της Εταιρείας ( στοιχείο κυρίαρχο που οδήγησε και στην τελική επιλογή της εταιρείας) .
Όπως μας εξήγησε ο Πρόεδρος της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» κ. Τάσος Γκόβας «για να λειτουργήσουν τα υδροπλάνα και να είναι βιώσιμο το πτητικό τους έργο νομοτελειακά θα πρέπει να υπάρχει ένα δίκτυο υδατοδρομίων σε κάθε περιφέρεια και μιλώντας για το Ιόνιο μιλάμε για υδατοδρόμια στο Κατάκολο και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου πλην  της Κέρκυρας και των Παξών που ήδη έχουν αδειοδοτηθεί, ώστε αυτό το δίκτυο να επιτρέπει σε μία ή σε περισσότερες εταιρείες υδροπλάνων να εκτελούν το πτητικό τους έργο και να είναι βιώσιμο» και επεξήγησε ότι «αν έχουμε μόνο το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας και των Παξών, όσο και αν οι προορισμοί είναι πολύ τουριστικοί και ελκυστικοί με τη συνέργεια που υπάρχει και με την κρουαζιέρα ,από μόνα τους δεν θα είναι ικανά να εξασφαλίσουν βιωσιμότητα σε ένα πτητικό έργο και ένα εγχείρημα σε βάθος χρόνου».


«Η Πελοπόννησος είναι αναμφισβήτητα μια Περιφέρεια που μπορεί να ωφεληθεί   πολλαπλά από τη λειτουργία των Υδατοδρομίων» τόνισε ο κ. Γκόβας και συνέχισε « η δραστηριοποίηση των υδροπλάνων σε παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές (π.χ Πάτρα, Κατάκολο, Λουτράκι, Πύλος, Λίμνη Καϊάφα, κ.λ.π) θα προσθέσει μια πρωτοποριακή μεταφορική δυνατότητα δίνοντας ευέλικτες επιλογές άφιξης και αναχώρησης των Τουριστών και βέβαια ελκυστικά πακέτα για περιηγητικές πτήσεις (Sightseeing) σε συνέργια με την κρουαζιέρα, κ.λ.π.
Επίσης οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών, που θα διαθέτουν Υδατοδρόμιο, θα μπορούν χρησιμοποιώντας τα Υδροπλάνα, να μετακινούνται γρήγορα και με ασφάλεια, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, προς τα μεγάλα Αστικά και Περιφερειακά κέντρα, όπου λειτουργούν Νοσοκομεία, Κρατικές Υπηρεσίες και εμπορικές Αγορές».
Γιάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Μεταφορών: Υψίστης σημασίας τα έργα των υδατοδρομίων  – Επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο
Σε επίσπευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση και τη λειτουργία υδατοδρομίων στη χώρα, προχωρά το υπουργείο Μεταφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου