Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

 


Το Βυζαντινόρυθμο παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής, μέσα στον καταπράσινο περίβολο της, δεσπόζει στον λόφο της Σχολής. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος
Παρεξηγήθηκαν, έμαθα, κάποιοι καθηγητές της Θεολογικής -δύο για την ακρίβεια, ένας κληρικός κι ένας λαϊκός- επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος το περασμένο Σάββατο στο συνέδριο για την Ελληνική Παιδεία, μίλησε ενθέρμως για την ελληνικότητα, την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ταυτότητα και πολιτισμό, αγγίζοντας και τη Σχολή, στην οποία όλα τα ανωτέρω θεωρούνται αναχρονιστικά και τα σαΐνια της τα έχουν όχι απλώς εγκαταλείψει, αλλά τα μάχονται κιόλας.
Θα ζητήσουν, λέγει, από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο εξηγήσεις πώς τόλμησε και τα είπε αυτά τα παρωχημένα για την ελληνικότητα. Μάλιστα, αυτή είναι η νοοτροπία στη Θεολογική Σχολή. Μου λένε πολλοί εκ των υστέρων πως είχε δίκιο που τους είχε αερίσει όλους αυτούς ο Σπυρίδων.
Αυτούς τους τύπους πληρώνει η Ομογένεια να διδάσκουν τους μέλλοντες ιερείς, γι’ αυτό αποφοιτούν και δεν είναι σε θέση όχι να αναγνώσουν το ευαγγέλιο ή τους ύμνους στην Ελληνική, αλλά ούτε καν να ψελλίσουν. Μα ούτε στην Αγγλική δεν είναι σε θέση να τελέσουν Ακολουθίες. Υπάρχουν βέβαια και μερικές λαμπρές εξαιρέσεις, αλλά ελάχιστες.
Πρόσφατα μάλιστα άκουσα και το εξής τραγελαφικό εκ χειλέων ιερέως σε κοινότητα που από 650 οικογένειες που είχε πριν μερικά χρόνια, την έχει φτάσει στις 220 και κατεβαίνει, ο οποίος αντί να πει «και ίλεως, ίλεως γενού ημίν Δέσποτα», είπε «ήλιος, ήλιος Δέσποτα». Δεν είναι για γέλια, είναι για κλάματα διότι μιλούμε πια για επίπεδο σκέτο δάπεδο, πιο κάτω δεν υπάρχει. «Ιλεως γενού ημίν Κύριε». Τι άλλο να πει κανείς;
Θ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου