Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019

Αϊβαλί, Ayvalik = Κυδωνίες Το βιβλίο που περιγράφει την πάλε ποτέ Ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας με σκίτσα. Βασισμένο σε ιστορικά ντοκουμέντα αλλά ιστορίες που έχει συλλέξει και παρουσιάζει με σκίτσα ο Αντώνης Νικολόπουλος, Soloύp από την συνθήκη της Λωζάνης 1923 μέχρι σήμερα.
Οι μαρτυρίες από την καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας πάνω σε γραπτά και αφηγήσεις των Φώτη Κόντογλου, του Ηλία Βενέζη, της Αγάπης Βενέζης-Μολυβιάτη και του Οθωμανού Ahmet Yorulmaz.
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα δεξιώσεων του Ελληνικού μας Προξενείου από Ακαδημαϊκούς Έλληνες και μη.  Εκεί ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων κ. Βασίλειος Καυκάς και ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Τραβαγιάκης με την σύζυγό του Χαρούλα (Carol).

O δικηγόρος και εκδότης κ. Ντιν Παπαδημητρίου.

Το πρόγραμμα άνοιξε ο Γενικός Πρόξενος κ. Στράτος Ευθυμίου ενώ παρούσες ήταν και η υποπρόξενος κ. Μιρέλλα Κουκούτσι και οι συνεργάτισσες στο Ελληνικό Προξενείο και η πρώην υποπρόξενος κ. Κατερίνα Οικονόμου, ο ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας των Ταξιαρχών του Watertown και ο συνταξιούχος ιερέας Γεώργιος Παπαδημητρίου.

Στην εισαγωγή ο κ. Γενικός Πρόξενος αναφέρθηκε στη Μικρασιατική του καταγωγή και ότι υπηρέτησε το υπουργείο εξωτερικών στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα. 
Στη συνέχεια παρουσίασε τον παρουσιαστεί της βραδιάς κ. Ντιν Παπαδημητρίου, δικηγόρο και ιδιοκτήτη εκδοτικού οίκου στη Βοστώνη όπου έχει τυπωθεί και το βιβλίο. 

ο κ. Τομ Παπαδημητρίου

Ακολούθησε η Δρ. Βασιλική Ράπτη καθηγήτρια των Ελληνικών στα Πανεπιστήμια HarvardBoston 
University και Emerson College.
Ακολούθησε ο Δρ. Πέτρος Βαμβακάς υπεύθυνος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Emmanuel College ο οπόιος αναφέρθηκε στον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και το Αϊβαλί όπου αρκετοί πήγαν στη Κρήτη και την ανταλλαγή που έγινε με τους Τούρκους που ήταν στη Κρήτη.  Και ο Δρ Βαμβακάς αναφέρθηκε στη Μικρασιατική του καταγωγή από τη Μάκρη, νότια του Αϊβαλί.
Ακολούθησε ο έτερος υιός του πατρός Παπαδημητρίου, Τομ, του οποίου το βιογραφικό αναφέρει πτυχίο από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και ότι είναι κάτοχος διδακτωρικού από άλλα πανεπιστήμια και ότι έχει κάνει για μεγάλο διάστημα έρευνα στη Μικρά Ασία ειδικότερα στην Καπαδοκία.  Να σημειώσουμε ότι το παρών έδωσε και η κόρη του πατρός Παπαδημητρίου Σούζαν, δικηγόρο με τον συζυγό της δικηγόρο κ. Νικόλαο Κούρτη και τις κόρες τους.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας κ. Αντώνης Νικολόπουλος αναφέρθηκε στο βιβλίο του το οποίο ήταν βασισμένο στις αναφορές των συγγραφέων που ανέφερα ποιο πριν.


Ο συγγραφέας Αντώνης Νικολόπουλος, Σολούπ


Στο τέλος έγιναν ερωτήσεις στους Τομ Παπαδημητρίου και τον συγγραφέα κ. Νικολόπουλο.
Στο τέλος ακολούθησε δεξίωση στη διπλανή αίθουσα του προξενείο ενώ στο χώρο ανάμεσα στις δύο αίθουσες ο συγγραφέας και υπέγραψε τα βιβλία που πωλούσε ο Ντιν Παπαδημητρίου με τιμή $30.

paneliakos.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου