Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Αϊβαλί, Ayvalik = Κυδωνίες Το βιβλίο που περιγράφει την πάλε ποτέ Ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας με σκίτσα.



 Βασισμένο σε ιστορικά ντοκουμέντα αλλά ιστορίες που έχει συλλέξει και παρουσιάζει με σκίτσα ο Αντώνης Νικολόπουλος, Soloύp από την συνθήκη της Λωζάνης 1923 μέχρι σήμερα.
Οι μαρτυρίες από την καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας πάνω σε γραπτά και αφηγήσεις των Φώτη Κόντογλου, του Ηλία Βενέζη, της Αγάπης Βενέζης-Μολυβιάτη και του Οθωμανού Ahmet Yorulmaz.
Κατάμεστη ήταν η αίθουσα δεξιώσεων του Ελληνικού μας Προξενείου από Ακαδημαϊκούς Έλληνες και μη.  Εκεί ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων κ. Βασίλειος Καυκάς και ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Τραβαγιάκης με την σύζυγό του Χαρούλα (Carol).

O δικηγόρος και εκδότης κ. Ντιν Παπαδημητρίου.

Το πρόγραμμα άνοιξε ο Γενικός Πρόξενος κ. Στράτος Ευθυμίου ενώ παρούσες ήταν και η υποπρόξενος κ. Μιρέλλα Κουκούτσι και οι συνεργάτισσες στο Ελληνικό Προξενείο και η πρώην υποπρόξενος κ. Κατερίνα Οικονόμου, ο ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας των Ταξιαρχών του Watertown και ο συνταξιούχος ιερέας Γεώργιος Παπαδημητρίου.

Στην εισαγωγή ο κ. Γενικός Πρόξενος αναφέρθηκε στη Μικρασιατική του καταγωγή και ότι υπηρέτησε το υπουργείο εξωτερικών στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα. 
Στη συνέχεια παρουσίασε τον παρουσιαστεί της βραδιάς κ. Ντιν Παπαδημητρίου, δικηγόρο και ιδιοκτήτη εκδοτικού οίκου στη Βοστώνη όπου έχει τυπωθεί και το βιβλίο. 

ο κ. Τομ Παπαδημητρίου

Ακολούθησε η Δρ. Βασιλική Ράπτη καθηγήτρια των Ελληνικών στα Πανεπιστήμια HarvardBoston 
University και Emerson College.
Ακολούθησε ο Δρ. Πέτρος Βαμβακάς υπεύθυνος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Emmanuel College ο οπόιος αναφέρθηκε στον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και το Αϊβαλί όπου αρκετοί πήγαν στη Κρήτη και την ανταλλαγή που έγινε με τους Τούρκους που ήταν στη Κρήτη.  Και ο Δρ Βαμβακάς αναφέρθηκε στη Μικρασιατική του καταγωγή από τη Μάκρη, νότια του Αϊβαλί.
Ακολούθησε ο έτερος υιός του πατρός Παπαδημητρίου, Τομ, του οποίου το βιογραφικό αναφέρει πτυχίο από τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού και ότι είναι κάτοχος διδακτωρικού από άλλα πανεπιστήμια και ότι έχει κάνει για μεγάλο διάστημα έρευνα στη Μικρά Ασία ειδικότερα στην Καπαδοκία.  Να σημειώσουμε ότι το παρών έδωσε και η κόρη του πατρός Παπαδημητρίου Σούζαν, δικηγόρο με τον συζυγό της δικηγόρο κ. Νικόλαο Κούρτη και τις κόρες τους.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας κ. Αντώνης Νικολόπουλος αναφέρθηκε στο βιβλίο του το οποίο ήταν βασισμένο στις αναφορές των συγγραφέων που ανέφερα ποιο πριν.


Ο συγγραφέας Αντώνης Νικολόπουλος, Σολούπ


Στο τέλος έγιναν ερωτήσεις στους Τομ Παπαδημητρίου και τον συγγραφέα κ. Νικολόπουλο.
Στο τέλος ακολούθησε δεξίωση στη διπλανή αίθουσα του προξενείο ενώ στο χώρο ανάμεσα στις δύο αίθουσες ο συγγραφέας και υπέγραψε τα βιβλία που πωλούσε ο Ντιν Παπαδημητρίου με τιμή $30.

paneliakos.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου