Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου, 2018

  • «Είναι σαφές ότι διεξάγεται μια διαπραγμάτευση που θα περάσει από διάφορες στροφές και από διάφορες ωριμάνσεις. Η εκτίμηση ότι οι εξελίξεις σε σχέση με το Μακεδονικό θα έχουν πολύ σοβαρή επίδραση στην ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, νομίζω πως κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και ποιο εδραία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στην εκδήλωση της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΙΕΑ) με τίτλο «Μακεδονικό: Η λύση;».
  • Στη Βουλή θα διαβιβαστεί η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, καθώς οι εισαγγελείς διαφθοράς σκόνταψαν σε ενδεχόμενες ευθύνες για δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς. Το γεγονός προκαλεί νέα αναταραχή στην πολιτική σκηνή, με τον Αλ.Τσίπρα να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη. Έντονες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση προκαλεί και η συνάντηση για το θέμα του Δ.Τζανακόπουλου με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ήδη δε έχουν ξεκινήσει οι διαψεύσεις από πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
  • Προσπάθεια υποβάθμισης του μεγαλειώδους συλλαλητηρίου» από την πλευρά της κυβέρνησης καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, ενός εκ των διοργανωτών των μεγάλων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
  • Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του κόμματος αποφάσισε την αποβολή του τέως προέδρου Μάριου Κάρογιαν και άλλων έντεκα στελεχών.
  • Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Novartis, εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να παραλείψει να συνδέσει τα γεγονότα αυτά με το συλλαλητήριο. Κρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης μιλά για πρωτοφανή για δημοκρατική χώρα γεγονότα, που «μαρτυρούν απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία». Η ΝΔ θα επιδιώξει η υπόθεση «να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Κόσμος

  • Συνεχή αύξηση, αλλά με κάπως βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, παρουσιάζει ο πληθυσμός της Βιέννης, που την 1η Ιανουαρίου 2018 ανερχόταν σε 1,89 εκατομμύρια κατοίκους, από τους οποίους πάνω από το ένα τρίτο, η σε ποσοστό 35%, έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, ενώ ένας στους δύο κατοίκους έχει μεταναστευτικές ρίζες, έχει δηλαδή γεννηθεί ο ίδιος στο εξωτερικό ή ένας από τους γονείς του.
  • Σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις υποστηρικτές των Ρεπουμπλικάνων πιστεύουν πως το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνας (FBI) και το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθούν να υπονομεύσουν τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κατέδειξε δημοσκόπηση.
  • Την Τρίτη θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των κομμάτων για τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία. Σύμφωνα με πηγές, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο, την Δευτέρα τα κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία στο ευρωπαϊκό σκέλος των διαπραγματεύσεων.
  • Ενόψει της διαφαινόμενης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU, SPD) την Τρίτη, το σημαντικότερο ερώτημα αφορά πλέον τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, και τον ρόλο που θα επιλέξει για τον εαυτό του την επόμενη μέρα.
  • Σε πορτοκαλί συναγερμό τέθηκε η μισή Γαλλία εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων και του παγετού, με τους μετεωρολόγους να μιλούν για την πραγματική εισβολή του χιονιά έπειτα από δύο μήνες ενός ήπιου χειμώνα.

Οικονομία

  • Στη νέα έξοδο στις αγορές εντός της εβδομάδας αναφέρθηκε ο Ευ.Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αξιοπιστία. Μιλώντας για τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία, σημείωσε ότι στιγμή καμπής για την έξοδο από την κρίση ήταν το Eurogroup του Ιουνίου που περιγράφηκε το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και το πώς θα γίνει η συζήτηση για το χρέος. Περιγράφοντας δε το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή στάθηκε ιδιαίτερα στα μεσαία στρώματα, λέγοντας ότι «δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος για να τα βοηθήσουμε».
  • Η δημιουργία 350.000 νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2030 είναι εφικτός στόχος, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη μελέτη του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις».
  • Έντονα πτωτικά κινήθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τον δείκτη Dow Jones να σημειώνει «βουτιά» 1.175 μονάδων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας ο δείκτης έφτασε να καταγράφει πτώση μεγαλύτερη των 1.600 μονάδων, την μεγάλη ενδοσυνεδριακή πτώση στην ιστορία.
  • Ο Τζερόμ Πάουελ, ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέλαβε και επισήμως σήμερα τα ηνία της Fed, υποσχόμενος ότι «θα εξηγεί» ό,τι κάνει και ότι θα σεβαστεί την παράδοση της ανεξαρτησίας του θεσμού.
  • Για τα αποτελέσματα της οικονομίας και την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος της επιτροπείας και των μνημονίων και τη θωράκιση της χώρας με «δικό μας σχέδιο» που δεν θα έχει σχέση με το μοντέλο που την οδήγησε στη χρεοκοπία, μίλησε ο αντιπρόεδρος Γ.Δραγασάκης. Υπογραμμίζοντας δε πως τίθεται πλέον ερώτημα για το ρόλο της Ελλάδας στο σύγχρονο κόσμο μετά τα μνημόνια τόνισε ότι οδηγός για την Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ένας φοβικός και περίκλειστος εθνικισμός.

Αθλητισμός

  • Με ισοπαλία, που ήταν σαν... ήττα για τους Πλατανιά και Απόλλωνα Σμύρνης ολοκληρώθηκε η 20η αγωνιστική της Super League, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 1-1.
  • Όταν οι φίλοι σου στα ανήλιαγα στενά του Μπουένος Άιρες σου έχουν δώσει το παρατσούκλι «απάτσι», τότε δεν μπορεί παρά να είσαι μαχητής.
  • Η Γιουβέντους ισοπέδωσε τη Σασουόλο με 7-0 στο πλαίσιο της 23η αγωνιστική του Campionato αλλά η Νάπολι παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας αφού επικράτησε με 2-0 στην έδρα της Μπενεβέντο. Με το γκολ του Τσενγκίς μόλις στο 1ο λεπτό η Ρόμα πήρε τη σημαντική νίκη στην έδρα της Βερόναμε τον Κώστα Μανωλά να είναι στην ενδεκάδα των «τζιαλορόσι».
  • Η Μπαρτσελόνα διατήρησε το αήττητο στο πρωτάθλημα, με την εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) που απέσπασε από την Εσπανιόλ, για την 22η αγωνιστική της La Liga. Το γήπεδο που ήταν στην κυριολεξία... βούρκος από τη δυνατή βροχή, δεν άφησε τις δύο ομάδες να παίξουν ποδόσφαιρο αντάξιο των δυνατοτήτων τους. Η Ατλέτικο επικράτησε με 1-0 της Βαλένθια στη Μαδρίτη στο ντέρμπι της 22ης αγωνιστικής της La Liga. Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε εκμεταλλεύτηκε την ισοπαλία της Μπαρτσελόνα με την Εσπανιόλ και με τη νίκη αυτή μείωσε στους 9 βαθμούς τη διαφορά από τους Καταλανούς.
  • Ο Ευάγγελος Μαρινάκης, με δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, παραδέχθηκε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος με την απόδοση των Ερυθρολεύκων, ωστόσο δικαιολόγησε τους παίκτες, κάνοντας λόγο για αδικία από τον διαιτητή Παπαπέτρου. Μάλιστα, αναρωτήθηκε αν η αυτή είναι η εξυγίανση του ποδοσφαίρου που επιθυμεί ο κ.Ιβάν Σαββίδης, ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μας έχει πρήξει για εξυγίανση και καθαρό ποδόσφαιρο; Είναι εξυγίανση αυτό που συμβαίνει;». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου