Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Η Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα την καθαίρεση του π. Πασσιά

Tου Θεόδωρου Καλμούκου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής αποφάσισε ομόφωνα την καθαίρεση του πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Πασσιά και την υπαγωγή του στις τάξεις των λαϊκών λόγω του σεξουαλικού σκανδάλου με την κ. Εθελ Μπουζάλα. Η Ιερή Σύνοδος προέβη στην απόφασή της αυτή την πρώτη μέρα των συνεδριάσεών της την Τρίτη 13 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι σεξουαλικό σκάνδαλο Πασσιά – Μπουζάλα απεκάλυψε πρώτος ο «Εθνικός Κήρυξ» στην ηλεκτρονική του έκδοση την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015 νωρίς το απόγευμα και στην έντυπή του έκδοση με λεπτομέρειες το Σαββατοκύριακο 3 – 4 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με αδιάσειστα τεκμήρια που έχει στη διάθεσή του ο «Εθνικός Κήρυξ», ο π. Γεώργιος Πασσιάς διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις με την κ. Μπουζάλα επί σειρά ετών. Συγκεκριμένα, μετέβαιναν στο ξενοδοχείο «Courtesy Motel», το οποίο βρίσκεται στη διεύθυνση 2167 New Jersey 4, Fort Lee, της Νέας Ιερσέης σε τακτική βάση. Την σύστηνε ως σύζυγό του.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος έφερε το θέμα του π. Πασσιά την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στην Ιερή Σύνοδο, έκανε εμπεριστατωμένη παρουσίαση των γεγονότων, εκφράζοντας τη μεγάλη του θλίψη για τον σκανδαλισμό ολόκληρης της Αρχιεπισκοπής ανά την Αμερική, την Ελλάδα και τον κόσμο παντού. Τόνισε ο Σεβασμιότατος ότι δεν υπάρχει εν προκειμένω άλλη επιλογή ή λύση εκτός από το να εισηγηθούμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την καθαίρεση του π. Πασσιά και την επανένταξή του στις τάξεις των λαϊκών. Ταυτόχρονα, κάλεσε τα μέλη της Συνόδου να τοποθετηθούν επί του θέματος και να προχωρήσει πάραυτα η διαδικασία.
Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ο μόνος που εξέφρασε κάποιους ενδοιασμούς ήταν ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ κ. Νικόλαος, φοβούμενος πιθανές αντιδράσεις των αφοσιωμένων οπαδών ανδρών και γυναικών του π. Πασσιά, καθότι υπάρχουν πολλοί που τον θεωρούν «άγιο» και δεν θέλουν να πιστέψουν στα αποκαλυφθέντα αδιάσειστα τεκμήρια. Επειτα από λίγο και ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος ετάχθη υπέρ της καθαίρεσης του π. Πασσιά.
Διευκρινίζεται ότι επειδή η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής δεν είναι Αυτόνομη αλλά υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ως μία των Επαρχιών του Εξωτερικού, τυπικά η καθαίρεση θα γίνει από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τονίζεται ότι το Πατριαρχείο κατά κανόνα επικυρώνει τις αποφάσεις της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις εκλογές των αρχιερέων. Θα ζητηθεί από το Πατριαρχείο να επισπεύσει ώστε να κλείσει το θέμα.
Επίσης, η Ιερή Σύνοδος ασχολήθηκε και με τον θέμα του ιερέα Αναστάσιου Γούναρη, πρώην ιερατικού προϊσταμένου του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης και επίσης τελευταία της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας.
Οπως απεκάλυψε ο «Ε.Κ.», «στις 15 Ιουνίου 2015 ο π. Γούναρης εγκατέλειψε την κοινότητα και την ενεργό ιεροσύνη και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση». Ο π. Γούναρης είχε ενημερώσει την κοινότητα, αλλά και τον οικείο Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλέξιο με e-mail από το αεροδρόμιο.
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι έκτοτε βρίσκεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά και ουδείς γνωρίζει τι κάνει εκεί, συμπεριλαμβανομένης και της πρεσβυτέρας του αλλά και του Μητροπολίτη κ. Αλεξίου. Η Σύνοδος πρότεινε την καθαίρεσή του, αλλά αποφασίσθηκε να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να κληθεί πρώτα σε πρωτοβάθμιο πνευματικό δικαστήριο της Μητρόπολης Ατλάντας.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου