Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας: Ντρέπομαι για την ανικανότητα της Ευρώπης - Ο ελληνικός λαός είναι φτωχός αλλά πλούσιος σε ανθρωπιά!

Ο ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΣΤΗΝ «ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ»
Τσίπρας: Ντρέπομαι για την ανικανότητα της Ευρώπης - Ο ελληνικός λαός είναι φτωχός αλλά πλούσιος σε ανθρωπιά!
 Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2015
Δύο φορές ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τη θλίψη και αποδοκιμασία του για το επίπεδο της συζήτησης γύρω από το προσφυγικό ζήτημα, απαντώντας σήμερα στη Βουλή στην «ώρα Πρωθυπουργού» σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.
Αρχικά, ήταν τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως νιώθει ντροπή, ως μέλος της ευρωπαϊκής ηγεσίας, για το επίπεδο της συζήτησης σε επίπεδο κορυφής και για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα αυτό το ανθρωπιστικό δράμα. Τη δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός έδειξε αγανάκτηση, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ήταν τη στιγμή που χρειάστηκε να απαντήσει σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ενώ έχει αναλάβει δεσμεύσεις δεν έχει διεκδικήσει οικονομικό όφελος.
«Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και απέραντη οδύνη για τους δεκάδες θανάτους, για την ανθρώπινη αυτή τραγωδία που εξελίσσεται στις θάλασσες μας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «τις μέρες αυτές, τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν απλά νεκρούς πρόσφυγες, νεκρά παιδιά, αλλά ξεβράζουν στις ακτές μας τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως εδώ και μήνες η δύση παρέμενε απαθής σε αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία.
«Σήμερα όσοι σπείρανε ανέμους θερίζουν θύελλες, μόνο που οι θύελλες αφορούν κυρίως τις χώρες πρώτης υποδοχής», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι αισθάνεται «ντροπή ως μέλος αυτής της ευρωπαϊκής ηγεσίας, τόσο για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το ανθρώπινο δράμα, όσο και για το επίπεδο της συζήτησης που διεξάγεται σε επίπεδο κορυφής, όπου ο ένας προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στον άλλον». Είπε επίσης ότι είναι υποκριτικά και κροκοδείλια τα δάκρυα για τα νεκρά παιδιά στις ακτές του Αιγαίου, «διότι είναι πολύ συμπαθή τα νεκρά παιδιά σε όλους μας, αλλά τα ζωντανά παιδιά; Που έρχονται κατά δεκάδες χιλιάδες και στοιβάζονται στον δρόμο της προσφυγιάς; Δεν τα συμπαθεί κανείς. Δεν είναι αντικείμενο συμπάθειας». Αυτό το επίπεδο, που αφορά το επίπεδο της συζήτησης στην ηγεσία της ΕΕ, είναι ένα επίπεδο θλιβερό, και καταδεικνύει την αδυναμία της Ευρώπης να υπερασπιστεί τις αξίες της, επέμεινε ο πρωθυπουργός.
Αγανάκτηση αποτυπώθηκε, επιπλέον, στην απάντηση που επεφύλασσε ο πρωθυπουργός απέναντι σε όσους αναφέρουν ότι, ενώ η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις συγκεκριμένες για το προσφυγικό, δεν έχει εξασφαλίσει ανάλογα ανταλλάγματα. «Πόσο, αλήθεια, εσείς κοστολογείτε μια ανθρώπινη ζωή;», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πόσο κοστολογείτε ένα παιδάκι πέντε χρονών που πνίγεται στις θάλασσες του Αιγαίου; Και εμείς πρέπει να πάρουμε για το σώσουμε! Πόσο κοστολογείτε ένα πιάτο φαί, μια αγκαλιά ανθρώπινη, μια κουβέρτα για να ζεστάνει αυτά τα παιδιά; Ακούστε δεν απευθύνομαι σε εσάς! Απευθύνομαι στους Ευρωπαίους εταίρους, απευθύνομαι σε αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, ο ελληνικός λαός είναι ένας φτωχός, αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά! Δεν διεκδικούμε λοιπόν ούτε ένα ευρώ. Ούτε ένα ευρώ, για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Όποιος από εμάς εδώ είχε ανθρώπους που πέθαιναν στην αυλή του, θα διεκδικούσε να τους δώσει ένα πιάτο φαί και να τους σώσει».
«Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, διδάσκει στους Ευρωπαίους εταίρους ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης. Είναι το πρόσωπο που δείχνει η Μυτιλήνη. Και όχι το πρόσωπο εκείνο στα σύνορα της Ουγγαρίας, όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που κουβαλάνε μωρά παιδιά προκειμένου να τους φωτογραφίσουνε», είπε ο πρωθυπουργός.
Η Σύνοδος
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα σηκώνει το βάρος, αλλά ταυτόχρονα έχει και την τιμή, με τη στάση της, να διασώζει το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης. Ανέφερε δε ότι η κυβέρνηση επισήμανε πως είναι πρώτιστη ανάγκη η Ευρώπη να διαχειριστεί το πρόβλημα με την αρχή της αλληλεγγύης και του διαμοιρασμού της ευθύνης.
Η Τουρκία
Ειδικά για τον ρόλο της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ΕΕ -παρά το γεγονός ότι κινήθηκε με ρυθμούς χελώνας όλο το προηγούμενο διάστημα-, τους τελευταίους μήνες κάνει προσπάθειες στη σωστή κατεύθυνση ώστε να συνεννοηθεί με την Τουρκία και να οργανώνει και να συντονίζει τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης. «Ο ρόλος της Ελλάδας πρέπει να είναι ρόλος ενεργητικός και ισότιμου εταίρου, και πρωταγωνιστή σε όλα τα ζητήματα διαχείρισης των πολλαπλών κρίσεων -και όχι ρόλος επαίτη ή φτωχού συγγενή», είπε στη σημείο αυτό ο πρωθυπουργός.
Για τις σχέσεις ΕΕ Τουρκίας, υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τους κανόνες που ορίζει η ενταξιακή διαδικασία και προσέθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να είναι η χώρα που επιδιώκει να ξεκινήσει η διαδικασία, αλλά θα πρέπει και η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τον εκδημοκρατισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο, ώστε να τερματιστεί επιτέλους η παράνομη κατοχή της Β. Κύπρου. «Δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε την κ. Μέρκελ να διαπραγματεύεται από μέρους της Ευρώπης για την Τουρκία. Εμείς είμαστε οι Ευρωπαίοι γείτονες της Τουρκίας και εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί που θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στη διαδικασία του αναγκαίου διαλόγου με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός.
Για το ζήτημα των κοινών περιπολιών με την Τουρκία, είπε ότι το ζήτημα αυτό το ανέδειξε η κυβέρνηση με όλους τρόπους, και πλέον, οι Ευρωπαίοι -μετά από κάποιες λεκτικές αστοχίες- δεν μιλούν για κοινές περιπολίες.
Οι φράχτες
Για όσους υιοθετούν τη λογική να υψώσει η Ελλάδα τείχη και συρματοπλέγματα στα σύνορα, μεταξύ χωρών κρατών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα ζητήσει την καταδίκη μιας τέτοιας πρακτικής στις αμέσως επόμενες συνόδους κορυφής για να προσθέσει: «Στη δικιά μου την αντίληψη, από μια αριστερή οπτική, το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου -που χώριζε τον ίδιο λαό. Και σήμερα αυτό το ευρωπαϊκό όραμα πεθαίνει όταν κάποιες χώρες υψώνουν τείχη και συρματοπλέγματα για να μην περάσουν από τα σύνορά τους οι πρόσφυγες».
Ο πρωθυπουργός, επαίνεσε το έργο της ελληνικής ακτοφυλακής που δίνει καθημερινή μάχη για τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. «Αισθάνθηκα δυσάρεστα όταν κάποιοι ηγέτες χωρών, στη Σύνοδο της περασμένης Κυριακής, μας κατηγορούσαν ότι δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα σύνορα μας. Και όταν τους έγινε η ερώτηση ποιο είναι το πρώτιστο καθήκον όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, δεν είχαν να απαντήσουν αν είναι η απώθηση ή διάσωση των ανθρώπων αυτών», είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι πρώτιστο καθήκον αυτή την ώρα είναι η διάσωση αυτών των ανθρώπων.
Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το πρόβλημα αν επιλέξουμε στάση φοβική, δεν μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι αν και εμείς επιλέξουμε, όπως άλλοι κάνουν, να παίξουμε απλώς τον ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης, είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Αντιθέτως, οφείλουμε να υιοθετήσουμε στάση ενεργητική και παρεμβατική, ώστε να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε τα ειδικά προβλήματα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση διασφαλίζει τις θέσεις της Ελλάδας, και την ίδια στιγμή καθίσταται από μέρος της κρίσης, μέρος της προσπάθειας για μια αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση και λύση του προσφυγικού».
Απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκο που είχε καταθέσει την επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ΝΔ είχε χαρακτηρίσει τις ροές προσφύγων ως ροές λαθρομεταναστών, που τις προκαλούσε η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προσέθεσε ότι τώρα φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει η ΝΔ τη διαφορά των προσφυγικών από τις μεταναστευτικές ροές και έχει σταματήσει να επιμένει σε αναφορές που κάνουν κακό και στη ΝΔ αλλά και στην πατρίδα μας.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου άλλαξε ώστε να διασφαλίζεται ένα καλό επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των χωρών της περιοχής για τον αριθμό των προσφυγικών ροών. Για πρώτη φορά, εξάλλου, αναγνωρίζεται ότι οι ροές υπάρχουν και θα υπάρχουν. Απαιτείται ταυτοποίηση και διεθνής επικοινωνία για τη διαχείρισή τους, προσέθεσε.
Για το επίμαχο ζήτημα της δημιουργίας «πόλης» 50.000 προσφύγων, είπε: «Υπήρχε το αίτημα αυτό. Δεν υπήρχε με τον πιο επίσημο τρόπο, αλλά όπως γνωρίζουμε τα πιο επικίνδυνα πράγματα κρύβονται στις λεπτομέρειες. Υπήρχε το αίτημα να δημιουργηθεί ένα υπερστρατόπεδο για να διεξαχθεί η μετεγκατάσταση». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τυχόν υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης θα οδηγούσε σε δημιουργία γκέτο, θα ενίσχυε ρατσιστικά αντανακλαστικά και δεν θα βοηθούσε ούτε τους ίδιους τους πρόσφυγες, ούτε όμως την προσπάθεια να τους παρέχουμε τις υπηρεσίες πρώτης βοήθειας. Έτσι η υποχρέωση που ανέλαβε η Ελλάδα για αύξηση της χωρητικότητας των κέντρων υποδοχής «θεωρείται εύλογη και θετική». Όπως δε τόνισε, πρόκειται για θέσεις προσωρινές τόσο στα πέντε νησιά, με μάξιμουμ παραμονής τριών ημερών, όσο και στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, για 20.000 θέσεις για πρόσφυγες που αναμένουν την επίσημη διαδικασία μετεγκατάστασης, και των οποίων η παραμονή δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δύο μήνες. Πιθανότατα οι θέσεις αυτές να μοιραστούν σε Αττική και Β. Ελλάδα.
Ως προς το θέμα της επιδότησης ενοικίου σε οικογένειες που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες, είπε πως δεν υπάρχει υποχρέωση υλοποίησης έως το τέλος του χρόνου.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου