Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Η γιορτή του «ΟΧΙ» στη Βοστώνη

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2015

Του Θεόδωρου Καλμούκου


ΒΟΣΤΩΝΗ. Με παλμό, υπερηφάνεια και κοσμοσυρροή εορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στη Βοστώνη, το απόγευμα της Κυριακής 25 Οκτωβρίου, στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο. Την εορτή, η οποία κατά κοινή ομολογία ήταν η καλύτερη και η πολυπληθέστερη των τελευταίων ετών, διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας.

Το πρόγραμμα αποτελείτο από χαιρετισμούς και μηνύματα, ποιήματα, ελληνικούς χορούς και τραγούδια και την κεντρική ομιλία από τον διεθνολόγο καθηγητή Κωνσταντίνο Λάβδα στην Εδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής», της Σχολής Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tufts Βοστώνης, με τίτλο «Μια Επέτειος Ελευθερίας σε μια Εποχή Αυξημένων ευθυνών». Ακολούθησε δεξίωση για όλους.

Η εορτή ξεκίνησε με προσευχή που ανέπεμψε ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, ο οποίος αναφέρθηκε στους ήρωες του 1940 και κάλεσε το ακροατήριο να ψάλλει το «αιωνία η μνήμη». Η χορωδία της Θεολογικής Σχολής «Ρωμανός ο Μελωδός» έψαλλε το απολυτίκιο της Θεοτόκου, «της Σκέπης σου Παρθένε ανυμνούμεν τας χάριτας», το κοντάκιο «τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια» και το τραγούδι «της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων κ. Βασίλης Καυκάς στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία και συμμετοχή τους, τα παιδιά των ελληνικών σχολείων, τις δασκάλες και τους γονείς τους, οι οποίοι υποστηρίζουν την ελληνική γλώσσα και παιδεία, τόνισε πως «τα παιδιά, οι νέοι και οι νέες είναι το μέλλον του Ελληνισμού». Και συμπλήρωσε πως «εάν δεν προσέξουμε τα παιδιά μας θα το χάσουμε το παιχνίδι».
Η γενική πρόξενος κ. Ιφιγένεια Καναρά στο μήνυμά της, ανάμεσα στα άλλα, είπε ότι «θα ήθελα να σταθώ σε ένα από τα διδάγματα της επετείου. Τη σημασία τού να λέμε ‘Οχι’: ‘Οχι’ στην ιδιοτέλεια. Ο εαυτός μας δεν είναι το κέντρο του Κόσμου, οι αποφάσεις μας και οι ενέργειές μας δεν πρέπει να έχουν ως μοναδικό γνώμονα το συμφέρον μας. Το σύνολο, το συλλογικό καλό είναι αυτό που θα πρέπει να κυριαρχεί στη σκέψη όταν λαμβάνουμε αποφάσεις. Μέσα από το σύνολο θα ωφεληθούμε και εμείς και τα παιδιά μας. ‘Οχι’ στον εύκολο δρόμο. Ο εύκολος δρόμος είτε στη δουλειά μας, με σκοπό το χρήμα, είτε στην προσωπική μας ζωή, κρύβει παγίδες».
Σε άλλο σημείο, η κ. Καναρά τόνισε πως «είναι καθήκον να διδάξουμε στα παιδιά μας να μην επαναπαύονται. Και για μια ακόμη φορά θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές, τους γονείς και τους δασκάλους των ελληνικών σχολείων που συνεχίζουν τον αγώνα τους. Γιατί η επιλογή να μάθουν την ελληνική γλώσσα συνεπάγεται θυσίες, ενδεχομένως αποχή από άλλες δραστηριότητες περισσότερο αρεστές. Δεν είναι η εύκολη επιλογή, είναι όμως μια απόφαση ζωής, που αναμφισβήτητα θα καλλιεργήσει την πνευματικότητα των παιδιών και θα ανοίξει τους ορίζοντες τους. Η Παιδεία άλλωστε, η ευρεία Παιδεία, ήταν, είναι και θα είναι πάντα το Α και το Ω».
Η Μαρία Αλάμ από το Λέξινγκτον απάγγειλε με καμάρι και με εξαιρετικά Ελληνικά το ποίημα «Η Δέσπω», η Ιωάννα Μινασίδου από το Ρόσλιντεϊλ το ποίημα «ΟΧΙ», η Παρασκευή Παπούλια από το Γουότερταουν το ποίημα «28η Οκτωβρίου», η Σοφία Βενέτη, ο Πέτρος Ανινος, ο Ανδρέας Θούας, η Φωτεινή Νίκου, ο Φώτης Παγανής από το Μπρέιντρι απάγγειλαν το ποίημα «28η Οκτωβρίου». Η Κανέλα Μπορέτου, η Κατερίνα Χριστιάνοβιτς και ο Αντώνης Ιωακειμίδης, από το Αρλιγκτον, το ποίημα «Η σημαία».
Μαθητές και μαθήτριες από το Ημερήσιο Σχολείου του Λόουελ τραγούδησαν το «Γυναίκες Ηπειρώτισσες» και χόρεψαν τον «τσιριγώτικο» χορό από τα Κύθηρα.
Ιδιαίτερο χρώμα και παλμό στην εκδήλωση έδωσε το χορευτικό συγκρότημα της Μητρόπολης Βοστώνης υπό την διεύθυνση του Δρ. Ιωάννη Πάππα. Επίσης, με καμάρι χόρεψαν τα χορευτικά συγκροτήματα «Παναγία Σουμελά» και «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Στην μεστή νοημάτων και μηνυμάτων ομιλία του, «Μια Επέτειος Ελευθερίας σε μια Εποχή Αυξημένων Ευθυνών», ο καθηγητής Κωνσταντίνος Λάβδας, είπε ανάμεσα στα άλλα πως «θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την θεμελιώδη επισήμανση ότι η 28η Οκτωβρίου είναι επέτειος του ‘ΟΧΙ’. Είναι όμως και επέτειος που τιμά την αντίσταση που ακολούθησε και, κατά συνέπεια, είναι, στην ουσία της, επέτειος Ελευθερίας. Τι έγινε την 28η Οκτωβρίου 1940; Η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση τελεσίγραφο με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος. Η απάντηση της κυβέρνησης Μεταξά στο τελεσίγραφο -που επιδόθηκε νύκτα- ήταν αρνητική: η ακριβής απάντηση του Μεταξά αμέσως με την επίδοση του τελεσίγραφου ήταν, ‘αυτό σημαίνει πόλεμο’».
Υπενθύμισε πως «η άρνηση αυτή πέρασε ήδη από τότε στον ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη ‘ΟΧΙ’. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτούσια η λέξη ‘ΟΧΙ’ παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά ως τίτλος στο κύριο άρθρο της εφημερίδας ‘Ελληνικό Μέλλον’ του Ν. Π. Ευστρατίου στις 30 Οκτωβρίου του 1940».
Σε άλλο σημείο είπε πως «η επέτειος του ‘ΟΧΙ’ γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τους φοιτητές και κύριος ομιλητής για την επέτειο ήταν ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να κάνει μάθημα την ημέρα της επετείου με αποτέλεσμα να απολυθεί από το Πανεπιστήμιο. Επίσημα για πρώτη φορά η επέτειος γιορτάστηκε στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου».
Ο κ. καθηγητής τόνισε πως «η επέτειος μπορεί και πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει και να μας προβληματίσει σήμερα σε τρία τουλάχιστον επίπεδα. Το πρώτο αναφέρεται, φυσικά, στην ιστορική μνήμη. Η ιστορική μνήμη και η συνεχής επεξεργασία της με σεβασμό και με προσοχή είναι προϋποθέσεις όχι μόνο αυτογνωσίας, αλλά και σοβαρής παρουσίας στις διεθνείς σχέσεις και τις διεθνείς διαδράσεις… Το δεύτερο επίπεδο να μας ευαισθητοποιήσει, αναφέρεται στο περιεχόμενο της Ελευθερίας που γιορτάζουμε και τιμούμε… Το τρίτο επίπεδο ευαισθητοποίησης και προβληματισμού».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου