Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Δελτίο επιδείνωσης απεργιακών κινητοποιήσεων

Σε κάθε μορφή κινητοποιήσεων, από απεργίες, καταλήψεις δρόμων και γραφείων υπουργών, μέχρι προσφυγή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, προχωρούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, επαγγελματίες, μαθητές, αγρότες και εργαζόμενοι. 

Αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων είναι οι φαρμακοποιοί, στους κύκλους των οποίων επικρατεί αναβρασμός και έντονη δυσφορία, ενόψει της δημοσίευσης, τα επόμενα 24ωρα, της ΚΥΑ που αφορά στην αναμόρφωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται να προβλέπει ότι στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, οι φαρμακοποιοί θα συμμετέχουν με ποσοστό 20%
στο εταιρικό σχήμα, γεγονός που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 80% θα μπορούν να έχουν ιδιώτες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, και σε ό,τι αφορά τις άδειες λειτουργίας των φαρμακείων, προβλέπεται ότι για το 2015 θα επιτρέπεται η χορήγηση έως και πέντε αδειών ενώ ως το 2020 θα υπάρχει δυνατότητα χορήγησης μιας επιπλέον άδειας κατ’ έτος.

Τα νέα αυτά δεδομένα έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος κάνει λόγο για παράδοση άνευ όρων των φαρμακείων σε καρτέλ και οφσόρ εταιρείες.

Οι φαρμακοποιοί τόνιζαν πως τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ, σημαίνει ότι οι ίδιοι καθίστανται υποχείρια των ιδιωτών. Ετσι, το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση του Συλλόγου και ως πιθανότερο σενάριο μορφής κινητοποιήσεων, προκρίνεται η λειτουργία των φαρμακείων μόνο τις τρεις μέρες της εβδομάδας και να παραμένουν κλειστά τις άλλες δύο.

Την ίδια όμως στιγμή οι φαρμακοποιοί απειλούν με προσφυγή στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη κατά του σχεδίου που προβλέπεται στην ΚΥΑ. 

Απειλούν με ... σκουπίδια

Την ίδια ώρα πάντως, δείγμα γραφής των προθέσεων τους για τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζουν, έδωσαν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στους Δήμους. Προχώρησαν από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί, σε κατάληψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και συγκεκριμένα στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη. Τα 30 μέλη της ΠΟΕ – ΟΤΑ προχώρησαν στην κατάληψη, διαμαρτύρομενοι για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάληψης ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, έκανε λόγο για «πρώτη αντίδραση και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση» προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Ήταν μια πρώτη αντίδραση και ένα μήνυμα στην κυβέρνηση. Τις τελευταίες μέρες γίνεται μια σημαντική προσπάθεια να καταργηθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στην καθαριότητα. Θα πρέπει να το πήραν το μήνυμα. Αν τολμήσουν να το ξανασυζητήσουν, να το βάλουν πάνω στο τραπέζι, όπως λέει και το πανό πάνω 'θα τους τα κόψουμε τα χέρια ΣΥΡΙΖΑ". Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε σε ησυχία», δήλωσε και πρόσθεσε πως « η Αθήνα και όλες οι πόλεις της Ελλάδας θα γεμίσουν σκουπίδια».

Μέτωπο όμως κατά της κυβέρνησης έχουν ανοίξει και οι αγρότες οι οποίοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Κουλούρας (και στα δύο ρεύματα), διαμαρτυρόμενοι για τα προωθούμενα μέτρα, κυρίως για το ασφαλιστικό και φορολογικό τους. 

 Ο επικεφαλής του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, σημείωσε ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι παραμένουν με το βλέμμα στραμμένα στην Αθήνα, όπου αντιπροσωπεία του μπλόκου είχε συναντήσεις με το διοικητή του ΟΓΑ αλλά και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. 

 Υπενθυμίζεται ότι σε ευρεία συνάντηση που έγινε πρόσφατα στην Έδεσσα εν όψει της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη, τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, όσο και δήμαρχοι διαφόρων περιοχών της περιοχής, εξέφρασαν τη στήριξη και συμπαράστασή τους στις θέσεις που εκφράζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα.

Τονίζεται ότι το πρόγραμμα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) περιλαμβάνει και άλλες περιφερειακές κινητοποιήσεις σε επίπεδο νομών, που είναι οι εξής: Χαλκιδική (29/10), Κομοτηνή (3/11) και θα ακολουθήσουν -μεταξύ άλλων- η Θεσπρωτία, η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία.

Εκπτωση δαπανών ζήτησαν οι αγρότες

Διάλογος για τα αιτήματα των αγροτών που σχετίζονται με τη φορολογία τους αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με το συντονιστικό όργανο της Πανελλήνιας Πρωτοβουλίας Αγροτών και Κτηνοτρόφων, το μεσημέρι της Πέμπτης

Στη συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, οι εκπρόσωποι των αγροτών παρουσίασαν στον αναπληρωτή υπουργό τις θέσεις τους για τη φορολογία των αγροτών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το αίτημά τους για αναγνώριση δαπανών κατά τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος τους.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο συντονιστής της αντιπροσωπείας Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος για τα θέματα αυτά, ενώ είπε, ότι ο αναπληρωτής υπουργός τους παρουσίασε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από το τρίτο Μνημόνιο για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησής τους χωρίς να δεσμευτεί σε κάποιο από τα αιτήματα τους. 

Για το 2015 όπως εξήγησε ο Τρ. Αλεξιάδης στους αγρότες, ο συντελεστής φορολογίας τους θα παραμείνει στο 13% ενώ η αύξηση στο 20% θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα του 2017 όπως προβλέπει άλλωστε το Μνημόνιο.

«Θα το παλέψουμε και θα το πετύχουμε» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Θ.απακωνσταντίνου σχετικά με τα αγροτικά αιτήματα για τη φορολογία και εξήγησε πόσο σημαντική παράμετρος είναι για τους αγρότες η αναγνώριση των δαπανών τους -και των εργατικών που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν το 50%-60% του κόστους παραγωγής- την ώρα που αυξάνεται η φορολογία τους.

Η περιπέτεια... Κατρούγκαλου

Σημειώνεται ότι το θέμα του ασφαλιστικού ήταν και η αιτία για την αναστάτωση που προκλήθηκε την περασμένη Τρίτη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, όπου ήταν προγραμματισμένη ομιλία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.

Την εκδήλωση για το ασφαλιστικό στην Καλαμάτα, διέκοψαν μέλη του ΠΑΜΕ εισβάλλοντας στην αίθουσα. Επικράτησε ένταση, με τον υπουργό Εργασίας να αναγκάζεται να αποχωρήσει.

Ο κ. Κατρούγκαλος, μαζί με τους άλλους δύο βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, τη Γιώτα Κοζομπόλη και τον Πέτρο Κωνσταντινέα, εισήλθαν στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ωστόσο τα μέλη του ΠΑΜΕ διαφωνούσαν με την παρουσία του και, φωνάζοντας αντιμνημονιακά και αντικυβερνητικά συνθήματα, τελικά τον ανάγκασαν να αποχωρήσει.


Μαθητές και φοιτητές στους δρόμους 

Αναστάτωση όμως επικρατεί και στο μέτωπο της Παιδείας, όπου τα προβλήματα στα σχολεία είναι ίδια φέτος όπως πέρυσι, κι ακόμα μεγαλύτερα. Οι μαθητές ζητούν να ακουστεί η φωνή τους «γιατί τα σχολεία μας δεν έχουν τα απαραίτητα για να λειτουργήσουν. Δεν έχουν καθηγητές, βιβλία, υποδομές, εργαστήρια» λένε.

Στον δρόμο βγαίνουν και οι μαθητές μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων που επιπλέον αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών σε βασικά μαθήματα και διεκδικούν διασφάλιση της μεταφοράς και της σίτισης.

Αλλά δεν είναι μόνο τα σχολεία. Στις 5 Νοεμβρίου θα ακολουθήσουν οι φοιτητές που οργανώνουν κεντρική διαδήλωση στην Αθήνα, αφού επίσης στα πανεπιστήμια το κλίμα είναι τεταμένο λόγω της μεγάλης υποχρηματοδότησης. 

Ηδη σε κατάληψη βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ και τα άλλα ιδρύματα καθημερινά αναφέρουν εντονότατα προβλήματα υποχρηματοδότησης που ξεκινούν από αδυναμία πληρωμών ακόμα και των λογαριασμών κοινής ωφέλειας και φτάνουν στην ελλιπή σίτιση και στέγαση των φοιτητών.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου