Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Έγκυος τεσσάρων μηνών η ερωμένη του παπά-Πασσιά στη Νέα Υόρκη

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 2015

Αυτό είναι που λέμε: "καλούς απογόνους"

Του Θεόδωρου Καλμούκου

Τι αποκαλύπτει ο Επίσκοπος Αντώνιος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εγκυος τεσσάρων μηνών είναι η κ. Εθελ Μπουζάλα, πλην όμως ο π. Γεώργιος Πασιάς δεν είναι σίγουρος ότι το κυοφορούμενο τέκνο είναι δικό του, αποκάλυψε με αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος ήταν ο πρώτος που πληροφορήθηκε για το σεξουαλικό σκάνδαλο Πασσιά – Μπουζάλα από τον απατημένο σύζυγό της, κ. Τομ Μπουζάλα. Υπενθυμίζεται ότι η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής αποφάσισε την καθαίρεση του π. Πασσιά, όπως αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» αρχικά στην ηλεκτρονική του έκδοσηwww.ekirikas.com την Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015.
Ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος είπε ότι σύμφωνα με την κ. Μπουζάλα, «ο π. Πασσιάς την πίεζε να αποβάλλει το παιδί», πράγμα το οποίο ωστόσο αρνείται ο π. Πασσιάς. Ακόμα πίστευε η κ. Μπουζάλα, ότι ο π. Πασσιάς θα την νυμφευόταν, αλλά και αυτό το αρνείται ο π. Πασσιάς. Τον προειδοποίησε για το ενδεχόμενο της καθαίρεσής του.
Ο κ. Αντώνιος αποκάλυψε ακόμα ότι μέλη της παλιάς φρουράς της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα έκαναν οικονομικές ατασθαλίες, αλλά αρνήθηκε να τα κατονομάσει.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
«Εθνικός Κήρυξ»: Θεοφιλέστατε, ποιες είναι οι σκέψεις σας για το ζήτημα του π. Πασσιά και της κ. Εθελ Μπουζάλα όπως αποκαλύφθηκε και εξελίχθηκε;
Επίσκοπος Αντώνιος: Η όλη υπόθεση είναι πολύ λυπηρή, δύσκολο να το συνειδητοποιήσει κάποιος ότι συνέβη αυτό ανάμεσα στον π. Γεώργιο και την κ. Μπουζάλα. Ηταν κάτι απίστευτο πως αυτές οι σχέσεις υπήρχαν επί οκτώ χρόνια, κάτι που και οι δυο τους αρνήθηκαν αρκετές φορές ότι υπήρχαν τέτοιου είδους σχέσεις. Αλλά η ίδια και ο π. Γεώργιος το παραδέχθηκαν μετά.
«Ε.Κ.»: Ο κ. Τομ Μπουζάλας στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» μας είπε ότι ο ίδιος ενημέρωσε με e-mail, την Αρχιεπισκοπή, δηλαδή εσάς. Τι σας έγραψε;
Επ. Αντώνιος: Ηταν πολύ σύντομο το e-mail του, μου είπε ότι «η σύζυγός μου με απατά με τον π. Γεώργιο». Ημουν στην Ιταλία τότε για τον γάμο της ανιψιάς μου. Μου φαίνεται ότι ήταν Δευτέρα στις 7 Σεπτεμβρίου. Του απάντησα ότι επιστρέφω αύριο, τηλεφωνήστε μου την Πέμπτη στην Αρχιεπισκοπή να έλθετε να μιλήσουμε, να μου φέρετε ό,τι αποδείξεις έχετε διότι αυτό είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να προβώ στις δέουσες ενέργειες. Δεν γνώριζα τότε ότι ο άνθρωπος ήταν στο νοσοκομείο. Την Παρασκευή (11 Σεπτεμβρίου) έλαβα e-mail από τον π. Γεώργιο, ο οποίος μου ζήτησε άδεια να πάνε με την πρεσβυτέρα του να δουν τον πνευματικό τους για σοβαρά θέματα.
«Ε.Κ.»: Θα πήγαιναν να δουν τον π. Εφραίμ;
Επ. Αντώνιος: Δεν είπε ποιον, απλώς είπε τον πνευματικό μας. Κι έτσι άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι συμβαίνει και με βάση αυτό που μου είχε γράψει ο σύζυγος της κ. Μπουζάλα.
Την επόμενη εβδομάδα όταν επέστρεψε ο π. Γεώργιος μου ζήτησε να έλθει να με δει και ήλθε τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου με την πρεσβυτέρα για να μου πει την όλη ιστορία.
«Ε.Κ.»: Τι σας είπε;
Επ. Αντώνιος: Είπε ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι το έκανε αυτό, ότι είχε τυφλωθεί και λυπάται πάρα πολύ διότι έχει δημιουργήσει αυτό το σκάνδαλο στην Εκκλησία. Είπε ότι ήθελε να διακόψει τις σχέσεις, αλλά αυτή (η Μπουζάλα) δεν τον άφηνε.
«Ε.Κ.»: Η κ. Μπουζάλα είναι έγκυος;
Επ. Αντώνιος: Ετσι λέγει αυτή. Δεν έχω λόγο να μην την πιστέψω, αλλά δεν έχω και αποδείξεις ότι είναι έγκυος.
«Ε.Κ.»: Πόσο μηνών έγκυος είναι;
Επ. Αντώνιος: Τώρα πρέπει να είναι τεσσάρων μηνών.
«Ε.Κ.»: Ο π. Πασσιάς σας είπε ότι η κ. Μπουζάλα είναι έγκυος;
Επ. Αντώνιος: Μου είπε ότι δεν ξέρει εάν το παιδί είναι όντως δικό του και το αφήσαμε εκεί το θέμα.
«Ε.Κ.»: Γιατί αυτή πήγαινε και με άλλους;
Επ. Αντώνιος: Δεν το είπε αυτό ο άνθρωπος.
«Ε.Κ.»: Ο π. Πασσιάς την πίεζε να το αποβάλλει το παιδί;
Επ. Αντώνιος: Αυτός λέγει όχι, αυτή λέγει ναι. Εκείνος μου είπε ότι τόσα χρόνια ομιλούσα εναντίον των εκτρώσεων και δεν θα μπορούσα να της έλεγα να κάνει έκτρωση.
«Ε.Κ.»: Θεοφιλέστατε, τι σας είπε η κ. Μπουζάλα όταν την είδατε στην Αρχιεπισκοπή;
Επ. Αντώνιος: Οτι ήταν ερωτευμένη με τον π. Γεώργιο, ότι ήθελε να έλθει να μας πει την δική της πλευρά της ιστορίας. Οτι από την αρχή ο γάμος της δεν ήταν πολύ εντάξει και σιγά-σιγά είχε γνωρίσει τον π. Γεώργιο στην κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν, ότι μπορούσε να του μιλήσει πολύ εύκολα και σιγά-σιγά ξεκίνησε. Ομως και οι δυο τους μου είπαν ότι αυτό (ο έρωτας) άρχισε όταν πήγαν στον Αγιο Σπυρίδωνα.
«Ε.Κ.»: Οταν συναντηθήκατε με τον Πασσιά του είπατε ότι αυτό που έκανε επισύρει καθαίρεση;
Επ. Αντώνιος: Του το είπα, το συζητήσαμε. Εκείνη τη στιγμή του είπα ότι δεν αποκλείεται να γίνει καθαίρεση, αλλά αυτό είναι θέμα της Συνόδου. Εγώ θα γράψω την έκθεσή μου, θα συγκαλέσω το Πνευματικό Δικαστήριο και θα δοθεί και η έκθεση και ό,τι άλλο υπάρχει στη Σύνοδο να το συζητήσουν και να βγάλουν απόφαση και να την στείλουν στο Πατριαρχείο.
«Ε.Κ.»: Τι σας είπε ο π. Πασσιάς όταν του είπατε για καθαίρεση; Πώς αντέδρασε;
Επ. Αντώνιος: Είπε ότι θα επιθυμούσε να μην καθαιρεθεί, αλλά του απάντησα ότι αυτό είναι πολύ σοβαρό που έκανες τόσα χρόνια και τώρα έχει επηρεάσει τόσον κόσμο.
«Ε.Κ.»: Οταν τα μάθατε τα γεγονότα πώς αντιδράσατε σαν άνθρωπος και σαν Επίσκοπος της Εκκλησίας;
Επ. Αντώνιος: Ηταν απίστευτο για μένα.
«Ε.Κ.»: Είδατε τα βίντεο και τις φωτογραφίες;
Επ. Αντώνιος: Τα είδα μετά, εκείνη την ημέρα δεν είδα τίποτε. Η κ. Μπουζάλα μου έδωσε ένα από αυτά τα flash-drives, αλλά δεν το κοίταξα. Μου έδωσε το τηλέφωνό της και είδα κάποια γραπτά μηνύματα και εκεί είδα κάποια φωτογραφία. Τα βίντεο τα είδα τώρα στις εφημερίδες.
«Ε.Κ.»: Πώς αντιδράσατε;
Επ. Αντώνιος: Τρόμαξα διότι τη στιγμή που γίνονταν αυτά δεν ντρεπόταν ούτε ο ένας, ούτε η άλλη.
«Ε.Κ.»: Ενημερώσατε τον Αρχιεπίσκοπο αμέσως;
Επ. Αντώνιος: Οπωσδήποτε, είχαμε πάει στο Σικάγο για την Σύναξη των Ορθοδόξων Επισκόπων και εκεί τον ενημέρωσα. Πειράχτηκε πάρα πολύ δεν μπορούσε να το πιστέψει και στενοχωρήθηκε διότι κατάλαβε ότι το θέμα θα δημιουργούσε σκάνδαλο στην Αρχιεπισκοπή και στους πιστούς.
«Ε.Κ.»: Οταν συναντηθήκατε με την κ. Μπουζάλα σας ζήτησε τίποτε;
Επ. Αντώνιος: Οχι, απλώς ήλθε να πει την ιστορία της γιατί αισθανόταν άχρηστη. Ο γάμος της δεν ήταν γάμος στην ουσία και είχε όλες αυτές τις ελπίδες με τον π. Γεώργιο και είδε ότι δεν θα άφηνε την πρεσβυτέρα του για να την παντρευτεί.
«Ε.Κ.»: Της είχε υποσχεθεί ο π. Πασσιάς ότι θα την νυμφευθεί;
Επ. Αντώνιος: Αυτό είχε καταλάβει εκείνη, ενώ ο π. Γεώργιος αρνείται ότι είχε πει ποτέ τέτοιο πράγμα.
«Ε.Κ.»: Ο π. Πασσιάς και η κ. Μπουζάλα συναντήθηκαν με τον Αρχιεπίσκοπο ή μόνο με σας;
Επ. Αντώνιος: Οχι, μόνο με μένα.
«Ε.Κ.»: Τώρα πού βρίσκεται ο π. Πασσιάς, ξέρετε;
Επ. Αντώνιος: Εδώ στο σπίτι με την πρεσβυτέρα, στη Νέα Υόρκη.
«Ε.Κ.»: Από τότε που επέστρεψε ήλθε να σας δει;
Επ. Αντώνιος: Οχι.
«Ε.Κ.»: Η κ. Μπουζάλα στο e-mail της της 8ης Οκτωβρίου σας έγραψε πως είναι θύμα. Της υπενθυμίσατε πως είναι μεγάλη γυναίκα και μάλιστα παντρεμένη και με παιδιά και ήξερε τι έκανε;
Επ. Αντώνιος: Ουδέν σχόλιο.
«Ε.Κ.»: Γιατί προσφερθήκατε, Θεοφιλέστατε, να πληρώσει η Αρχιεπισκοπή τα έξοδα να πάει η κ. Μπουζάλα για ψυχολογική βοήθεια;
Επ. Αντώνιος: Διότι αυτό είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αρχιεπισκοπής. Ανησυχούσαμε για την κατάστασή της να μην κάνει κάτι στον εαυτό της.
«Ε.Κ.»: Γιατί να πληρώνει ο κόσμος για όλα αυτά;
Επ. Αντώνιος: Ενας ψυχολόγος πόσα θα κόστιζε; Τη στιγμή που βλέπεις τον άνθρωπο να έχει φτάσει σ’ αυτό το σημείο που δεν θέλει να υπάρχει δεν θα του δώσεις κάποια βοήθεια; Δεν μιλούμε για μεγάλα ποσά, δεν υποσχεθήκαμε τέτοια πράγματα, απλώς η γυναίκα αυτή τη στιγμή που επικοινωνούσε μαζί μου έδειξε πως είχε μεγάλο πόνο κι έπρεπε να κάνουμε κάτι να τη βοηθήσουμε, όποια κι αν ήταν.
«Ε.Κ.»: Οταν ο «Ε.Κ.» είχε γράψει σχετικά για τον π. Πασσιά και επίσης η «NYP» το 2013, τον καλέσατε να τον ρωτήσετε;
Επ. Αντώνιος: Ναι και είπε όχι ότι δεν συνέβαινε τίποτε, όπως είχε κάνει και με τον Επίσκοπο Σάββα τότε όταν ήταν Πρωτοσύγκελος.
«Ε.Κ.»: Η Αρχιεπισκοπή δεν είχε πληροφορηθεί για τον π. Πασσιά στον Αγιο Σπυρίδωνα, στο Φλάσινγκ και στο Μπρούκλιν;
Επ. Αντώνιος: Για το Μπρούκλιν είχα ακούσει. Στον Αγιο Σπυρίδωνα υπήρχαν δυο ομάδες οι παλιοί του Αγίου Σπυρίδωνος και ο κόσμος που είχε μαζευτεί μετά που πήγε ο π. Γεώργιος. Υπήρχαν καταγγελίες για τα οικονομικά της ενορίας και για τις σχέσεις της κ. Μπουζάλα με τον π. Γεώργιο. Βάλαμε ελεγκτή να εξετάσει τα οικονομικά της ενορίας και απέδειξαν ότι δεν υπήρχε τίποτε.
«Ε.Κ.»: Ομως ο Timothy Sherman από τη Λογιστική Εταιρεία Cohen Greve &Company CPA PC το έτος 2012 είχε γράψει γράμμα στο οποίο έλεγε ότι υπήρχαν πολλές ατασθαλίες.
Επ. Αντώνιος: Δεν θυμάμαι, θα πρέπει να το κοιτάξω, αλλά πολλές φορές οι ελεγκτές γράφουν για όλα τα ιδρύματα ελλείψεις που πρέπει να διορθωθούν, αλλά δεν ήταν σοβαρές παρατυπίες.
«Ε.Κ.»: Τι συμβαίνει με τα οικονομικά αυτή τη στιγμή στον Αγιο Σπυρίδωνα;
Επ. Αντώνιος: Θα φέρουμε πάλι τον ελεγκτή να κοιτάξει από τότε που είχε κάνει τον έλεγχο να δούμε αν υπάρχει τίποτε. Ολοι ξέρουν γι’ αυτή την υπόθεση για τα χρήματα για τα οποία η ίδια μόνη της ομολόγησε ότι τα είχε πάρει και υποσχέθηκε ότι θα τα επιστρέψει. Εάν δεν τα επιστρέψει θα πρέπει να πάμε στην Αστυνομία.
«Ε.Κ.»: Λέγει στο e-mail της η κ. Εθελ προς εσάς, αλλά και στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» ο κ. Μπουζάλας είπε ότι αυτά τα χρήματα τις $30.000 δηλαδή τα είχαν δώσει δανεικά στην κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα.
Επ. Αντώνιος: Ετσι λέγει αυτή, αλλά κανένας στο συμβούλιο δεν είχε αυτή την εντύπωση.
«Ε.Κ.»: Πόσα χρήματα δίνει η Νέα Υόρκη για το πρόγραμμα Universal Pre K;
Επ. Αντώνιος: Αυτό δεν το γνωρίζω.
«Ε.Κ.»: Πόσα παιδιά έχει το σχολείο;
Επ. Αντώνιος: Μου είπαν αλλά δεν θυμάμαι τη στιγμή αυτή, νομίζω 90.
«Ε.Κ.»: Η Μπουζάλα αναφέρει στο e-mail της ότι ο σύζυγός της ο Τομ έδωσε στην κοινότητα του Μπρούκλιν τριακόσιες χιλιάδες δολάρια σε δωρεές. Εχετε τρόπο να τα ερευνήσετε αυτά;
Επ. Αντώνιος: Θα ρωτήσω, αν τα έδωσαν με επιταγές οπωσδήποτε θα υπάρχουν αντίγραφα, αλλά εάν τα έδωσαν ρευστό θα είναι λίγο δύσκολο έπειτα από τόσα χρόνια.
«Ε.Κ.»: Γιατί πήρε η κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα $3,5 εκατομμύρια δολάρια δάνειο από την Alma Bank το 2014; Ποιος το ενέκρινε και τι έγιναν τα χρήματα;
Επ. Αντώνιος: Είχε περάσει από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Υπήρχαν κάποιες παραβάσεις που έπρεπε να διορθωθούν και στην εκκλησία, αλλά και με τα κτίρια απέναντι και είμαι σε θέση να ξέρω ότι από τη στιγμή που ανέλαβε η Alma Bank τα κτίρια έχουν διορθωθεί αρκετά πράγματα και έχει βελτιωθεί η κατάσταση στην εκκλησία και τώρα κερδίζουμε και χρήματα.
«Ε.Κ.»: Τι είδους παραβάσεις ήταν αυτές;
Επ. Αντώνιος: Ηταν ένα σωρό, όπως παράνομα διαμερίσματα, στο σχολείο υπήρχε κάποιος παλιός τοίχος που έπρεπε να γκρεμιστεί, πολλά.
«Ε.Κ.»: Τι σκέπτεται να κάνει η Αρχιεπισκοπή για τον Αγιο Σπυρίδωνα;
Επ. Αντώνιος: Πρώτα θα κάνουμε πάλι οικονομικό έλεγχο. Υπάρχουν εκεί δύο ομάδες. Ανάμεσα στους παλαιούς ήταν και άνθρωποι οι οποίοι δεν έπραξαν και σωστά. Υπάρχουν αποδείξεις ότι και αυτοί έχουν τη φωλιά τους λερωμένη.
«Ε.Κ.»: Δηλαδή είχαν καταχραστεί χρήματα;
Επ. Αντώνιος: Ναι, όχι όλοι, ορισμένοι.
«Ε.Κ.»: Θα μας λέγατε ονόματα;
Επ. Αντώνιος: Οχι.
«Ε.Κ.»: Θα βάλετε καινούργιο συμβούλιο;
Επ. Αντώνιος: Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω τον λόγο να βάλω. Οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή έχουν φανεί πολύ εντάξει δεν έχω λόγους να τους βγάλω. Δεν έκαναν τίποτε, το μόνο, που είχαν απόλυτη εμπιστοσύνη στον π. Γεώργιο.
«Ε.Κ.»: Δεν ήταν παράξενο που ο π. Πασσιάς διόρισε την κ. Μπουζάλα στο σχολείο, την έβαλε στο συμβούλιο, κ.λπ.
Επ. Αντώνιος: Ηταν παράξενο, αλλά καθώς ξέρετε σε μερικές ενορίες ο ιερεύς έχει δημιουργήσει το πνεύμα ότι αυτός κυριεύει. Είπα και στους κληρικούς προχτές πως γι’ αυτό υπάρχουν συμβούλια για να υπάρχει επίβλεψη και έλεγχος.
«Ε.Κ.»: Σκέπτεστε να δώσετε όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα;
Επ. Αντώνιος: Αν φανεί με τη συμβουλή των δικηγόρων μας ότι πρέπει να γίνει αυτό, οπωσδήποτε.
«Ε.Κ.»: Πολλοί ρωτούν γιατί να καθαιρεθεί μόνο ο π. Πασσιάς και να μην καθαιρεθούν και άλλοι κληρικοί οι οποίοι δημιούργησαν διαστροφικές ιστορίες και σκανδάλισαν τους ανθρώπους;
Επ. Αντώνιος: Αυτό το ερώτημα πρέπει να το απευθύνετε στη Σύνοδο, εγώ δεν είμαι μέλος της Συνόδου και μόνο εκείνοι θα γνωρίζουν το λόγο.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου