Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, 2015

  • Συνάντηση με επιχειρηματίες ελληνικής καταγωγής και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων είχε στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας τους να προχωρήσουν άμεσα σε επενδύσεις στην Ελλάδα. Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι δεν έχει καμιά σημασία αν είναι κάποιος αριστερός ή δεξιός, αλλά η πατρίδα και τώρα είναι που μας χρειάζεται.
  • Παράταση της πρώτης καταληκτικής προθεσμίας, που έληξε την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, για τις 20 Οκτωβρίου, αναφορικά με τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων στα ΚΤΕΟ αποφασίστηκε από την κυβέρνηση.
  • Ευθύ μήνυμα ότι «δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών», ούτε το περιθώριο για επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την ομιλία του στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και τις Προσφυγικές Ροές, στη Νέα Υόρκη.
  • Την ανάγκη εφαρμογής «μιας συνεκτικής, αποφασιστικής και πολύπλευρης στρατηγικής» για την αντιμετώπιση του ISIS, ως «το κρίσιμο ζήτημα για τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ.  Επισήμανε ότι οι συγκρούσεις και η τρομοκρατική απειλή είναι ζητήματα σε πολύ μεγάλο βαθμό αλληλένδετα και επιτάχυναν την εξέλιξη της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.
  • Ξεκινά από σήμερα, Πέμπτη, η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στον ΟΑΕΔ από τους δικαιούχους, για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την 30ή Νοεμβρίου.

Κόσμος

  • Ουάσινγκτον και Μόσχα θα ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες σε στρατιωτικό επίπεδο για τις «παράλληλες επιχειρήσεις» τους με επιδρομές στη Συρία, ώστε να αποφευχθεί θερμή συνάντηση των δυνάμεών τους, συγκρουόμενες όμως για το ποιους πλήττουν πραγματικά τα χτυπήματα που έχουν ξεκινήσει οι ρωσικές δυνάμεις.
  • Οι αφγανικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι δυνάμεις του στρατού ξαναπήραν τον έλεγχο του μεγαλύτερου τμήματος της Κουντούζ τη νύχτα προς Πέμπτη, εκδιώκοντας τους Ταλιμπάν από την πρώτη πρωτεύουσα περιφέρειας που είχαν καταλάβει μετά την αμερικανική εισβολή. Οι ίδιοι οι Ταλιμπάν αρνούνται ότι ηττήθηκαν και υποστηρίζουν ότι πως παλεύουν ακόμη σε κεντρικά σημεία.
  • Οκτώ στόχους του ισλαμικού κράτους στη Συρία υποστηρίζει ότι έπληξε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τα αεροπορικά πλήγματα.
  • Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη συριακή επικράτεια σκότωσαν τουλάχιστον 36 αμάχους και έπληξαν περιοχές που δεν ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος και τους μαχητές της Αλ Κάιντα, αναφέρει ο επικεφαλής της υποστηριζόμενης από τη Δύση συριακής αντιπολίτευσης Χαλέντ Χόγια. Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωματικές πηγές στη Γαλλία αναφέρουν επίσης ότι φαίνεται πως η Ρωσία στοχοθετεί τις οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης και όχι το Ισλαμικό Κράτος.
  • «Σημείο καμπής» για τη γερμανική πολιτική θεωρεί η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την προσφυγική κρίση, εν μέσω επικρίσεων που δέχεται στη Γερμανία για τον χειρισμό του θέματος. Η προσφυγική κρίση «θα αλλάξει σημαντικά την πολιτική μας και θα θέσει και πάλι νέες προτεραιότητες. Κάθε εποχή έχει τις δικές της απαιτήσεις. Αν σκεφτούμε τους πρόσφυγες, τότε θα παρατηρήσουμε ότι αυτό που συμβαίνει στη Συρία, στο Αφγανιστάν, δεν συμβαίνει πλέον κάπου μακριά, αλλά στην πόρτα μας. Και μας επηρεάζει» δήλωσε η Μέρκελ.

Οικονομία

  • Σημαντικές εξελίξεις διεξάγονται στο παρασκήνιο για την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Αυτό προκύπτει και από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου ο Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με στελέχη της SOCAR, αλλά και τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα Ραχμάν Μουσταφάγεφ.
  • Η τύχη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος βρίσκεται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς από τα αποτελέσματα των stress tests που βρίσκονται σε εξέλιξη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η φυσιογνωμία του τα επόμενα χρόνια.
  • Η Ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί να δείξει ευελιξία στην εφαρμογή κανόνων που υποχρεώνουν τα μέλη της σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, λόγω του κόστους της προσφυγικής κρίσης, είπε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πιέρ Μοσκοβισί.
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου