Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Γιατί τα ρολόγια πάνε μπροστά την άνοιξη;

Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2024

ΝΤΑΛΑΣ. Για άλλη μια φορά, οι περισσότεροι Αμερικανοί θα βάλουν τα ρολόγια τους κατά μία ώρα μπροστά αυτό το Σαββατοκύριακο, χάνοντας ίσως λίγο ύπνο αλλά κερδίζοντας πιο ένδοξο φως του ήλιου τα βράδια καθώς οι μέρες ζεσταίνουν προς το καλοκαίρι.

Από πού προήλθαν όλα αυτά, όμως;

Το πώς καταφέραμε να μετακινήσουμε το ρολόι προς τα εμπρός την Ανοιξη και μετά να το σπρώξουμε πίσω το Φθινόπωρο, είναι μια ιστορία που εκτείνεται σε περισσότερο από έναν αιώνα – έναν αιώνα που οδηγείται από δύο Παγκόσμιους Πολέμους, τη μαζική σύγχυση κατά καιρούς και την ανθρώπινη επιθυμία να λουστείτε στον ήλιο για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εχει γίνει πολλή συζήτηση σχετικά με την πρακτική αυτή, αλλά περίπου 70 χώρες -περίπου το 40% αυτών σε όλο τον Κόσμο- χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν θερινή ώρα.

Ενώ τα ρολόγια εκτινάσσονται προς τα εμπρός «κάπως τραντάζει το σύστημά μας», το επιπλέον φως της ημέρας βγάζει τους ανθρώπους σε εξωτερικούς χώρους, ασκούνται και διασκεδάζουν, λέει η Αν Μπακλ (Anne Buckle), συντάκτρια ιστοσελίδας «timeanddate.com», η οποία περιλαμβάνει πληροφορίες για την ώρα, τις ζώνες ώρας και την Αστρονομία.

«Το πραγματικά, πραγματικά φοβερό πλεονέκτημα είναι τα φωτεινά βράδια, σωστά;» λέει. «Είναι στην πραγματικότητα να έχεις ώρες φωτός της ημέρας αφού γυρίζεις σπίτι από τη δουλειά για να περάσεις χρόνο με την οικογένεια ή τις δραστηριότητές σου. Και αυτό είναι υπέροχο».

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να είστε ενήμεροι σχετικά με την πρακτική της αλλαγής του χρόνου από τους ανθρώπους:

Πρώτα το πώς άρχισε: Στη δεκαετία του 1890, ο Τζορτζ Βέρνον Χάντσον (George Vernon Hudson), αστρονόμος και εντομολόγος στη Νέα Ζηλανδία, πρότεινε μια αλλαγή ώρας την Ανοιξη και το Φθινόπωρο για να αυξηθεί το φως της ημέρας. Και στις αρχές του 1900, ο Βρετανός οικοδόμος Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett), προβληματισμένος που ο κόσμος δεν απολάμβανε το πρωινό φως του ήλιου, έκανε μια παρόμοια ώθηση. Αλλά καμία πρόταση δεν κέρδισε αρκετή έλξη για να εφαρμοστεί.

Η Γερμανία άρχισε να χρησιμοποιεί τη θερινή ώρα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τη σκέψη ότι θα εξοικονομούσε Ενέργεια. Αλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ακολούθησαν σύντομα το παράδειγμά τους. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ίδρυσαν για άλλη μια φορά αυτό που ονομάστηκε «ώρα πολέμου» σε εθνικό επίπεδο, αυτή τη φορά όλο το χρόνο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, κάθε πολιτεία εκτός από τη Χαβάη και την Αριζόνα τηρεί τη θερινή ώρα. Σε όλο τον Κόσμο, η Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος του Καναδά και μέρος της Αυστραλίας το εφαρμόζουν επίσης, ενώ η Ρωσία και η Ασία δεν το εφαρμόζουν επί του παρόντος.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα συνονθύλευμα χρονομέτρησης εμφανίστηκε σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ορισμένες περιοχές να διατηρούν τη θερινή ώρα και άλλες να την παρατούν.

Ετσι, το 1966, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε τον νόμο για την ομοιόμορφη ώρα, ο οποίος λέει ότι οι πολιτείες μπορούν είτε να εφαρμόσουν τη θερινή ώρα είτε όχι, αλλά πρέπει να είναι σε όλη την πολιτεία. Ο νόμος ορίζει επίσης την ημέρα έναρξης και λήξης της θερινής ώρας σε ολόκληρη τη χώρα.

Πηγή: «Associated Press»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου