Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Πάουελ: Δεν απέχουμε πολύ από το να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη και να μειώσουμε τα επιτόκια

Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2024

Tι είπε ο Πάουελ στην ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας

«Δεν απέχει πολύ» η Fed από το να αποκτήσει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια είπε ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, φέρνοντας ευφορία στη Wall Street, με τον S&P 500 και τον Nasdaq Composite να κατακτούν νέα υψηλά.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στο σωστό σημείο» εξήγησε ο Πάουελ μιλώντας για την νομισματική πολιτική στην ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας. «Περιμένουμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%. Όταν αποκτήσουμε αυτή την αυτοπεποίθηση, και δεν απέχουμε πολύ από αυτήν, θα είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να μειώνουμε το επίπεδο του περιορισμού, ώστε να μην οδηγήσουμε την οικονομία σε ύφεση» ήταν η χαρακτηριστική φράση του.

Πάουελ: Δεν είναι εξασφαλισμένη η πρόοδος στην καταπολέμηση του πληθωρισμού

Ωστόσο ο πρόεδρος της Fed ήταν απρόθυμος να δηλώσει ότι η μάχη για τον πληθωρισμό έχει τελειώσει και προειδοποίησε, όπως έκανε και την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι η περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο του 2% της Fed δεν είναι εξασφαλισμένη.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία ο γενικός πληθωρισμός, όπως μετράται από τον προτιμώμενο από τη Fed δείκτη  Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών, ήταν στο 2,4%, ενώ η σχετική μέτρηση του δομικού πληθωρισμού ήταν ελαφρώς υψηλότερη στο 2,8%.

Αλλά και οι δύο «μειώνονται απότομα από τα μέσα του περασμένου έτους» επισήμανε ο Πάουελ. «Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε σε αυτό, αλλά έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο».
Οι αποδόσεις των 2ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν ελαφρώς μετά τις δηλώσεις του και οι επενδυτές εδραίωσαν τα στοιχήματα ότι μια πρώτη μείωση των επιτοκίων της Fed θα γίνει τον Ιούνιο.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed

Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει  στις 19-20 Μαρτίου και στην απόφαση θα περιλαμβάνονται οι επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα επιτόκια και την οικονομία, οι οποίες θα ρίξουν περισσότερο φως στις προσδοκίες των φορέων χάραξης πολιτικής για το έτος.

H ενημέρωση του Πάουελ σχετικά με τη νομισματική πολιτική διατήρησε ακέραια την αίσθηση ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει το σημείο όπου το τρέχον επιτόκιο πολιτικής, το οποίο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα άνω των 20 ετών από τον Ιούλιο σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, θα μειωθεί τους επόμενους μήνες.

Πιεζόμενος στην αρχή της ακρόασης από τον πρόεδρο της επιτροπής, τον Δημοκρατικό Sherrod Brown από το Οχάιο, σχετικά με το γιατί η Fed δεν μειώνει πιο γρήγορα τα επιτόκια «για να αποτρέψει τους εργαζόμενους να χάσουν τις δουλειές τους», ο Πάουελ  παραδέχτηκε  ότι αυτό ήταν μια κορυφαία ανησυχία, ενώ έκανε νεύμα και για την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

«Γνωρίζουμε καλά αυτόν τον κίνδυνο, φυσικά, και έχουμε πλήρη επίγνωση της αποφυγής του» είπε. «Αν αυτό που περιμένουμε και αυτό που βλέπουμε συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη, ισχυρή αγορά εργασίας και συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού – αν συμβεί αυτό, αν η οικονομία εξελιχθεί σε αυτή την πορεία, τότε πιστεύουμε ότι η διαδικασία προσεκτικής άρσης της περιοριστικής στάσης της πολιτικής μπορεί και θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου