Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Κεραμέως ή Κεραμεύς: «Απουσιολόγος» με φιλοδοξίες χαλίφη

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024


Δήμητρα Κρουστάλλη

Εργα και ημέρες της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως - Πώς η τεχνοκράτισσα και «χαϊδεμένη» δύο πρωθυπουργών «σιδέρωσε» την εκπαίδευση, άλλαξε υπουργείο με κουτσουρεμένες αρμοδιότητες και το όνομά της ακούγεται για τη διαδοχή Μητσοτάκη ή για μια θέση επιτρόπου

ΗΝίκη Κεραμέως ήταν μια από τις επενδύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νέα γυναίκα, με πολύ καλό βιογραφικό και αξιόλογη επαγγελματική εμπειρία. Είχε το κατάλληλο προφίλ για την  εικονογράφηση της νέας Δεξιάς, ώστε να μπορεί ο Πρωθυπουργός να γείρει με άνεση προς το Κέντρο.

Από την αρχή, σχεδόν, της θητείας της ως υπουργού Παιδείας κυκλοφορούσαν φήμες ότι η σχέση της με τον Μητσοτάκη είχε διαταραχθεί, μολονότι όλοι στην κυβέρνηση γνώριζαν ότι στην εκπαίδευση εφάρμοζε ένα σχέδιο δικής του έμπνευσης. Μετά το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων των αποδήμων οι φήμες επανήλθαν. Στο βυζαντινό παρασκήνιο της κυβερνητικής παράταξης κανένας δεν έχει ασυλία, ούτε η φημολογούμενη κληρονόμος της βυζαντινής παρακαταθήκης των Κεραμέων, αν και η ίδια η οικογένεια τονίζει ταπεινά ότι κατάγεται από την Ανατολική Θράκη.

«Σπασικλάκι» και τεχνοκράτισσα

Η Κεραμέως, λένε όσοι τη γνωρίζουν καλά, είναι εκ χαρακτήρος «η απουσιολόγος του σχολείου». «Σπασικλάκι» και τεχνοκράτισσα σε βαθμό που οι παλιές καραβάνες της ΝΔ, με γαλόνια στο πεζοδρόμιο της πολιτικής, διαμαρτύρονται ότι όταν τη συναναστρέφονται νιώθουν σαν να τους βάζει διαγώνισμα. Ο λαϊκισμός δεν αποτελεί προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως συχνά λέει ο Πρωθυπουργός. Εχει και η ΝΔ μπόλικο τέτοιο καρύκευμα στο εσωτερικό της.

Οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί στράφηκαν αμέσως κατά της νέας υπουργού Παιδείας, κυρίως οι προερχόμενοι από τη ΝΔ. Οι διαφορές τους συνήθως λύνονται στα δικαστήρια, όπου προσέφευγε η Κεραμέως για να κηρύξει τις κινητοποιήσεις τους καταχρηστικές, κερδίζοντας όλες τις δικαστικές μάχες. Η τακτική αυτή, σε συνδυασμό με μη δημοφιλείς αλλαγές και με την υπόθεση διαρροής στοιχείων εκπαιδευτικών και καθηγητών στην περίοδο της τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας, που το υπουργείο την αρνήθηκε αλλά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων  Προσωπικού Χαρακτήρα έδωσε διακριτικά οδηγίες συμμόρφωσης με τον GDPR, προκάλεσαν αντιδράσεις σε μεγάλο κομμάτι της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το «σιδέρωμα» της εκπαίδευσης

Η Κεραμέως δεν καταποντίστηκε αλλά ούτε διέπρεψε στο υπουργείο Παιδείας, ένα υπουργείο που καταβροχθίζει τους υπουργούς, όπως ο Κρόνος τα παιδιά του. Κοιτάζοντας την τετραετή θητεία της θα βρει κάποιος έναν μακρύ κατάλογο με αλλαγές που «σιδερώνουν» την εκπαίδευση ξεκινώντας από τα ΑΕΙ και φθάνοντας στα νηπιαγωγεία, βάσει ενός προαποφασισμένου σχεδίου, χωρίς επαρκείς συναινέσεις.

Δεν ήταν όλα κακής έμπνευσης, κάποια, όπως η αξιολόγηση, ήταν απαραίτητο να γίνουν, απλώς, οι παρεμβάσεις της δεν είχαν μια μεγάλη ιδέα στον πυρήνα τους, αλλά αυτό είναι ένα συνολικότερο μειονέκτημα της κυβερνητικής πολιτικής.

Στη συνολική εικόνα καταγράφεται η  απροθυμία, ίσως και ατολμία, να καταργήσει τον νόμο Γαβρόγλου για την εξομοίωση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ, και κάποια φιάσκα, όπως η πανεπιστημιακή αστυνομία και η παράλυση των διοικήσεων των πανεπιστημίων, εξαιτίας του δικού της νόμου για την εκλογή πρυτανικών αρχών και πρυτάνεων.

Στο Εσωτερικών με μίνι αρμοδιότητες

Στις εκλογές του Μαΐου 2023 εξελέγη πρώτη σε αριθμό ψήφων από τις 71 γυναίκες που μπήκαν στη Βουλή και τέταρτη πανελλαδικά με 58.344 σταυρούς, αλλά όταν τον Ιούνιο έφτασε η ώρα της μοιρασιάς των υπουργείων η Κεραμέως δεν πήρε εκείνο που επιθυμούσε, με τις φήμες της εποχής να δείχνουν προς την ανάπαυλα του υπουργείου Αμυνας. Πήγε στο υπουργείο Εσωτερικών με κουτσουρεμένες αρμοδιότητες που αφορούσαν μόνο τη δημόσια διοίκηση. Από το νέο της πόστο δεν έπαψε να λοξοκοιτάζει προς το παλιό και όταν ψηφίστηκε ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, εκείνη έσπευσε να δηλώσει ότι πρόκειται για «φυσική συνέχεια της δουλειάς που κάναμε για τέσσερα χρόνια στην Παιδεία». Μια δήλωση που δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν ενδιαφερόμενο ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου ούτε στο υπουργείο Παιδείας.

Το ίδιο συνέβη όταν προσπάθησε να προσεταιριστεί τη νομοθεσία για την επιστολική ψήφο, την οποία είχε επεξεργαστεί ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος. Αλλά και όταν ταχύτατα επιχείρησε να βγει από το κάδρο όταν ναυάγησε η κατάθεση αιφνιδιαστικά και άγαρμπα της τροπολογίας για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις βουλευτικές εκλογές. Η αντιπολίτευση αντέδρασε θεωρώντας εκβιαστική την πρωτοβουλία της και έτσι τινάχθηκε στον αέρα η όποια συναίνεση θα μπορούσε να επιτευχθεί.

Οι φιλοδοξίες της και οι αντιγραφές

Στις συζητήσεις που ανοίγουν για τη διαδοχή Μητσοτάκη, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, το όνομα της υπουργού Εσωτερικών παίζει στο «δελφινάριο» εξαιτίας της υψηλής φιλοδοξίας της, την οποία ελάχιστα κρύβει. Ενα πρώτο σκαλοπάτι θα μπορούσε να είναι η θέση επιτρόπου στην Κομισιόν, αίτημα που όπως λέγεται έχει θέσει στον Πρωθυπουργό, στον οποίο ομνύει και αντιγράφει στο καθετί, για παράδειγμα το TikTok. Η φύση της είναι ανταγωνιστική, αλλά αυτό θα όφειλε να το γνωρίζει πρώτα από όλους ο Πρωθυπουργός, καθώς και οι δύο στη χρονιά τους κέρδισαν την ανώτατη τιμητική διάκριση Valedictorian, για τον πρώτο των πρώτων, από το Κολλέγιο Αθηνών, στο οποίο φοίτησαν.

Το λιτό στυλ της παραπέμπει σε άνθρωπο της θρησκείας πολύ δεξιών καταβολών, αλλά αυτό είναι παραπλανητικό. Η «δεξιά Κεραμέως» είναι μια ετικέτα που της κόλλησε επειδή εισήλθε στην πολιτική το 2015 μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, όταν ο Αντώνης Σαμαράς αναζητούσε το τρίτο πρόσωπο προκειμένου να αποφύγει τις πιέσεις από τη Ρόδη Κράτσα και τη Μαριέττα Γιαννάκου. Μέχρι τότε εργαζόταν ως δικηγόρος, έχοντας σπουδάσει στη Σορβόννη και στο Χάρβαρντ, πατέρας της ο διακεκριμένος καθηγητής Νομικής Κωνσταντίνος Κεραμεύς. Ως βουλευτής και υπουργός ψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης, τη δυνατότητα αναδοχής και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και εισηγήθηκε την κατάργηση του θρησκεύματος από τα απολυτήρια.

Στη δίνη του σκανδάλου με την Ασημακοπούλου

Το τελευταίο διάστημα βρέθηκε στη δίνη του σκανδάλου των «Ασημακοπούλου leaks». Η έρευνα του Μεγάρου Μαξίμου έδειξε ότι τα emails των αποδήμων έφυγαν από συνεργάτη του γενικού γραμματέα του υπουργείου προς τον γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ τον Μάιο του 2023, επί υπηρεσιακής κυβέρνησης. Οι υπεύθυνοι «ξηλώθηκαν» από τις θέσεις τους, αλλά κανένας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά για τον χρόνο της διαρροής, καθώς πρόκειται για ισχυρισμό του εμπλεκόμενου κομματικού στελέχους και όχι για τεκμηριωμένο. Η υπόθεση ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και από την ΑΠΔΠΧ, η οποία θα διασταυρώσει τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών με αυτά που κατέθεσε η Αννα Ασημακοπούλου.

Σύντομα όλα θα έλθουν στην επιφάνεια, όμως αρκετοί στην κυβέρνηση αναρωτιούνται γιατί η αρμόδια υπουργός επιμένει τόσο πολύ στο χρονικό σημείο της διαρροής. «Αν δεν είναι ο Μάιος και είναι, π.χ., ο Ιούνιος, δεν αυτοενοχοποιείται με τη νευρικότητα που δείχνει;» ερωτούν. Προφανώς, το υπουργείο Εσωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να αποσυνδέσουν την επιστολική ψήφο από το σκάνδαλο, αλλά η υπουργός με τις συνεχείς συνεντεύξεις που δίνει για να τονίσει ότι δεν έχει καμία ευθύνη μοιάζει να βουλιάζει διαρκώς μέσα σε αυτό. Η αντιπολίτευση επιμένει να ζητεί την παραίτησή της, και όσο η «χαϊδεμένη» δύο πρωθυπουργών συμπεριφέρεται σαν να έτυχε απλώς μια στραβή στη βάρδιά της τόσο θα καταβαραθρώνει τα υψιπετή σχέδιά της.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου