Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Η παραίτηση του Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαΐα και όσα ελέχθησαν στη Σύνοδο του Φαναρίου

 Δευτέρα, 25η Μαρτίου, 2024

ΒΟΣΤΩΝΗ. Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαΐας, ενώ η Σύνοδος του Φαναρίου η οποία συνεδρίασε υπό τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον εξέλεξε Μητροπολίτη Λύστρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» στο δημοσίευμα του την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 με τίτλο «Δύο νέοι Επίσκοποι στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και όλα όσα έγιναν στη Σύνοδο», είχε αποκαλύψει ανάμεσα στα άλλα και το εξής: «Συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του  Μητροπολίτη Ντένβερ Ησαΐα, ο οποίος όπως έγραψε ήδη ο «Ε.Κ.» στις 4 Μαρτίου «διαμένει εδώ και αρκετούς μήνες πλέον στο Μοναστήρι των Αρχαγγέλων, στην πόλη Kendalia στο Τέξας κι όχι στη Μητρόπολή του, ενώ αρνείται να παραιτηθεί. Την Μητρόπολη Ντένβερ ουσιαστικά διοικεί και φροντίζει ο βοηθός Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος».

Αποφασίσθηκε στη Σύνοδο όπως τον επισκεφθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο Μοναστήρι στο Τέξας, πραγματοποιήσει επιτοπίως αυτοψία και διάγνωση περί της εν γένει καταστάσεως του εάν και κατά πόσον είναι σε θέση να εκπληρώνει τα αρχιερατικά του καθήκοντα και ανάλογα να αποφασίσει η Σύνοδος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μετέβη στο Μοναστήρι στο Τέξας όπου διαμένει ο κ. Ησαΐας, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 και του πήρε την παραίτηση την οποία και διαβίβασε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στην επιστολή του ο Μητροπολίτης Ησαΐας, η οποία ήταν γραμμένη στην αγγλική γλώσσα και την υπέγραψε ως «πρώην Ντένβερ», παρακαλούσε το Πατριαρχείο να τον εκλέψει σε κάποια Μητρόπολη του Θρόνου, πράγμα που έγινε και εκλέχτηκε στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Μητρόπολη Λύστρων, η οποία ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη και υφίσταται μόνο στα χαρτιά καθότι οι Τούρκοι την έχουν ισοπεδώσει, όπως άλλωστε και σχεδόν όλες τις Μητροπόλεις εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, οι οποίες εξακολουθούν να υφίστανται, όπως Χαλκηδόνος, Δέρκων, Πριγκηποννήσων, Σμύρνης, Πισιδίας με ελάχιστο ποίμνιο.

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας θα εξακολουθήσει να διαμένει Μοναστήρι των Αρχαγγέλων, στην πόλη Kendalia στο Τέξας, θα λαμβάνει στο ακέραιο τη σύνταξή του και τα σχετικά ευεργετήματα συμπεριλαμβανομένης και της ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης.

Εν τω μεταξύ ο κ. Ελπιδοφόρος το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, έπειτα από το δημοσίευμα του «Ε.Κ.», ανάρτησε στο FACEBOOK, φωτογραφίες από την επίσκεψη του στον Μητροπολίτη Ησαϊα, στο Μοναστήρι στο Τέξας γράφοντας και τα εξής: «Αποχαιρετώντας από την ενεργό υπηρεσία τον πολιό και εκλεκτό ιεράρχη μας Σεβ. κ. Ησαΐα, ασπάσθηκα την παρελθούσα Πέμπτη την δεξιά του στην Ι. Μονή των Ταξιαρχών Kendalia Τέξας όπου εφησυχάζει από καιρού και τον ευχαρίστησα για την πολυετή και πολύτιμη υπηρεσία και προσφορά του στην Αρχιεπισκοπή μας από κάθε θέση, στην οποία τον κάλεσε εκάστοτε η Εκκλησία.

Εύχομαι ο Κύριος να τον πολυετεί έτι περαιτέρω, με υγεία ακατάβλητη και να μας φωτίσει να εκλέξουμε αντάξιο διάδοχό του».

Από τη συνάντηση στο Μοναστήρι των Αρχαγγέλων, στην πόλη Kendalia στο Τέξας, Διακρίνονται ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Μητροπολίτης πρώην Ντένβερ και νυν Λύστρων Ησαϊας και δυο Μοναχοί.  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Εν τω μεταξύ στη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, έγινε εκτενής λόγος για τον Μητροπολίτη Σάρδεων Ευάγγελο, πρώην Νέας Ιερσέης και επισημάνθηκε από πέντε τουλάχιστον αρχιερείς πως δεν είναι σωστό και δεν πρέπει να συνεχίζεται η αδικία σε βάρος του και πως θα πρέπει να αποκατασταθεί. Ελέχθη πως δεν μπορεί να λογίζεται «εφησυχάζων» με το αιτιολογικό ότι έχει τεθεί στους «συνταξιούχους», τη στιγμή μάλιστα που είναι εν ενεργεία Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου και μάλιστα και υπηρετεί ως Συνοδικός Πάρεδρος στη Σύνοδο του Πατριαρχείου. Ελέχθη ακόμα πως κι άλλοι αρχιερείς του Θρόνου είναι συνταξιούχοι, όπως λόγου χάρη ο Λαοδικείας Θεοδώρητος, ο οποίος είναι εν ενεργεία Μητροπολίτης του Θρόνου και μάλιστα διευθυντής του Γραφείου του Φαναρίου εν Αθήναις και συνοδικός Πάρεδρος σ’ αυτή τη συνοδική περίοδο, καθώς και ο Ανέων Μακάριος. Επισημαίνεται ότι ο κ. Θεοδώρητος διετέλεσε επί χρόνια βοηθός Επίσκοπος στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων, αλλά κάποια στιγμή την εγκατέλειψε και επέστρεψε στην Αθήνα.

Ελέχθη ότι οφείλει να συμπεριληφθεί ο Ευάγγελος στον κατάλογο των υποψηφίων της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, από τον οποίον ο κ. Ελπιδοφόρος τον έχει απαλείψει με το αιτιολογικό ότι είναι «συνταξιούχος». Και ενώ λεγόταν αυτά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σιωπούσε και απλώς άκουε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τον Αύγουστο του 2020 σε συνάντηση που είχαν οι δυο τους με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη, έπεισε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να εκθρονίσει τον τότε Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο, να θέσει σε αργία τον Μεθόδιο τον πρώτον τη τάξει ιεράρχη της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και να καταργήσει το Καταστατικό  της Αρχιεπισκοπής, πράγμα που έκανε και τα τρία ο Πατριάρχης, με εισήγησή του στην τότε Σύνοδο στις 8 Οκτωβρίου του 2020 η οποία είχε συνεδριάσει στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής του Μπαλουκλή. Τονίζεται ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς να δοθεί η ευκαιρία στον Ευάγγελο και τον Μεθόδιο να απολογηθούν για τις αιτιάσεις του Ελπιδοφόρου και επίσης χωρίς καμία ενημέρωση για την κατάργηση του Καταστατικού της Επαρχιακής Συνόδου και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, όπως διαλαμβάνεται στο Αρθρο 25 του Καταστατικού. Μεσολάβησαν όλες οι γνωστές παλινωδίες για το Καταστατικό, η διαίρεση κλήρου και λαού ανά την Αμερική και τελικά αναγκάσθηκε ο Πατριάρχης να το επαναφέρει σε ισχύ ως είχε και να σταματήσει τον Ελπιδοφόρο από κάθε περαιτέρω ενέργεια του.

Ο Πατριάρχης έφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει συγνώμη για τα εν Αμερική πραχθέντα, όπως απεκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην απόρρητη έκθεση, πλην όμως εκτός από την επαναφορά του Καταστατικού δεν έπραξε τίποτε άλλο για να διορθωθούν τα αναιτίως και αναπολογήτως αποφασισθέντα και πραχθέντα στην Αρχιεπισκοπή και την Ομογένεια της Αμερικής.

Περί Ησαΐα

Ο Ησαΐας Χρονόπουλος γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ του Νέου Χαμσάιρ το 1931. Σπούδασε τη θεολογία στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και στη Θεολογική Σχολή Χάλκης. Διάκονος χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σαν Ντιέγκο στις 25 Φεβρουαρίου 1962 από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο και Πρεσβύτερος στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Σοφίας Λος Άντζελες στις 18 Μαρτίου 1962 από τον Επίσκοπο Ολύμπου Δημήτριο. Στις 30 Νοεμβρίου 1969 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Επισκοπής Σικάγου. Επίσης υπηρέτησε επί σειρά ετών διευθυντής της φοιτητικής ζωής στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης. Στις 25 Μαΐου 1986 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Ασπένδου, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής από το 1986 μέχρι το 1992. Στις 23 Ιουνίου 1992 εξελέγη Επίσκοπος Ντένβερ. Στις 24 Νοεμβρίου 1997 εξελέγη Μητροπολίτης Προικοννήσου και συνέχισε να ποιμαίνει προεδρικώς και την Επισκοπή Ντένβερ. Στις 20 Δεκεμβρίου 2002 μετά την ανύψωση της Επισκοπής Ντένβερ σε Μητρόπολη προήχθη σε Μητροπολίτη Ντένβερ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου