Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Ευρώπη: Πώς τα βίντεο του TikTok επηρεάζουν την αμυντική παραγωγή της Γηραιάς Ηπείρου

Δευτέρα, 25η Μαρτίου, 2024


Οι εταιρείες βρίσκονται υπό έντονη πίεση να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών για να αναπληρώσουν τα εθνικά αποθέματα που έχουν εξαντληθεί στην υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία

Η Ευρώπη πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην πρόσβαση της αμυντικής βιομηχανίας σε κρίσιμα μηχανήματα και ηλεκτρική ενέργεια, καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, δήλωσε ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς όπλων της περιοχής, σύμφωνα με τους FT.

Η Αξιοπιστία της Δύσης μπροστά σε νέες Απειλές

Ο Morten Brandtzæg, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής πυρομαχικών Nammo, η οποία ανήκει εν μέρει στις κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Φινλανδίας, δήλωσε στους Financial Times ότι περισσότερα από δύο χρόνια από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι πολιτικοί και οι κοινωνίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση ειρήνης, παρόλο που μεγάλα τμήματα της αμυντικής βιομηχανίας παράγουν «σαν να είναι πόλεμος».

Οι εταιρείες βρίσκονται υπό έντονη πίεση να αυξήσουν την παραγωγή πυρομαχικών, πυραύλων και άλλων όπλων για να αναπληρώσουν τα εθνικά αποθέματα που έχουν εξαντληθεί στην υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία. Παρά την οικονομική στήριξη τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τις εθνικές κυβερνήσεις για να βοηθήσουν με τις άνευ προηγουμένου επενδύσεις που απαιτούνται, η βιομηχανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα πρόσβασης σε κρίσιμο εξοπλισμό παραγωγής καθώς και ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε ο Brandtzæg.

«Η ζήτηση για ορισμένα πράγματα από την αμυντική βιομηχανία είναι μια ζήτηση για πολεμική παραγωγή», είπε.

Τα σχέδια της Nammo να επεκτείνει το μεγαλύτερο εργοστάσιό της σταμάτησαν πέρυσι επειδή ένα νέο κέντρο δεδομένων για το TikTok χρησιμοποιούσε όλη την πλεονάζουσα χωρητικότητα στην περιοχή. Ελλείψει νομοθεσίας, δήλωσε ο Brandtzaeg, το ζήτημα δεν έχει ακόμη «επιλυθεί 100%».

«Δεν μπορεί να είναι έτσι ώστε να χάσουμε τον πόλεμο επειδή αποθηκεύουμε πάρα πολλά βίντεο με γάτες», πρόσθεσε.

Κάν’το όπως οι ΗΠΑ

Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει νομοθεσία παρόμοια με τον νόμο περί αμυντικής παραγωγής στις ΗΠΑ, ο οποίος δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να υποχρεώνει τις εταιρείες να δίνουν προτεραιότητα στις κρατικές συμβάσεις έναντι των ιδιωτικών, δήλωσε ο Brandtzæg, σύμφωνα με τους FT.

«Θα πρέπει να υπάρχει κάποιο είδος νομοθεσίας ώστε σε ορισμένες περιόδους κρίσης οι ευρωπαίοι παραγωγοί άμυνας να έχουν πρώτα πρόσβαση σε εξοπλισμό παραγωγής για να τον αγοράσουν; Αυτό γίνεται με νόμο στις ΗΠΑ, αλλά δεν ρυθμίζεται στην Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας: «Αυτός είναι ένας τομέας όπου μπορούμε να βελτιωθούμε».

Η βιομηχανία ήταν μερικές φορές «το νούμερο 9 στην ουρά για να αγοράσει εξοπλισμό παραγωγής και όλοι οι άλλοι τύποι αγοράζουν για εμπορική χρήση», δήλωσε ο Brandtzæg.

Η Nammo είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πυρομαχικών της Ευρώπης, κατασκευάζοντας τα πάντα, από τα μεγαλύτερα βλήματα πυροβολικού έως εκείνα που χρησιμοποιούνται σε άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και όπλα. Μαζί με τη Roxel, που ανήκει εξίσου στον κατασκευαστή πυραύλων MBDA και στη γαλλική Safran, είναι ένας από τους δύο ευρωπαίους κατασκευαστές «κινητήρων πυραύλων», συστημάτων πρόωσης για πυραύλους.

Λείπουν πύραυλοι

Η ζήτηση της Ουκρανίας για πυραύλους έχει προκαλέσει ανησυχία για πιθανή έλλειψη κινητήρων πυραύλων. Ο αμερικανικός αμυντικός όμιλος RTX, παλαιότερα γνωστός ως Raytheon Technologies, προειδοποίησε πέρυσι ότι οι περιορισμοί χωρητικότητας στον παραγωγό κινητήρων πυραύλων Aerojet Rocketdyne παρεμποδίζουν την αμερικανική παραγωγή. Η ενοποίηση στον κλάδο έχει αφήσει μόνο δύο στις ΗΠΑ – την Aerojet, η οποία αγοράστηκε από την L3Harris πέρυσι – και τη Northrop Grumman.

Ο Brandtzæg δήλωσε ότι η Nammo βρίσκεται σε συνομιλίες με το Πεντάγωνο για να γίνει ο τρίτος προμηθευτής κινητήρων πυραύλων στις ΗΠΑ για να βοηθήσει στην «ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης στον δυτικό κόσμο».

Η Nammo μιλούσε επίσης με τους μεγάλους εργολάβους για το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει, αν και η εταιρεία, πρόσθεσε ο Brandtzæg, ήταν πρόθυμη να παραμείνει ανεξάρτητος προμηθευτής κινητήρων πυραύλων.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου