Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Μόσχα: Μακελειό σε αίθουσα συναυλιών – 62 νεκροί, πολλοί τραυματίες

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Ένοπλοι εισέβαλαν στην αίθουσα, άνοιξαν πυρ και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο κτίριο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε αργότερα ο ISIS.

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν την Παρασκευή (22/03) στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall στα βορειοδυτικά της Μόσχας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ένοπλοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους άνοιξαν πυρ αδιακρίτως.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρωσικά Μέσα ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 40, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 100. Την ίδια ώρα το Reuters μεταδίδει ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη με ανάρτηση μέσω του καναλιού του στο Telegram.

«Μαχητές του ISIS επιτέθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανάρτηση.

«Άτομα με καμουφλάζ εισέβαλαν στο ισόγειο του Crocus City Hall και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα. Υπάρχουν σίγουρα τραυματίες», δήλωσε δημοσιογράφος του RIA.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στη συνέχεια πέταξαν μια χειροβομβίδα ή μια βόμβα, η οποία προκάλεσε πυρκαγιά». «Ο κόσμος που βρισκόταν στην αίθουσα ξάπλωσε στο πάτωμα για να γλιτώσει από τους πυροβολισμούς, έμεινε εκεί για 15-20 λεπτά και μετά άρχισαν να σέρνονται έξω. Πολλοί κατάφεραν να βγουν έξω», είπε.

Στο σημείο έφτασαν αμέσως ειδικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, καθώς και δεκάδες ασθενοφόρα και πυροσβεστικά.

«Συμπεριφέρονταν σαν εκπαιδευμένοι μαχητές»

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα οι ένοπλοι ήταν «τουλάχιστον πέντε άτομα. Συμπεριφέρονται σαν προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι μαχητές. Καθώς μπήκαν στο κτίριο, σκότωσαν τους φρουρούς και τους ανθρώπους που στέκονταν στις πόρτες. Στη συνέχεια, η κύρια είσοδος αποκλείστηκε».

«Οι τρομοκράτες είναι οπλισμένοι με τουφέκια επίθεσης AKM. Ορισμένοι έφεραν φορτία με διάφορα πυρομαχικά. Τουλάχιστον δύο από τους επιτιθέμενους κουβαλούσαν σακίδια πλάτης, που ενδεχομένως περιείχαν βόμβες μολότοφ», πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 100 άτομα απομακρύνθηκαν από το υπόγειο του συναυλιακού χώρου ενώ 50 ασθενοφόρα έφτασαν στο σημείο.

Για τρομοκρατική επίθεση κάνει λόγο η Ζαχάροβα

Σε δηλώσεις της η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση. Ειδικότερα δήλωσε: «Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει λάβει τηλεφωνήματα από απλούς πολίτες από όλο τον κόσμο που εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για την τρομερή τραγωδία στο Crocus και καταδικάζουν αποφασιστικά αυτήν την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Τώρα όλες οι δυνάμεις ρίχνονται για να διασώσουμε τους ανθρώπους. Ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να καταδικάσει αυτό το τερατώδες έγκλημα!»

Οργισμένο μήνυμα Μεντβέντεφ: «Οι τρομοκράτες θα βρεθούν και θα καταστραφούν»

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προς τις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης: Θερμά, ειλικρινή συλλυπητήρια και δύναμη σε όλα τα αγαπημένα πρόσωπα των θυμάτων.

Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο με αντίποινα. Καμία δίκη ή έρευνα δεν θα βοηθήσει, εάν η βία δεν αντιμετωπισθεί με βία και εάν οι θάνατοι δεν αντιμετωπισθούν με εκτελέσεις τρομοκρατών και καταστολή των οικογενειών τους.

Αν αποδειχθεί ότι ήταν τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, θα ήταν αδύνατο να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά αυτούς και τους ιδεολογικούς εμπνευστές τους. Όλοι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να βρεθούν και να καταστραφούν χωρίς κανένα έλεος. Συμπεριλαμβανομένων των κρατικών αξιωματούχων, που διέπραξαν αυτήν τη θηριωδία».

Η «προειδοποίηση» της πρεσβείας των ΗΠΑ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα είχε υπαινιχθεί επερχόμενη τρομοκρατική επίθεση στις 7 Μαρτίου.

«Η πρεσβεία παρακολουθεί τις αναφορές ότι εξτρεμιστές σχεδιάζουν να επιτεθούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, στο εγγύς μέλλον, και οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τις επόμενες 48 ώρες», έγραψε η πρεσβεία σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της στις 7 Μαρτίου.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη διευκρινίσει σε ποια πιθανή τρομοκρατική απειλή αναφερόταν και από πού πήρε τις πληροφορίες.

Η πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου για το μακελειό

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «οι σκέψεις του είναι στα θύματα της φρικτής επίθεσης» που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα, δήλωσε εκπρόσωπος, επικαλούμενος «φρικτές και δύσκολες εικόνες» από το σημείο των πυροβολισμών.

«Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν «να έχουν περισσότερες πληροφορίες».

Ο Κίρμπι δήλωσε επίσης ότι ο Λευκός Οίκος «δεν έχει καμία ένδειξη επί του παρόντος ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται» στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα.

«Θα συμβούλευα να μην υπάρξει, σε τόσο πρώιμο στάδιο, σύνδεση με την Ουκρανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Το συγκρότημα που έδινε συναυλία και η εμπλοκή του με την Κριμαία

Σε συναυλία του ροκ συγκροτήματος «Picnic» έγινε το μακελειό στον συναυλιακό χώρο της Μόσχας. Πρόκειται για ένα δημοφιλές συγκρότημα το οποίο άρχισε την πορεία του 1978 και με πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο συγκρότημα αποτελεί μαύρο πανί για τους Ουκρανούς. Όλα έγιναν το 2016 όταν μέλη του συγκροτήματος τάχθηκαν υπέρ της προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Μάλιστα, είχε δώσει και συναυλία στην περιοχή.

Έκτοτε έχει απαγορευτεί να δώσουν οποιαδήποτε συναυλία επί ουκρανικού εδάφους.

Συνελήφθη ένας ύποπτος

Άνδρας που ενδέχεται να εμπλέκεται στο μακελειό της Μόσχας συνελήφθη από τις Αρχές, όπως ενημέρωσε το Κρεμλίνο. Στο σχετικό βίντεο που διέρρευσε το βράδυ της Παρασκευής δύο αστυνομικοί οδηγούν έναν ύποπτο που δεν προβάλλει αντίσταση σε λευκή κλούβα προκειμένου να μεταφερθεί προς ανάκριση, στο πλαίσιο της έρευνας. Προτού μάλιστα επιβιβαστεί στο όχημα οι ένστολοι τον στήνουν στη δεξιά πλευρά και τον ψάχνουν εξονυχιστικά.

Ουκρανία: «Δεν έχουμε καμία εμπλοκή»

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία απολύτως σχέση» με τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα και προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 100 στη Μόσχα, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, δήλωσε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντολιάκ, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα», διαβεβαίωσε στο Telegram ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, η χώρα του οποίου πολεμά εδώ και δύο χρόνια τη ρωσική εισβολή. «Η Ουκρανία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει τρομοκρατικές μεθόδους πολέμου», πρόσθεσε.

Για την Ουκρανία, «είναι σημαντικό να διεξάγει αποτελεσματικές πολεμικές επιχειρήσεις, επιθετικές ενέργειες για να καταστρέψει τον τακτικό ρωσικό στρατό» και να θέσει τέλος στην εισβολή, είπε ο αξιωματούχος.

Η λεγεώνα Ελευθερία για τη Ρωσία, παραστρατιωτική οργάνωση Ρώσων μαχητών που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο και έχει την έδρα της στην Ουκρανία, και η οποία πραγματοποιεί τακτικά εισβολές σε ρωσικές συνοριακές περιοχές, αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτήν την επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας.

«Υπογραμμίζουμε ότι η Λεγεώνα δεν πολεμά τους Ρώσους πολίτες», δήλωσε η οργάνωση καθιστώντας υπεύθυνο «το τρομοκρατικό καθεστώς του Πούτιν» για την «προετοιμασία» αυτή της «αιματηρής πρόκλησης» και την «κάλυψή της από τα μέσα ενημέρωσης».

Ενημερώνεται συνέχεια ο Πούτιν

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώνεται «συνεχώς» και «από τα πρώτα λεπτά» για τη φονική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το βράδυ σε αίθουσα συναυλιών στα προάστια της Μόσχας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

«Από τα πρώτα λεπτά του περιστατικού στο Crocus City Hall, ο πρόεδρος ενημερώθηκε ότι είχαν αρχίσει πυροβολισμοί. Ο πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για το τι συμβαίνει και τα μέτρα που λαμβάνονται», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

ΥΠΕΞ: «Είμαστε συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες»

Στο πλευρό της Μόσχας τάχθηκε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα μετά τη φρικτή επίθεση στο Crocus City Hall. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στις οποίες εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια», αναφέρει σε ανάρτησή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου