Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Παρασκευή, 8 Μαρτίου, 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια νέα συνεργασία πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει στην ψηφιακή διασύνδεση των κρατουμένων των ελληνικών φυλακών με τα ελληνικά μουσεία, εγκαινιάζει το Ερευνητικό Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (TABM) του Ιονίου Πανεπιστημίου με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Center for Hellenic Studies – Harvard University).

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Μουσειακές Ξεναγήσεις σε κρατουμένους – Οι αρχαίες ελληνικές συναντήσεις» (Museum Tours for Inmates –the ancient Greek encounters- MuTourIn), που αποτελεί το θέμα της ερευνητικής υποτροφίας που έλαβε η μεταδιδάκτορας του ΤΑΒΜ, Δρ Αρτεμις Παπανδρίτσα, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο Μουσειολογίας.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Μουσειολογίας, Προστασίας, Αποκατάστασης και Αξιοποίησης Πολιτισμικών Αγαθών του ΤΑΒΜ, αναπληρωτή καθηγητή Γεώργιο Παπαϊωάννου, το MuTourIn θα οργανώσει ηλεκτρονικές ξεναγήσεις σε μουσεία που σχετίζονται με τον πολιτισμό και συζητήσεις μεταξύ κρατουμένων σε ελληνικές φυλακές ανδρών και γυναικών. Θα αξιολογήσει τον αντίκτυπό της στους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων κρατουμένων/μαθητών διαφόρων ηλικιών, εκπαιδευτικών, προσωπικού μουσείων, ερευνητών και άλλων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη πολιτικών για τα μουσεία και τις φυλακές.

«Η πρωτοβουλία αυτή θα ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός μπορεί να μεταδοθεί αποτελεσματικά στους κρατούμενους και στον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει η επαφή τους με αυτόν. Σχετικές εργασίες που έχουν ασχοληθεί με την εκπαίδευση, την τέχνη και τον πολιτισμό στις φυλακές και έχουν υποδείξει πολλαπλά οφέλη για τους κρατούμενους, την κοινότητα των φυλακών και την κοινωνία γενικότερα», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Παράλληλα, τονίζεται ότι το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας διενεργεί ήδη εθελοντικό ερευνητικό έργο σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Φυλακών Κέρκυρας, με τίτλο «Μουσειακοί Ψίθυροι στο Πανοπτικόν»,  στο πλαίσιο του οποίου έχουν οργανωθεί ψηφιακές ξεναγήσεις ακολουθούμενες από συζήτηση σε Μουσεία του Κόσμου (Κέμπριτζ, Αμβέρσα, Γιοχάνεσμπουργκ, Ντόχα, κ.α.) για τους έγκλειστους μαθητές του ΣΔΕ, ανοίγοντας μουσειακά και πολιτισμικά παράθυρα στον Κόσμο.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου