Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η μάνα της Μακίστου… που έδωσε ζωή μέσα από τις στάχτες

Πέμπτη, 27 Ιουλίου, 2023

Έχτισε από την αρχή το χωριό μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007
Των Γιώργου Μικελόπουλου & Κώστα Γκελντή
ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2010, ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΡΤ

Από τους πρώτους που στάθηκαν στο πλευρό των πυρόπληκτων κατοίκων της Μακίστου, ήταν ο πρόεδρος του Ομίλου Βαρδινογιάννη Βαρδής Βαρδινογιάννης και η σύζυγός του Μαριάννα που αποφάσισαν να χτίσουν ξανά το χωριό, ένα ένα τα σπίτια του. Τον Οκτώβριο 2007 άρχισε η εκπόνηση των μελετών για κάθε οικοδομή και μέχρι το τέλος του 2009 είχε παραδοθεί και το τελευταίο σπίτι! Το σύνολο του έργου περιλαμβάνει την ανέγερση και ανακατασκευή 70 ανεξάρτητων κατοικιών, δύο εκκλησιών, καθώς και τη διαμόρφωση της πλατείας.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2010, ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΡΤ

Σήμερα, οι κάτοικοι της Μακίστου πενθούν… Πενθούν για την «μάνα» τους, για την ευεργέτιδα τους, για τον άνθρωπο που τους έφερε ξανά το χαμόγελο στα χείλη τους, που τους έδωσε ξανά ζωή και που τους κράτησε στον τόπο τους και τους έκανε να ατενίζουν ξανά το μέλλον με αισιοδοξία, ακόμα και αν δε μπορέσουν ποτέ να ξεχάσουν εκείνο το μαύρο και καλοκαίρι.

Πενθούν για τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη που έφυγε από την ζωή την περασμένη Δευτέρα σε ηλικία 80 ετών όμως ο ανιδιοτελής της αγώνας, η αγάπη, η ανθρωπιά, η στοργή, η στήριξη, η ενίσχυση και η αλληλεγγύη θα μείνουν βαθιά στην καρδιά τους και όχι μόνο αφού η πλατεία που φέρει το όνομα της και η προτομή της στο κέντρο του χωριού θα μείνουν πάντα εκεί για να θυμίζουν το έργο μιας σπουδαίας γυναίκας και ενός ανθρώπου με όλη την σημασία της λέξης.

Όταν η Μάκιστος «ξαναγεννήθηκε» από την Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2010 οι κάτοικοι της Μακίστου υποδέχτηκαν με ανοιχτή αγκαλιά, δάκρυα στα μάτια, λουλούδια και τιμές εθνικού ευεργέτη την Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πού έφτασε εκεί για την τελετή παράδοσης του χωριού στους κατοίκους του.

Οι πριν από τρία χρόνια γεμάτοι θλίψη και απόγνωση κάτοικοι του χωριού, έλαμπαν από χαρά και έσφιγγαν με ευγνωμοσύνη το χέρι της ευεργέτιδας τους που τήρησε την υπόσχεση της, για την αναγέννηση της Μακίστου, ενός από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της Ηλείας που επλήγησαν από τις φωτιές του καλοκαιριού του 2007, αναγκάζοντας τους κατοίκους του να στερηθούν τα σπίτια τους και τους κόπους μιας ζωής.

Τότε, ανάμεσα στους πρώτους που στάθηκαν στο πλευρό των πυρόπληκτων συμπολιτών μας, ήταν ο Πρόεδρος του Ομίλου Βαρδινογιάννη, Βαρδής Βαρδινογιάννης  και η σύζυγός του Μαριάννα, που βλέποντας το μέγεθος της καταστροφής και την απόγνωση των κατοίκων της Μακίστου, αποφάσισαν να την ξαναχτίσουν. Τον Οκτώβριο 2007 άρχισε η εκπόνηση των μελετών για κάθε επιμέρους οικοδομή και μέχρι το τέλος του 2009 είχε παραδοθεί και η τελευταία οικοδομή του χωριού.Το σύνολο του έργου περιελάμβανε την ανέγερση και την ανακατασκευή 70 ανεξάρτητων κατοικιών, και 2 εκκλησιών καθώς και τη διαμόρφωση της πλατείας.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2010, ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΡΤ

Την Μαριάννα Βαρδινογιάννη εκεί την σημαντική και σημαδιακή μέρα υποδέχτηκε ο τότε Πρόεδρος Μακίστου, Νικόλαος Πόθος, ο πρώην Δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ζαχάρως, κύριος Δημήτρης Χρονόπουλος και ο Μητροπολίτης Τριφυλλίας κύριος Χρυσόστομος ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης.

Εκ μέρους των κατοίκων του χωριού είχε ο Νικόλαος Λαμπρόπουλος, καθηγητής μαθηματικών που την καλωσόρισε, λέγοντας:

«Εσείς, ο σύζυγός σας ο κύριος Βαρδής Βαρδινογιάννης, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη που προσφέρει δουλεια σε τόσους συνανθρώπους μας, κάνατε αυτό που ήταν πέρα από τις προσδοκίες όλων μας!…Εβδομήντα οικογένειες έμειναν στις ρίζες τους, δεν ξενιτεύτηκαν, δεν ερήμωσε το χωριό. Χάρη σε εσάς. Φροντίσατε για όλα, αφουγκραστήκατε τις ανάγκες μας και σε ελάχιστο χρόνο μας παραδώσατε καινούρια σπίτια για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Είμαστε ευγνώμονες σε εσάς, στον σύζυγό σας, τον κύριο Βαρδή Βαρδινογιάννη, στην οικογένειά σας. Σας ευχαριστούμε γιατί με τις πράξεις σας αποδείξατε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με Άλφα κεφαλαίο, που μοιράζονται τον πόνο των άλλων και τηρούν τις υποσχέσεις τους. Οι προσευχές και οι ευχές μας μέσα στο εκκλησάκι του Αι-Γιώργη και της Παναγίτσας που επίσης ξανακτίσατε θα σας συνοδεύουν παντοτινά».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του πρώην Δημάρχου Ζαχάρως, κυρίου Πανταζή Χρονόπουλου, ο οποίος εξήρε το έργο της οικογένειας Βαρδινογιάννη, και μίλησε για την επιθυμία των κατοίκων της Μακίστου να ευχαριστήσουν τους ευεργέτες τους και να στήσουν στην πλατεία του χωριού την προτομή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη για να θυμίζει πάντα ότι πέρασε από τον τόπο τους η γυναίκα που έσωσε το χωριό τους.

Στη συνέχεια ο τότε Πρόεδρος Μακίστου, Νικόλαος Πόθος, της παρέδωσε το χρυσό κλειδί του χωριού ενώ το τότε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Ζαχάρως, κ.Σχίζας ανέγνωσε ψήφισμα με το οποίο ο Δήμος ανακήρυξε τον Βαρδή και την Μαριάννα Βαρδινογιάννη επίτιμους δημότες του.

«Η στήριξη σε εσάς και στο χωριό σας ήταν ένα ανθρώπινο χρέος»

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη συγκινημένη τον ευχαρίστησε θερμά για τα καλά του λόγια και απευθυνόμενη στους κατοίκους του χωριού που είχαν συγκεντρωθεί στη πλατεία, είπε μεταξύ άλλων: «Για τον σύζυγό μου και για μένα η στήριξη σε εσάς και στο χωριό σας ήταν ένα ανθρώπινο χρέος. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι μπροστά σε μια τέτοια συμφορά.

Ήταν μια ειλικρινής έκφραση συμπαράστασης σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη. Και δεν ήταν από την πλευρά μας μια απλή υπόσχεση και δέσμευση. Ήταν φροντίδα. Γι’αυτό και θελήσαμε να ξαναχτίσουμε το χωριό με τη δική μας μελέτη. Χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του, να αγκαλιάσει τους κατοίκους του και να τους προσφέρει σιγουριά και προστασία. Και η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας είναι τα χαμόγελα των παιδιών που βλέπουμε σήμερα γύρω μας, των παιδιών που είναι το μέλλον αυτού του τόπου.

Αυτά τα παιδικά χαμόγελα εξαφανίζουν από την ψυχή μας το γκρίζο χρώμα της στάχτης που σκέπασε τότε το φως της Ηλειακής γης και μαζί με τους γονείς τους δίνουν ζωή στα νέα κτίρια που ορθώνονται σήμερα γύρω μας. Δεν κρύβω όμως πως τα λόγια σας με άγγιξαν βαθιά. Η υποδοχή σας με τίμησε με συγκινητικό τρόπο, και με έκανε να αισθανθώ ως δικός σας άνθρωπος. Οι δεσμοί μου πλέον μαζί σας είναι πολύ ισχυροί γιατί χτίστηκαν πέτρα-πέτρα τα τρία τελευταία χρόνια. Είναι δεσμοί αμοιβαίας φιλίας και εκτίμησης που δεν θα σβήσουν ποτέ».

Ακολούθησε η κοπή της κορδέλας των εγκαινίων από την κυρία Βαρδινογιάννη, τα αποκαλυπτήρια της προτομής της αλλά και μια έκπληξη που οι κάτοικοι της επεφύλαξαν ονομάζοντας την πλατεία του χωριού τους «Πλατεία Βαρδή και Μαριάννας Βαρδινογιάννη». Οι κάτοικοι του χωριού προσέφεραν στην αείμνηστη Μαριάννα Βαρδινογιάννη αναμνηστικά δώρα, ανάμεσά τους και αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων που επιμελήθηκαν αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως προτομή του αγάλματος του Ερμή του Πραξιτέλη που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, προτομή του Απόλλωνα, αρχαία κύλικα και χάλκινη επιγραφή που αναφέρεται σε έναν Ολυμπιονίκη, την οποία αφιέρωσαν στον  Βαρδή Βαρδινογιάννη.

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη δεν παρέλειψε επίσης να εναποθέσει λουλούδια στο σημείο που χάθηκαν άνθρωποι του χωριού και πυροσβέστες, ενώ είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, ένα από τα δύο εκκλησάκια που έχτισε ξανά μετά την καταστροφή του ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, καθώς και σπίτια του χωριού όπου συνομίλησε με τους κατοίκους τους.

Kώστας Αλεξανδρόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως
«Σεβασμός και αγάπη για την Μαριάννα Βαρδινογιάννη»

«Η απώλεια για τη Μάκιστο και για το Δήμο Ζαχάρως είναι μεγάλη, διότι με την απλότητά της και με την τρυφερότητα που αγκάλιασε εκείνες τις τραγικές ημέρες την τοπική κοινότητα τους κατέκτησε και ήταν μια σχέση ουσιαστικά που διήρκησε μέχρι και το θάνατό της, που μας συγκίνησε όλους. Βρέθηκε πολύ κοντά από τις πρώτες κιόλας ημέρες της καταστροφής και ανέλαβε την κατασκευή νέων κατοικιών που παραδόθηκαν το 2010. Παρόλα αυτά συνέχισε να συμπαρίσταται και να φροντίζει τη Μάκιστο, την οποία είχε «υιοθετήσει». Σεβασμός και αγάπη. Αυτή ήταν η σχέση μεταξύ των κατοίκων της Μακίστου, του Δήμου Ζαχάρως και της Μαριάννας Βαρδινογιάννη».

Επαμεινώνδας Πόθος, πρόεδρος Μακίστου
«Μεγάλη απώλεια για εμάς»

«Είναι μεγαλεία απώλεια για εμάς ο θάνατός της γιατί ήρθε  εδώ και έφτιαξε ξανά όλο το χωριό δωρεάν. Ήταν η πρώτη που ήρθε στη Μάκιστο και μας είπε ότι θα μας φτιάξει τα σπίτια και αυτό έκανε!»

Φώτης Βλάχος, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μακίστου
«Έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντί της»

«Έχουμε ιερή υποχρέωση απέναντί της. Όχι μόνο για την ανοικοδόμηση που έκανε τότε, που ήταν  ολοκληρωτική, καθώς είχαν καεί όλα τα σπίτια, αλλά και για τη μετέπειτα συνεργασία που είχαμε και για τη δύναμη που μας έδινε στο να προχωρήσουμε και για τις υπόλοιπες εργασίες που έχει ανάγκη το χωριό μας. Το θεωρούσε δικό της χωριό, θεωρούσε ότι ήταν Μακιστέα και αυτός μας το έδειχνε και το πίστευε. Και την περιμέναμε να έρθει σε μια εκδήλωση που θα κάναμε στις 10 Σεπτεμβρίου. Η απώλεια είναι μεγάλη για εμάς. Θα  θυμόμαστε την καλοσύνη της, τη διαύγεια του μυαλού της, την ευστροφία της, την ικανότητά της να ρυθμίζει τα πράγματα. Ήταν πραγματικά ένας ξεχωριστός και μοναδικός άνθρωπος».

Αργύρης Αργυρόπουλος, κάτοικος Μακίστου
«Το χωριό δεν θα υπήρχε χωρίς αυτή»

«Το χωριό μας κάηκε ολοσχερώς, καταστράφηκαν τα πάντα και δεν είχαμε βοήθεια από κανέναν εκτός από την Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Ήταν μεγάλος ευεργέτης για μας και όλοι το πιστεύουμε ότι χωρίς αυτήν το χωριό μας, δεν θα υπήρχε. Την ευχαριστούμε μέσα από την ψυχή μας. Έκανε μεγάλο έργο και στεναχωρηθήκαμε πολύ  για τον θάνατό της. Την έχουμε μέσα στην καρδιά μας».

Δημήτρης Γρηγορόπουλος, κάτοικος Μακίστου
«Έλεγε πάντα ‘’το χωριό μου’’»

«Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ήταν μια αξιέπαινη κυρία. Βοήθησε τόσο πολύ το χωριό μας. Δε νομίζω να υπήρχε άλλος άνθρωπος, που να κάνει αυτά που έκανε. Χωρίς αυτή θα ήταν ένα ερειπωμένο χωριό. Το αποκατέστησε πλήρως και είχαμε μια άριστη συνεργασία με τον όμιλο και με τα γραφεία της κυρίας Βαρδινογιάννη. Ερχόταν στο χωριό και συναντιόμασταν και στο γραφείο της, ενώ μας καλούσε και σε άλλες εκδηλώσεις. Έλεγε πάντα «το χωριό μου». Δυστυχώς είναι μια μεγάλη απώλεια για εμάς, για τη θεωρούσαμε μάνα μας. Η προτομή έγινε κατά την παράδοση του χωριού από την Μαριάννα Βαρδινογιάννη που είχε έρθει με τον κύριο Γιώργο Βαρδινογιάννη, σε μια εκδήλωση που είχε πολύ κόσμο. Ήταν κάτι από εμάς για να δείξουμε ότι την ευχαριστούμε»

Δημήτρης Λούμπης, κάτοικος Μακίστου
«Ευεργέτης για εμάς και όλο τον κόσμο»

«Έκανε μεγάλο έργο, μας έβγαλε από την δύσκολη θέση και ήταν μια ευεργέτης και για εμάς και για όλον τον κόσμο. Μετά τις καταστροφές από την φωτιά απογοητευτήκαμε όμως τελικά δεν το βάλαμε κάτω. Είπαμε θα τα φτιάξουμε ξανά και στην πορεία βρέθηκε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη η οποία ανέλαβε το χωριό και έφτιαξε τα σπίτια».

Αγγελική Γρηγοροπούλου, κάτοικος Μακίστου
«Έδωσε ξανά ζωή στο χωριό  μας»

«Ήταν η ευεργέτιδα του χωριού μας και την ευχαριστούμε πάρα πολύ για ό,τι πρόσφερε. Χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε τίποτα εδώ. Η προσφορά της ήταν μεγάλη, έδωσε ζωή και έφτιαξε από την αρχή τα σπίτια. Χάρη σε εκείνη βλέπουμε ξανά ένα όμορφο και αναστηλωμένο χωριό».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου