Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Την αποπομπή του Βαντίμ Πριστάικο από τη θέση του πρέσβη της Ουκρανίας στη Βρετανία διέταξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

 Σάββατο, 22 Ιουλίου, 2023

Την αποπομπή του Βαντίμ Πριστάικο από τη θέση του πρέσβη της Ουκρανίας στη Βρετανία διέταξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Παρασκευή.

Στο προεδρικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε δεν αναφέρεται η αιτία της αποπομπής, ωστόσο επισημαίνεται ότι ο Πριστάικο έχει επίσης απομακρυνθεί από τη θέση του εκπροσώπου της Ουκρανίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Σε συνέντευξή του στο Sky News την περασμένη εβδομάδα, ο Πριστάικο ρωτήθηκε σχετικά με τις παρατηρήσεις του απερχόμενου Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος πρότεινε στο Κίεβο να δείξει μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη για τις παραδόσεις όπλων από τους συμμάχους του οι οποίες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων.

Ο Ζελένσκι απάντησε λέγοντας ότι είναι πάντα ευγνώμων στη Βρετανία, έναν σταθερό σύμμαχο. Σύμφωνα με αναφορές στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε πει επίσης πως ο Γουάλας θα μπορούσε να τον ενημερώσει για το πώς θα μπορούσε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του. «Θα μπορούσαμε μόλις σηκωνόμαστε κάθε πρωί να εκφράζουμε με λόγια την ευγνωμοσύνη μας στον υπουργό», φέρεται να είχε σχολιάσει.

«Λίγο σαρκαστικός»

Ερωτηθείς αν ο Ζελένσκι ήταν σαρκαστικός, ο Πριστάικο δήλωσε στο Sky ότι υπήρχε «λίγος σαρκασμός» όταν ο πρόεδρος «ανέφερε ότι κάθε πρωί θα ξυπνάει και θα τηλεφωνεί στον Μπεν Γουάλας για να τον ευχαριστήσει».

«Δεν πιστεύω ότι αυτός ο σαρκασμός είναι υγιής», σχολίασε ο Πριστάικο, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι «πρέπει να αντιλαμβάνονται ότι εργαζόμαστε μαζί».

Στο διάταγμα του Ζελένσκι δεν αναφέρεται ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του 53χρονου Πριστάικο, έμπειρου διπλωμάτη και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ο οποίος κατείχε τη θέση του πρεσβευτή στη Βρετανία για τρία χρόνια.

Σταθερός σύμμαχος

Η Βρετανία αποτελεί σταθερό σύμμαχο του Κιέβου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στα μέσα του περασμένου Μαΐου ο Ζελένσκι πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, στη διάρκεια της οποίας η Βρετανία δεσμεύτηκε να στείλει εκατοντάδες νέα επιθετικά drones μεγάλου βεληνεκούς με εμβέλεια μεγαλύτερη των 200 χλμ στο Κίεβο.

Επιπλέον, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να προμηθεύει την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow», ενώ είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

Τον περασμένο χρόνο συνεισέφερε 2,9 δισ. δολ. σε βοήθεια, ενώ για το 2023 πρόκειται να προσφέρει βοήθεια ανάλογου ύψους.

Τον Ιανουάριο το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης της στην Ουκρανία, δέσμευση την οποία ακολούθησαν και άλλες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Γερμανία.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου