Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Στο πολωνικό ΥΠΕΞ κλήθηκε εκτάκτως ο Ρώσος πρέσβης μετά τις «προκλητικές» δηλώσεις Πούτιν

 Κυριακή, 23-7-23

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε χθες την Πολωνία ότι έχει «σχέδια εκδίκησης» και πως επιθυμεί να καταλάβει εδάφη στη δυτική Ουκρανία, κάτι που οι ρωσικές αρχές έχουν ισχυριστεί και στο παρελθόν.


Ο Ρώσος πρέσβης στην Πολωνία κλήθηκε σήμερα «επειγόντως» στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, ύστερα από τις χθεσινές δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, τις οποίες η Βαρσοβία χαρακτήρισε «προκλητικές».

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε χθες την Πολωνία ότι έχει «σχέδια εκδίκησης» και πως επιθυμεί να καταλάβει εδάφη στη δυτική Ουκρανία, κάτι που οι ρωσικές αρχές έχουν ισχυριστεί και στο παρελθόν.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι δυτικές επαρχίες της σημερινής Πολωνίας ήταν «ένα δώρο του Στάλιν» που δόθηκε στους Πολωνούς στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ρώσος πρέσβης κλήθηκε ύστερα από τις «προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και απειλές και άλλες εχθρικές ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς την Πολωνία και τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών, Πάβελ Γιαμπλόνσκι.

«Η συνάντηση ήταν πολύ σύντομη», τόνισε κατόπιν σε δημοσιογράφους.

«Τα σύνορα μεταξύ χωρών είναι απολύτως αμετακίνητα και η Πολωνία είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε αναθεώρησή τους», τόνισε ο Πολωνός υφυπουργός.

Χθες βράδυ, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, απάντησε στον Πούτιν, στο Twitter, ότι «ο Στάλιν ήταν ένας εγκληματίας πολέμου, υπεύθυνος για τους θανάτους εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών» κατά τη διάρκεια και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Γιαμπλόνσκι, αυτό είναι «μια απόπειρα να εξαγνίσουν τον εγκληματία πολέμου, που ήταν ο Στάλιν, από έναν άλλο εγκληματία πολέμου, που είναι ο Πούτιν σήμερα».

Σε εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν το 1945 από τις μεγάλες δυνάμεις στο τέλος της παγκόσμιας σύγκρουσης, τα σύνορα της Πολωνίας μετακινήθηκαν περίπου 300 χιλιόμετρα προς τα δυτικά, σε σύγκριση με τα σύνορα πριν από τον πόλεμο.

Η Σοβιετική Ενωση διατήρησε, έτσι, τα πολωνικά εδάφη που είχε προσαρτήσει το 1939, ενώ στην Πολωνία δόθηκαν ορισμένες περιοχές που ανήκαν στη Γερμανία.

Πηγή: ΑΠΕ/AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου