Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Πάπας Φραγκίσκος: Έκκληση στη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφαση για τα σιτηρά της Ουκρανίας

 Δευτέρα, 31 Ιουλίου, 2023


Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Κυριακή τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Κυριακή τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, βάσει της οποίας επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο.

Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα στις 17 Ιουλίου, αφού δήλωσε ότι δεν είχαν ικανοποιηθεί τα αιτήματά της για χαλάρωση των κυρώσεων στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων. Η Μόσχα παραπονέθηκε επίσης ότι δεν έφτασαν αρκετά σιτηρά στις φτωχές χώρες.

Σιτηρά: Αλμα στις τιμές μετά την κατάρρευση της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας

«Απευθύνω έκκληση στους αδελφούς μου, στις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ώστε να συνεχιστεί η πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα και να μεταφερθούν με ασφάλεια τα σιτηρά», δήλωσε ο Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου μηνύματός του Angelus.

Εκτόξευση των τιμών

Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού έχουν εκτοξευθεί από τότε που η Ρωσία εγκατέλειψε το σύμφωνο, το οποίο συνήφθη με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2022, και άρχισε να βάζει στο στόχαστρο τα ουκρανικά λιμάνια και τις υποδομές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη. 

Απευθυνόμενος σε πλήθος κόσμου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας κάλεσε τους πιστούς να συνεχίσουν να προσεύχονται «για τη μαρτυρική Ουκρανία, όπου ο πόλεμος καταστρέφει τα πάντα, ακόμη και τα σιτηρά», κάνοντας λόγο για «σοβαρή προσβολή προς τον Θεό».

Ο ηγέτης των σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών του κόσμου είπε ότι «η κραυγή εκατομμυρίων αδελφών που υποφέρουν από την πείνα υψώνεται στον ουρανό».

Σε μήνυμά του στο X, την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy χαιρέτισε τα λόγια του Φραγκίσκου.

«Η αντίδραση των θρησκευτικών ηγετών του κόσμου στη ρωσική πυραυλική τρομοκρατία και την καταστροφή των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων είναι εξαιρετικά σημαντική για την προστασία ολόκληρου του κόσμου και ιδιαίτερα των λαών της Αφρικής και της Ασίας, που υποφέρουν περισσότερο από την απειλή της πείνας, από μια επισιτιστική κρίση», έγραψε.

Η προσφορά του Πούτιν

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προσφέρθηκε να προμηθεύσει την Αφρική με σιτηρά, μερικά από αυτά δωρεάν, αλλά ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Αζάλι Ασουμανί, απάντησε ότι αυτό «ίσως δεν είναι αρκετά αρκετό».

Από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στην Ουκρανία πέρυσι, ο πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα καταδικάσει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, αλλά έχει επίσης προσπαθήσει να διατηρήσει έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα, με προφανώς περιορισμένα αποτελέσματα.

Τον Μάιο, ανέθεσε στον επικεφαλής της ιταλικής επισκοπικής διάσκεψης, τον καρδινάλιο Ματέο Ζούπι, να ενεργήσει ως απεσταλμένος για την ειρήνη. Ο Ζούπι έχει επισκεφθεί μέχρι στιγμής το Κίεβο, τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον και εργάζεται για τον επαναπατρισμό παιδιών από τη Ρωσία και τις περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου