Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Επιστολή Κεραμέως προς τους ομογενείς για τη νομοθέτηση της άρσης όλων των περιορισμών στην ψήφο

Κυριακή, 30 Ιουλίου, 2023

ΑΘΗΝΑ. Επιστολή με την οποία γνωστοποιεί τη νομοθέτηση της άρσης όλων των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων του εξωτερικού απέστειλε στους Ελληνες της Διασποράς η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

Σημειώνεται δε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΑΠΕ-ΜΠΕ», η αναμορφωμένη πλατφόρμα apodimoi.gov.gr αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Στην επιστολή της, η Νίκη Κεραμέως αναφέρει ότι αποτελεί «ιστορικό προνόμιο» για την ίδια η αναγγελία της νέας ρύθμισης στα μέλη των οργανώσεων της Ομογένειας που διατηρούν δικαίωμα ψήφου.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα αυτό ως στρατηγική προτεραιότητα, η οποία μετουσιώθηκε σε πράξη, με τον πρώτο νόμο της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο εισηγηθήκαμε από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο. Πλέον, οι Ελληνες πολίτες που είστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, όπου και αν ζείτε, μπορείτε να ψηφίζετε χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς περιορισμούς. Με την εγγραφή σας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών και δίχως κανένα δικαιολογητικό, μπορείτε να ασκείτε το δικαίωμα της ψήφου σας από το εξωτερικό» αναφέρει ακόμη η Υπουργός Εσωτερικών στην επιστολή της.

Σημειώνει δε ότι η υπερψήφιση της σχετικής ρύθμισης από 208 βουλευτές «στέλνει ένα ηχηρό ότι η Πατρίδα σάς διευκολύνει στην άσκηση του βασικού συνταγματικού σας δικαιώματος -της ψήφου σας- από όπου και αν βρίσκεστε».

«Για τη Δημοκρατία μας πραγματώνεται μία ιστορική εθνική υποχρέωση, με τρόπο που ενισχύει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς που ενώνουν τους απόδημους Ελληνες με τη μητέρα Πατρίδα και ενισχύει τις προσπάθειές σας να λειτουργείτε ως πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα» καταλήγει η Νίκη Κεραμέως.

Η επιστολή Κεραμέως έρχεται στη συνέχεια ανοικτής επιστολής που είχε συντάξει το φόρουμ των προέδρων των δευτεροβάθμιων οργανισμών των Ηνωμένων Πολιτειών ενόψει της ψήφισης της ρύθμισης με την οποία καλούσε την ελληνική Βουλή να άρει κάθε περιορισμό για την άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Διασποράς.

«Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την άσκηση του δικαιώματος που μάς παρέχει το Σύνταγμα» ανέφεραν στο κάλεσμά τους το οποίο, σύμφωνα με ομογενειακά Μέσα είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 600.000 υπογραφές ομογενών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, 28 Ιουλίου, δημοσιεύθηκε ο νόμος 5044/2023 (ΦΕΚ Α’ 135) με τίτλο «Αρση περιορισμών για την εγγραφή  στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού». Στο δεύτερο άρθρο (και τελευταίο) του νέου νόμου ορίζεται ότι η ισχύς του αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (28-7-2023), τηρουμένων των προϋποθέσεων της παρ. 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος, δηλαδή της υπερψήφισής του από την πλειοψηφία των 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 200 βουλευτές.

(Διαβάστε περισσότερα εδώ: https://enypekk.gr/2023/07/29/dimosiefthike-o-nomos-gia-tin-psifo-ton-omogenon)

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Ολομέλεια με 208 ψήφους «υπέρ», έναντι 68 «κατά» και 24 «παρών». Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.

Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου