Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023

Οι ΗΠΑ απέφυγαν την ύφεση, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

 Σάββατο, 22 Ιουλίου, 2023

Η πολιτική της Fed κατά του πληθωρισμού αποδίδει, χωρίς, προς το παρόν, να πλήττει την οικονομία

Πέρυσι, καθώς η Oμοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξανε αμείλικτα τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων δεκαετιών, οι αναλυτές άρχισαν να μιλούν σαν να ήταν η ύφεση όχι ζήτημα του εάν θα συμβεί, αλλά πότε.

Εχει περάσει πλέον η μισή χρονιά και παραπάνω και η ύφεση δεν εμφανίστηκε. Οχι, σίγουρα, στην αγορά εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας στο 3,6% κυμαίνεται κοντά στο ναδίρ 50ετίας. Οχι στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες συνεχίζουν να διογκώνονται, ούτε στα εταιρικά κέρδη, που παραμένουν εύρωστα. Ούτε καν στην αγορά κατοικίας, τον κλάδο που συνήθως είναι πιο ευάλωτος στην αύξηση των επιτοκίων και ο οποίος δείχνει να σταθεροποιείται μετά την περυσινή του αποδυνάμωση. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά και φαίνεται ότι θα συνεχίσει έτσι, αναθερμαίνοντας τις ελπίδες πως οι αυξήσεις των επιτοκίων πλησιάζουν στο τέλος τους. Πλέον οι οικονομολόγοι, έπειτα από ένα χρόνο, που ξαφνιάστηκαν από την ανθεκτικότητα της ανάκαμψης, διερωτώνται εάν θα επέλθει καθόλου ύφεση. «Οι πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης είναι υψηλότερες – δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», δήλωσε η Νταϊάν Σουόνκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην KPMG ΗΠΑ, αναφερόμενη στην πιθανότητα μείωσης του πληθωρισμού, χωρίς οικονομική ύφεση.

Υψηλά επιτόκια για πολύ καιρό

Ωστόσο υπάρχουν πολλά που θα μπορούσαν να πάνε στραβά, όπως σημείωσε η κ. Σουόνκ. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε, και πάλι, να αποδειχθεί πιο επίμονος από το αναμενόμενο, κάνοντας τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού. Ή, από την άλλη πλευρά, η πολιτική της Fed θα μπορούσε να επηρεάσει καθυστερημένα την κατάσταση, επιβραδύνοντας την οικονομία. Οι οικονομολόγοι είναι επιφυλακτικοί στο να μιλήσουν πρόωρα για νίκη κατά του πληθωρισμού.

Πιθανές, όχι βέβαιες οι αυξήσεις επιτοκίων μετά το καλοκαίρι

Το γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας το 2021 οδήγησε σε μια τεράστια ανισορροπία, καθώς οι επιχειρήσεις προσέφεραν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά δεν είχαν αρκετούς να τις καλύψουν. Ηταν μια σπάνια στιγμή εύνοιας για τους εργαζομένους, με αποτέλεσμα την ταχύτερη αύξηση των μισθών εδώ και δεκαετίες. Τους τελευταίους μήνες, όμως, η φρενίτιδα έχει υποχωρήσει, χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας. «Η υπερθέρμανση της αγοράς εργασίας αποκλιμακώνεται σημαντικά, σε επίπεδα που δεν είναι πλέον τόσο ανησυχητικά», δήλωσε ο Γιαν Χάτζιους, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs.

Ωστόσο, πολλοί συνάδελφοί του είναι λιγότερο αισιόδοξοι. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed, στο 4,8% τον Ιούνιο. Και παρότι η πρόοδος για τη χαλιναγώγησή του μέχρι στιγμής μπορεί να ήταν σχετικά ανώδυνη, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα συνεχιστεί – οι εργοδότες που αρχικά αντέδρασαν στα υψηλότερα επιτόκια, μειώνοντας τις προσλήψεις, μπορεί σύντομα να περικόψουν θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου