Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Κλιματική κρίση: Καίει ο αέρας, βράζουν οι ωκεανοί

 Κυριακή, 23-7-23

Το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου βιώνει έναν

τρομερό καύσωνα, ενώ πολλές χώρες πνίγονται από τις βροχές.

Κλιματική κρίση: Καίει ο αέρας, βράζουν οι ωκεανοί

Η κλιματική κρίση κινείται προς αχαρτογράφητες περιοχές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου βιώνει έναν τρομερό καύσωνα, πολλές χώρες πνίγονται από τις βροχές, οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας φτάνουν σε νέα υψηλά και ο πάγος της Ανταρκτικής σε νέα χαμηλά επίπεδα.

Μεγάλος αριθμός ρεκόρ που αφορούν το κλίμα – αν και ορισμένα ανεπίσημα – έχουν καταρριφθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Πολλοί είναι οι παράγοντες που συνδράμουν σε αυτή την εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής αλλά και του φαινομένου «Ελ Νίνιο», καθώς και του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.

Κλιματική αλλαγή: Ποιες χώρες θα πληρώσουν τον λογαριασμό;

«Το βόρειο ημισφαίριο έχει πολύ περισσότερη χερσαία έκταση, κάτι που σημαίνει ότι σε αυτή την περίοδο του χρόνου τείνει να είναι θερμότερο σε σύγκριση με το νότιο ημισφαίριο κατά τα δικά του καλοκαίρια» λέει ο Κιμ Ριντ από το Πανεπιστήμιο Monash. 

Σημειώνεται πως ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) του ΟΗΕ όσο και η υπηρεσία NOAA των ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει πως το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» είναι σε εξέλιξη, η Υπηρεσία Μετεωρολογίας της Αυστραλίας έχει αποφύγει να κάνει κάτι τέτοιο επισήμως, ισχυριζόμενη ότι δεν υπάρχουν ακόμη τα σχετικά σημάδια στην ατμόσφαιρα.

Το σίγουρο είναι ότι καθώς αυξάνουν οι θερμοκρασίες στην ατμόσφαιρα, τα μοντέλα της ΝΟΑΑ δείχνουν ότι και οι αντίστοιχες στην επιφάνεια των θαλασσών είναι υψηλότερες από ό,τι τις τελευταίες δεκαετίες. Τα μηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι οι αποκλίσεις στη θερμοκρασία είναι ανοδικές και με τάση αύξησης εδώ και δεκαετίες.

Οπως είναι γνωστό, οι ωκεανοί αποθηκεύουν μεγάλο μέρος της υπερβολικής θερμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο – σχεδόν το 90% εδώ και μερικές δεκαετίες. «Επειδή εδώ και χρόνια είχαμε το «Λα Νίνια», μεγάλο μέρος της θερμότητας πήγε στους ωκεανούς. Είναι σαν να κρύφτηκε για λίγο από εμάς που είμαστε στην επιφάνεια. Και τώρα, που το «Ελ Νίνιο» διαδέχεται τη «Λα Νίνια», μεγάλο μέρος αυτής της θερμότητας αναδύεται στην επιφάνεια» προσθέτει ο Ριντ.

Οταν η ατμόσφαιρα και η επιφάνεια της θάλασσας δέχονται μεγαλύτερα ποσά θερμότητας από τον μέσο όρο, τότε νέα αρνητικά ρεκόρ σημειώνονται στην ποσότητα του πάγου της Ανταρκτικής. Πρόκειται για μια τάση που συνεχίζεται εδώ και μερικά χρόνια.

Δορυφορικά δεδομένα από το National Snow and Ice Data Center δείχνουν ότι όχι μόνο ξεχωρίζει το 2023, αλλά ότι και το 2022 έκλεισε με τις ποσότητες του πάγου να είναι από τις χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί. Φέτος, όμως, η απόσταση από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για αυτή την εποχή μοιάζει να διευρύνεται.

Πάντως, ο Ριντ προειδοποιεί ότι η Γη – άρα και το κλίμα – είναι ένα περίπλοκο σύστημα, με πολλές πλευρές που μετακινούνται διαρκώς. Το τι συμβαίνει, για παράδειγμα, στους πάγους στη θάλασσα της Ανταρκτικής έχει επίσης να κάνει με τους ανέμους, τις καταιγίδες και τα συστήματα πίεσης που αναπτύσσονται. «Ολα αυτά μπορούν να καθορίσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη» τονίζει.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου