Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Χρυσός: Απομακρύνεται ο στόχος των 2.000 δολαρίων

Παρασκευή, 28 Ιουλίου, 2023

Oι αναλυτές δεν προβλέπουν ράλι στον χρυσό για όσο διάστημα

η Fed αυξάνει τα επιτόκια

Μείωση των προβλέψεων για τις τιμές του χρυσού φέτος, δείχνει νέα δημοσκόπηση του Reuters την Πέμπτη, καθώς το πολύτιμο μέταλλο θα χρειαστεί έναν καταλύτη για μια νέα πορεία σε ιστορικά υψηλά.

Η δημοσκόπηση 36 αναλυτών και εμπόρων που διεξήχθη τον Ιούλιο μείωσε τις μέσες προβλέψεις για τον χρυσό στα 1.950 δολάρια ανά ουγγιά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στα 1.995 δολάρια το τέταρτο, στα 1.944,5 δολάρια για το σύνολο του έτους και στα 1.988 δολάρια το 2024.

Δεν προβλέπεται νέο ράλι φέτος

Πριν από τρεις μήνες, μια δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε ότι οι τιμές θα ήταν κατά μέσο όρο 1.950 δολάρια το 2023.

«Βλέπουμε μια αγορά καλά υποστηριζόμενη, με τάση προς τα πάνω, αλλά ανίκανη να συγκεντρώσει μεγάλη δυναμική για μια πειστική άνοδο προς νέα ιστορικά υψηλά», δήλωσε ο ανεξάρτητος αναλυτής Ross Norman.

Καθώς οι φόβοι για μια παγκόσμια τραπεζική κρίση υποχώρησαν και το αδιέξοδο για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ επιλύθηκε, ο χρυσός, που θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι πολιτικών και χρηματοπιστωτικών αναταραχών, υποχώρησε κατά σχεδόν 5% από την άνοδό του στις αρχές Μαΐου.

«Θα χρειαζόταν μια ευρείας βάσης και μεγαλύτερης διάρκειας οικονομική συρρίκνωση για να αναβιώσει το ράλι και να ωθήσει τις τιμές σε υψηλά ρεκόρ», δήλωσε ο Carsten Menke, επικεφαλής του Next Generation Research της Julius Baer.

Η Fed

Η γερακίσια πολιτική της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών οδήγησε επίσης την υποχώρηση, καθώς ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων ωθεί τους επενδυτές να επιλέξουν περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα και το δολάριο ΗΠΑ αντί του χρυσού με μηδενική απόδοση.

Την Τετάρτη, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μ.β., σηματοδοτώντας την 11η αύξηση στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις της, ενώ ταυτόχρονα έθεσε το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης.

Η αναλύτρια της Standard Chartered, Suki Cooper, δήλωσε ότι ο χρυσός είναι «πιο πιθανό να δοκιμάσει την καθοδική τάση μέχρι να υλοποιηθούν οι μειώσεις των επιτοκίων, εκτός εάν προκύψει νέος καταλύτης».

Ωστόσο, τα 2.000 δολάρια εξακολουθούν να αποτελούν «εφικτό στόχο» για τον χρυσό, όπως σημείωσε η αναλύτρια της StoneX Rhona O’Connell.

Το ασήμι

Για το ασήμι, η δημοσκόπηση προβλέπει μέσες τιμές 23,52 δολάρια ανά ουγγιά το 2023 και 25,00 δολάρια το 2024. Το ασήμι έχασε πάνω από 5% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Οι αναιμικές επιδόσεις του χρυσού και οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές, ιδίως στην Κίνα έχουν επιβαρύνει το ασήμι», πρόσθεσε η O’Connell.

Αλλά το ασήμι θα μπορούσε να βρει στήριξη από τη ζήτηση ηλιακών πάνελ, τονίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου