Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Από καρδιάς: Πέτρος Αυγερινός και Ερνέστος Τσίλλερ- Οι άνθρωποι που άλλαξαν τον Πύργο

Γράφει η Σοφία ΒαρουξήΜαγειρεύοντας στην Ηλεία- Τα πιο γευστικά µελοµακάρονα και κουραµπιέδες -  PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

Καλό μήνα να περάσουμε…

Μάρτης λοιπόν έφθασε με το άρωμα των λουλουδιών, να το νιώθουμε έντονα όπως τον λαμπερό μας ήλιο να μας λούζει… για να αισθανόμαστε την ζεστασιά του, μέσα στην παγωμάρα μας… Ας θυμηθούμε λίγο την αξέχαστη γιαγιά μας που μας έφτιαχνε το βραχιολάκι με την κόκκινη κλωστή για να μας πει ότι από τον Μάρτη έρχεται η Άνοιξη…

Νιώθω ότι ο τίτλος «Χιονοπόλεμος» που χρησιμοποίησα στην προηγούμενη κουβεντούλα μας, άγγιξε πάρα πολύ τους φίλους, και θέλω να μοιραστώ μαζί σας το πόσο το χάρηκα. Ευαισθητοποίησα πιο πολύ τις μανάδες, που τα παιδιά τους λείπουν μακριά τους για να εργαστούν στο εξωτερικό, ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, γιατί εδώ στον τόπο της «Επαγγελίας», στον τόπο που γεννήθηκαν και αγάπησαν δεν βρήκαν δουλειά. Γιατί ο δικός μας τόπος, όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν αναπτύχθηκε.
Το καταλαβαίνω, έχετε κουραστεί να νιώθετε και εσείς έτσι.

Αποφάσισα λοιπόν να γίνω σύμμαχός σας στα παράπονα που μας αγγίζουν και θα ασχολούμαι όσο μπορώ περισσότερο με τα θέματα της Ηλείας.

Γιατί αυτόν τον Νομό τον ξεχωρίζω, μόνο που δεν ξεχωρίζω κάποιους «Άρχοντες» της.
Πολλοί από αυτούς ωφέλησαν μόνο τους εαυτούς τους δεν θυσίασαν τίποτα. Βέβαια αυτοί λένε ότι έπραξαν και νοιάστηκαν για τα καλύτερα.

Όταν οι γιοί μου, βλέποντας τα μοναδικά κτήρια του Πύργου με ρώτησαν: «Μαμά ποιός δήμαρχος τα έφτιαξε;» δεν τους απάντησα αμέσως, γιατί δεν γνώριζα. Έκανα δύο μέρες για να το μάθω. Γιατί ο δημιουργός Δήμαρχος ήταν ο Πέτρος Αυγερινός, από το 1868-1889, δεν είχε τίτλους και έφερε τον μεγάλο Γερμανό Αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ από την Αθήνα για να φτιάξει στις πιο δύσκολες εποχές αυτά τα κτήρια – μνημεία που έχουν την ξεχωριστή ταυτότητά του.

Το θέατρο «Απόλλων», ο Σιδηροδρομικός σταθμός Πύργου, ο Ιερός Ναός του Αγίου Αθανασίου, η Δημοτική αγορά, το Μανωλοπούλειο, το οίκημα ΣΠΚ, η βίλα Λεονταρίτη στον Πύργου και η βίλα Σκυλακάκη στα Δουνέικα, είναι τα κτήρια που θα μείνουν ιστορικά.

Ο φωτισμένος Δήμαρχος, λοιπόν, Πέτρος Αυγερινός δεν έχει ούτε προτομή μόνο μια πλατεία έχει στο άκουσμα του ονόματός του στον Πύργο που αγάπησε και δημιούργησε… Ο Δήμαρχος

Μπροστά σ’ αυτές τις δημιουργίες, κάνω τη σύγκριση του χθες με το σήμερα και είμαι σίγουρη ότι όλοι εσείς αγαπημένοι μου θα συμφωνήσετε. Οφείλουμε να ζητήσουμε από τη δημοτική αρχή, τώρα πια να τοποθετήσει με μεγάλα γράμματα την πινακίδα σε κάθε κτίριο με το όνομα του Αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ αλλά και του Δημάρχου που επέλεξε το καλύτερο για την πόλη του και όχι για τον εαυτό του. Για να το βλέπουν οι νεώτεροι, να το καταλάβουν αυτοί που έγιναν «αρχηγοί». Και στο τέλος να δώσουμε την ευχή να δοθεί μια ίδια ιδιαίτερη «πινελιά δημιουργίας» για μια πόλη, που θέλει να ξεχωρίζει αλλά τελικά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ… γιατί συνεχίζει να παίζει «χιονοπόλεμο», ενώ αρχίζει η άνοιξη…

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου